I Cannoli !!!!!


Из улиците на Сан Джиминяно и околните градчета




Тоскана, моя любов


Измина точно една година от пътешествието ми в Италия. Не зная дали е нарочна случайност, или случайна нарочност, но днес се случи така, че рецептата е отново италианска. Това е сладкишът, който така и не успях да опитам на италианска земя, остана си бленуван и туй-то. Въпреки килограмите gelato, безбройните tiramisú, panna cotta и zuppa inglese. До такава степен не ми даваше мира, че реших, че се налага да се снабдя с необходимите за приготвянето му инструменти, намерих добри хора, купиха ми, изпратиха ми (Лени, мерси!) и ето ги днес. Още ли не сте се сетили? Каноли, дами и господа, сицилиански каноли.



За пръв път ми се случва да приготвям нещо, без да знам какъв трябва да бъде вкусът му. За пръв път ми се случва да приготвям нещо, което съм виждала само на картинка. Признавам, имах голям процент неуспех, но след неколкократни проби мисля, че успях да достигна до резултат, годен за презентация :-).
И за консумация, твърдят дежурните дегустатори.
В нета рецепти по въпроса има стотици. Изчетох няколко десетки от тях, отчетох най-често повтарящите се съставки, и се заех за работа.

И така, какво ви трябва, освен разбира се, тръбичките за каноли!

За тръбичките:
3ч.ч. брашно
1/4 ч.ч. захар
щипка сол
1с.л. какао
1ч.л. канела
2 яйца
40г. масло
1с.л. оцет
1/2 ч. марсала
2-3с.л.студена вода
(оказа се, че тази рецепта произвежда шеметно количество материал, така че ви съветвам да я разделите на две)

За пълнежа:
1 кутия рикота (250г)
1/3 кутия маскарпоне(около 160г)
1/2 чаша захар
100г. черен шоколад
50г. суров шамфъстък



Пресейте заедно брашното, захарта, солта, какаото и канелата, сложте в голяма купа (или в купата на миксера). Направете кладенче, сложете яйцето, оцета, марсалата. Започнете да размесвате с вилица от средата на вън (или пуснете робота да меси). В порцеса на работа добавяйте по лъжица студена вода, толкова, колкото тестото да се събере на топка, не повече. Прехвърлете на чиста работна повърхност и месете още около 10 минути (или оставете роботът да свърши това вместо вас). Разделете на 3 или 4 топки, увийте в прозрачно фолио и сложете в хладилника за час, два или три, според времето ви.

Извадете от хладилника, оставете за около 30 мин. на стайна температура. Пригответе си дълбок съд с олио за пържене. Разточвайте топките тесто една по една, колкото по-тънко, толкова по-добре, но горе-долу около 1.5мм. Режете кръгове с помощта на чаша за чай, или пък груби квадрати с нож. Обвийте тръбичките с тестото, като залепите крайчето с малко белтък или вода. Притиснете снадката, и пържете в загрятото олио по няколко на веднъж, без да препълвате съда. Щом се зачервят, извадете на салфетка. След като поизстинат, освобождавате тръбичките, избърсвате леко и повтаряте операцията, докато тестото свърши, или пък на вас ви писне. Готовите тестени тръбички, след като изстинат, може да се запазят в затворена кутия до няколко седмици.



За пълнежа смесете сиренето и изварата, сложете захарта и разбъркайте. Нарежете шоколада и запечения шамфъстък на дребно, прибавете и тях. Напълнете канолите с лъжичка, а в края украсете или с цяла ядка, или с натрошени парченца от ядките и шоколада. Веднъж напълнени, трябва да бъдат изядени. В противен случай коричките овлажняват и омекват, и се губи приказният контраст между хрупкавото тесто и нежния млечен пълнеж.

Имайте предвид, че от яденето на безконтролни количества каноли се дебелее!


Из улиците на Монтепулчано


Сиена, поглед отдолу и поглед отгоре

Коментари

  1. Ооо да,каноли...
    Едно от нещата,с които ще помня Сицилия са вкусните каноли с шамфъстък.Разбира се имаше всякакви варианти на пълнежа:с лимонов крем, с ванилов,с шоколад,но... да този вариянт е номер едно. Първо ги видях по супермаркетите като комплект:тръбичките и пликче суха субстанция за разбиване за плънката.После като ги дегустирах в местното кафененце и веднага им станах фен.До края на пребиването ми на острова,започвах деня си с тях."Добре",че не беше за дълго,със сигурност щеше да ми се отрази на фигурата!;-))

    ОтговорИзтриване
  2. Ей, благодаря ти, Ели. Можеха да станат малко по-дългички, но някак си при пърженето се свиха... не знам защо. Сигурна съм, че с прясна рикота ще са съвсем съвсем различни.... Иначе комбинацията от шамфъстък и натурален шоколад е доста вкусничка.

    ОтговорИзтриване
  3. Никога не съм опитвала каноли, само съм чувала колко са вкусни и как задължително трябва да се опитат ако посетиш Италия (наред с останалите наща, които си изброила де :)) За крема има вече по-ясна представа и си представям колко е вкусен.

    Гледах едно предаване скоро по Discovery Travel за едни сладкари и там правиха гигантско каноли (около 1 метър дълго), което напълниха с малки каноли, изгреждаше страхотно! И там си спомням, че бяха казала, че формичките могат да се направят и от алуминиево фолио. Ти пробвала ли си, понеже аз не знам дали в България продават специално форми за каноли.. :)
    Късмес имаш ти с италианските си приятели!

    ОтговорИзтриване
  4. В интерес на истината, когато опитах само от пълнежа, не останах очарована. Но комбинацията между него и хрупкавата канелена коричка е божествена. А има и толкова други рецепти!
    Аз научих (след като се снабдих с тръбичките, хаха), че може да се ползват нарязани бамбукови стебла.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. от кой магазин си купила тръбичките и какви пари струват

      Изтриване
    2. съжалявам, че отговарям чек сега, но коментарът беше отишъл в спама.
      Тръбичките за каноли са от Италия. Тук не съм намирала, но от 2010 не съм и търсила. Може би он-лайн някъде може да се поръча?

      Изтриване
  5. Любим десерт... Благодаря, Лоис :)

    ОтговорИзтриване
  6. Шеметен десерт, просто грабвам няколко и бързо бягам от тук...
    Успокоителното е, че скоро ще пътувам до Италия, ако стихне вулкана, де...та там ще опитам, само в Сицилия ли ги има или в цяла Италия ? Можеш да ми дадеш съвет и за още нещо, което не бива да пропусна от тяхната кухня.
    Усмивки
    Пепеляшка

    ОтговорИзтриване
  7. Дааам и аз се присетих за Италия тези дни:)
    Канелоните са ти страхотни!

    ОтговорИзтриване
  8. Ах, Италия, ах Тоскана! Ние през цялото време искахме да стигнем до Монталчино и постоянно се озовавахме в Монтепулчано. Няма лошо. И така ни хареса. Сетих се за онова хубаво пътуване.

    Иначе за канелони само съм чела, но не съм хапвала. Ако реша някой ден, ще имам предвид и твоя вариант. Поздрави и приятни дни:)

    ОтговорИзтриване
  9. Каноли! Не канелони :-) Канелоните са паста :-)

    Еос, Лулу, Станимира, благодаря.

    Пепеляшка, дано пътуването ти мине без транспортни проблеми. Канолите се срещат из всички сладкарници, не само в Сицилия.А какво да не пропуснеш - ами аз за цялото време на нито една гадна манджа не попаднах, просто си поръчвай всеки път различни неща :-). Единствено сепиите избягвам :-)

    ОтговорИзтриване
  10. Лоис, поздравления за смелостта. Не е лесно да приготвиш нещо, което не си опитвал никога. Аз съм от късметлиите, които са си хапвали истински каноли от Pasticeria Siciliana в Неапол, и въпреки че по принцип десертите не са моята стихия, мога да кажа с чисто сърце, че този десерт напълно заслужава славата си. Не случайно Марио Пузо го споменава в "Кръстникът". Сигурна съм, че твоите каноли са били страхотни и ти пожелавам от сърце при следващото пътуване да се насладиш на оригинала! (без броене на калории, то е за други неща, а не за поезия като канолите)

    ОтговорИзтриване
  11. Анна, блаодаря ти.
    Всъщност се сетих, че не ми е първото нещо, което приготвям, без да съм го опитвала преди :-)
    С лазанята беше същото, и после се оказа, че наистина лазаня сме яли, а не баница, хахахах :-)
    Другото, което готвя така, е боба - просто не го ям.

    ОтговорИзтриване
  12. Който ходи в Сицилия задължително да пробва Arancini - това са пържени оризови топки с пълнеж, класическите са с рагу, но има и други видове. Не се предлагат по ресторантите а по закусвални - сициански еквивалент на фаст-фуд ( да не се бърка !)На вид са оранжеви топки откъдето и името с диаметър около 8-10 см

    ОтговорИзтриване
  13. аз също опитах от тези невероятни сладкиши, само че в Турваяника на морето и в Гротаферата - римски градчета. Наистина нещо уникално са тези сицилиянски каноли, които са красиви от вън и вкусни от вътре, трябва да се опитат задължително.

    ОтговорИзтриване
  14. В кой магазин ги има тръбичките за каноли

    ОтговорИзтриване
  15. Все още не съм опитвала това калорично изкушение... Май ще ходя до Италия за тръбички :) Ако не - ще използвам формичките за фунийки с крем, макар по форма да са доста различни от оригинала.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Предлагам бонус за мераклиите софиянци: тръбички за каноли назаем срещу снимка на произведението и ..... Да речем две каноли за дегустация :))))

      Изтриване
    2. С удоволствие щях да съм първа на опашката, но съм от Варна :)

      Изтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации