Moroccan Couscous With Chicken & Eggplant ༅ Марокански кускус с пилешко и патладжан
Към края на горещите летни месеци забелязвам у себе си нови прищевки да използвам по-силни и ароматни подправки в ястията си. Неусетно или пък съвсем тенденциозно, вкусът на храната, която поднасям, се е ориентирал към по-източните региони около Средиземноморието. Неведнъж съм разказвала, че се чувствам силно привлечена от кухните на всички народи, които обитават бреговете му, но напоследък определено превес имат храните от източната и южната чу част. Такава е и днешната рецепта, която можете да приготвите без абсолютно никакви проблеми, защото съставките, които ще използваме за нея, се срещат вече ако не във всяка къща, то поне във всеки по-голям магазин :-)
Какво ви трябва, за около 4 порции:
300г марокански кускус
300г пилешко бонфиле, нарязано на парченца
1 голям или 2 по-малки патладжана, нарязани на кубчета
1 домат
чесън
сладко или люто къри
люта чушка, евентуално
кимион на зърна, счукан
магданоз
сол
черен пипер
зехтин
Редакция и допълнение: Стана ясно, че е нужно малко фактологическо отклонение относно кускуса. Този кускус, за който става дума днес, няма нищо общо с онзи, който познаваме от детскоградинските си закуски със сиренце и масълце, и който всъщност е къса версия на италианската паста :-), (макар че сред италианските марки не се среща). Мароканският кускус се прави, като се претрива с влажни ръце грубо смлян грис от твърда пшеница, докато се оформят малки топченца, които след това се овалват със сухо брашно.
В големите магазини се продава инстантна версия на оригиналния продукт, изглежда примерно така, чиито зрънца са предварително запарени и изсушени, което позволява приготовлението им за много по-кратко време. Инструкциите на опаковката обикновено съветват да се добави 1.5 части вряща вода (или бульон, още по-добре) и малко масло (зехтин) на всяка част кускус и да се задуши за пет минути, след което зрънцата да се разрохкат с вилица. Така че, дори да си купите насипен кускус от магазинчето на Иван Асен 9, за което стана дума в коментарите долу, вече знаете как да го приготвите :-)
И така, пригответе кускуса според указанията на опаковката, или съгласно новонаписаното по-горе уточнение :-).
Нарежете пилешкото на дребни късчета, запържете го в захтин, добавете кърито,лютата чушка, ако сте фен. Извадете месото в друг съд. Загрейте още малко зехтин, добавете нарязания патладжан, добавете нарязан чесън, подправете със счукания кимион. Сотирайте патладжана до омекване.
Сервирайте кускуса, като го оформите като гнездо, а в средата сложете от пилешкото, патладжана и нарязания суров домат. Поръсете с прясно смлени сол и черен пипер, и довършете с нарязан свежо зелен магданоз. Ако харесвате аромата на салвията, можете спокойно да добавите и няколко листенца.
Вероятно е излишно да казвам, че чаша добре изстудено розе придава цялостен завършек на композицията?
Какво ви трябва, за около 4 порции:
300г марокански кускус
300г пилешко бонфиле, нарязано на парченца
1 голям или 2 по-малки патладжана, нарязани на кубчета
1 домат
чесън
сладко или люто къри
люта чушка, евентуално
кимион на зърна, счукан
магданоз
сол
черен пипер
зехтин
Редакция и допълнение: Стана ясно, че е нужно малко фактологическо отклонение относно кускуса. Този кускус, за който става дума днес, няма нищо общо с онзи, който познаваме от детскоградинските си закуски със сиренце и масълце, и който всъщност е къса версия на италианската паста :-), (макар че сред италианските марки не се среща). Мароканският кускус се прави, като се претрива с влажни ръце грубо смлян грис от твърда пшеница, докато се оформят малки топченца, които след това се овалват със сухо брашно.
В големите магазини се продава инстантна версия на оригиналния продукт, изглежда примерно така, чиито зрънца са предварително запарени и изсушени, което позволява приготовлението им за много по-кратко време. Инструкциите на опаковката обикновено съветват да се добави 1.5 части вряща вода (или бульон, още по-добре) и малко масло (зехтин) на всяка част кускус и да се задуши за пет минути, след което зрънцата да се разрохкат с вилица. Така че, дори да си купите насипен кускус от магазинчето на Иван Асен 9, за което стана дума в коментарите долу, вече знаете как да го приготвите :-)
И така, пригответе кускуса според указанията на опаковката, или съгласно новонаписаното по-горе уточнение :-).
Нарежете пилешкото на дребни късчета, запържете го в захтин, добавете кърито,лютата чушка, ако сте фен. Извадете месото в друг съд. Загрейте още малко зехтин, добавете нарязания патладжан, добавете нарязан чесън, подправете със счукания кимион. Сотирайте патладжана до омекване.
Сервирайте кускуса, като го оформите като гнездо, а в средата сложете от пилешкото, патладжана и нарязания суров домат. Поръсете с прясно смлени сол и черен пипер, и довършете с нарязан свежо зелен магданоз. Ако харесвате аромата на салвията, можете спокойно да добавите и няколко листенца.
Вероятно е излишно да казвам, че чаша добре изстудено розе придава цялостен завършек на композицията?
Хехе, Луис,
ОтговорИзтриванеи аз имам същите сини чинии...невероятни са. Марокански кускус не съм пробвала, но мисля, че няма същия вкус като този обикновенния. Всички съставки са ми любими и добре аранжирани, което е гаранция за перфектен вкус!
Забравих да споделя, че вече няколко пъти правя твоята салата с домати, рукола и каперси и ми е любима.
Прегръдка за теб!
GREAT photos!!!! Love them
ОтговорИзтриванеДаниела, всъщност този кускус няма нищо общо с другия, с който сме свикнали. Единият е вид паста, а другият, въпреки че пак е от пшенично брашно, е съвсем различен. Приготвя се много бързо, и е чудесна база за импровизации с допълнителните съставки и подправките. Много се радвам, че ти харесва доматената салата :-)
ОтговорИзтриванеTengo un Horno, Thank you so much!
Срам не срам, в магазина, в който работя продаваме марокански кус кус и хората го изкупуват като топъл хляб, а аз още не съм го опитвала.
ОтговорИзтриванеРецептата ти много ми харесва - чудесно съчетание на вкусове и аромати - ето вече една основателна причина да си купя от прословутия кус кус.
Комплименти за снимките - макар, че се повтарям, но похвалите никога не са излишни :-)
Леле, ще умра, и това преди обедната почивка как можах да го отворя? От къде мога да взема такъв кус кус? Снимките са умопоморачителни!
ОтговорИзтриванеEто как понякога космическите случайности застават в изящен ред - Ирина, казвай кой е магазинът моментално, че Линда ще умре, докато се прибера в София и й сготвя кускус.... Пък ако й кажа, че Фрида и Калин го изядоха.... хахахахх направо не знам!
ОтговорИзтриванеХаха, казвам :-)
ОтговорИзтриванеМагазинът е на Цар Иван Асен II №9 - едно малко жълто магазинче за подправки :-)
Изглежда мнооого добре :) Задължително ще се опита и в нашата кухня:)
ОтговорИзтриванеКаква е разликата между бг кус-кус и мароканския? Може ли да се замени?
ОтговорИзтриванеоооо, Ирина, там ли работиш? посещавала съм го веднъж досега, но верятно трябва да зачестя :-) И имате кускус!!!
ОтговорИзтриванеgotvenetolesno, да споделиш после впечатленията си!
Нина, малко по-нагоре в коментарите съм писала, но сега си давам сметка, че трябва в самата публикация да поясня за какво става дума :-) Ей сега ще се саморедактирам.