Blackberry Lemonade ⁘ Къпинена лимонадаВ тази жега, която е притиснала света, не можах да изцедя сили от себе си да пиша за ядене... Да си призная, ровя си в архивите, защото е толкова топло, че не мога и да помисля да включвам печката. Караме го на салати, сирена и вино. Намерих снимките на тази къпинена сладост, която правих преди време в лятната къща.

Да живееш в пустеещо село има и добри, и лоши страни. Добрите са, че изобщо нямаш непосредствени съседи - няма кой да те слуша, гледа, вдига шум и така. Лошите са, че изобщо нямаш непосредствени съседи - околните дворове тънат в буренак и трънки. Освен мислите колко ли змийчета намират дом из тях, другото, което ме тормози от години, е наличието на едни огромни къпинаци. Какво ли не сме опитвали, за да ги обуздаем някак. Нищо не помага, растат като луди. Толкова са огромни, че миналото лято ни събориха оградата. Обаче... като дойде средата на лятото, и сред бодлите почнат да се чернеят едни лъскави и огромни къпини! Готова съм да търпя всичките им бодли, и всичките съдрани дрехи от сушащото се пране, които вятърът е метнал върху промушилите се ластари. Вижте ги само.Това лято семейният съвет дружно реши, че не иска сладко от къпини, поради силното присъствие на къпинени семки в състава му. И вместо това, избрахме да направим концентриран къпинен сироп, който да служи за различни кулинарни цели - заливане на сладоледи, добавка в кремове, или основа за разхладителни напитки.
Мързеливият способ, който приложихме, включва следното:
набират се 1 купа къпини - около 1 кг,
измиват се от паячетата и другите гадинки, виреещи из оградата :-)
изсипват се в тенджера,
посипват се с около 700-800г захар,
И се слагат на котлона.
Варят се около 15 минути, докато си пуснат сока и станат рубинени на цвят.
След което се прецеждат през ситна цедка, като се притискат с лъжица.
Течността се налива в стъклени шишета, които се затварят с винтови капачки докато са още горещи.
Един от вариантите да се оползотворява получената гъста и сладка течност, е като добавка към домашна лимонада.
Тя се прави по следния дълбоко научен метод:
Вземате два лимона, или 3-4 лайма, срязвате ги през кръста и изцеждате сока им. Сипвате около 100мл от къпинения сок, доливате с 1 литър газирана вода. Нарязвате още един лайм на колелца и го добавяте в каната, ако има място, слагате и две шепи лед, а пък ако имате възможност, прибавете и няколко стръка мента за разкош. Сипете във високи чаши, сложете сламки (една приятелка ми обеща червени сламки следващия път) и победете жегата! (под секрет, при желание е позволено и да се добавя ром във чашите) :-)
Ако пък ужасно много ви е горещо, както и на мен днес, просто си изяжте къпините, и не се занимавайте с глупости.


Коментари

Публикуване на коментар

Популярни публикации