Veal Tail & Bulgur ❂ Телешка опашка с булгур
Тези дни ми се случва често да посещавам Карфур. Не мога да подмина с мълчание това, че щандовете му за месо и риба се различават доста от същите щандове на други магазини. Трябва да признаем, че такова добро телешко другаде рядко се намира, а пък и как е транжирано... бих била по-щастлива само ако в квартала имахме малка фамилна месарница, държана от някой Луиджи, който да ме посреща сутрин с "Bongiorno, Signora Luisa, come sta Lei 'sta mattina?" и да ми угажда на всеки каприз :-). Е да, ама в нашия квартал няма, и мога да съм благодарна само, че Карфур ми е близо. Та да се върна на темата - тези дни съм много изкушена от разни рецепти, които се приготвят от "петата четвъртина" - както римляните наричат карантията и разните части на животното, които цивилизованите народи се срамуват да признаят, че ядат. И след телешкия дроб на скара и езика в сметанено-гъбен сос, дойде ред на една екзотика, която ще споделя с вас. Телешка опашка! Дано сред вас няма силно изявени вегетарианци, макар че няма да има снимка на суровия продукт...(признавам си, че бях силно изкушена!).
Какво ви трябва, за.... не знам, стана голяма манджа, може и 8 души да се нахранят :-)
1 телешка опашка, към кило и нещо - продават се цели, нямаш избор
за задушаването й:
1 глава лук
1 морков
1 глава чесън
черен пипер на зърна
дафинов лист
бахар
1 чаша червено вино
зехтин
сол
за основната рецепта
200г (1ч.ч.) булгур
2-3 глави лук шалот
2-3 домата
зърна черен пипер, кимион, кориандър, кардамон
сол
зехтин
Опашката, благодарение на Карфур (май вече трябва да ми платят за рекламата) се продава почистена и нарязана. Загрейте зехтин в тенджера под налягане и запечатайте месото от всички страни. Налейте чашата вино, добавете лука, моркова, нарязани на едро, и чесъна, на скилидки, само смачкани, с люспата. Добавете две чаши вода, посолете, сложете подправките и варете поне 40-50 минути.
В това време накиснете булгура във вода.
Нарежете шалота на ситно, обелете доматите и ги нарежете на кубчета. Когато налягането спадне, и месото се охлади леко, почистете от костите.
Сотирайте шалота в малко зехтин, добавете отцедения от водата булгур. Добавете месото, доматите и счуканите подправки. Залейте с прецедения бульон от месото. Ако е необходимо, добавете още малко топла вода - трябва да покрие продуктите. Задушете на тих огън около 15-20 минути, докато булгурът поеме течността.
Сервирайте поръсено с късчета пресен домат и малко кедрови ядки.
Ооооо това е истинско изкушение за мен. Много ми допада тази рецепта.
ОтговорИзтриванеХаресвам телешко,приготвено по различни начини, а от телешката опашка става страхотно телешко варено... С удоволствие ще пробвам и тази рецепта и сега вече знам откъде да взема и опашката :)
Сърдечни поздрави!
Не съм от тези, които не похапват карантия.
ОтговорИзтриванеОбичам много и мозък, но толкова отдавна не съм виждала :)
А рецептата е перфектна :)
Благодаря, Лоис !
Лети, много се радвам. Все пак не съм стреснала 100% от публиката :-)))
ОтговорИзтриванеДани, ами то всъщност това си е мръвка, просто като го каже човек и звучи необичайно :-)) и стряскащо :-)))
С една телешка опашка не можеш да ме стреснеш:) Много добре ми звучи! Не съм сигурна, че съм подготвена психически да се среща лице в лице със суровата телешка опашка, но така както си го натъманила, много добре изглежда. Бих го пробвала с кеф!
ОтговорИзтриванехах, ами да ти кажа, ако си се срещала лице в лице с вратни пържоли, все едно си го преживяла :-)))
ОтговорИзтриванеЛуис, прекрасна рецепта и прекрасни, както винаги, снимки!
ОтговорИзтриванеСъчетанието на продукти и подправки вещае само едно много вкусно ястие.
Слънчев ден
благодаря ти, Ани
ОтговорИзтриванеI love this dish. Such a hearty one and with incredible flavors!!! plus I have a pressure cooker too!!! I just have to try it!! :))
ОтговорИзтриванеAsha, I'm glad you like it! If you make it, give a feedback, OK?
ОтговорИзтриванеУникално вкусно е! По-вкусно от колкото изглежда. Благодаря за идеите и снимките, без които нямаше да се престраша да опитам.
ОтговорИзтриванеstrahotno!
ОтговорИзтриванеVse pak da vi kazha 4e ima edno restorant4e, v Novi Iskur, kazva se Sveti duh, kudeto, ako vednuzh opitate teleshkata im opashka, shte vi se priiska da se premestite da zhiveete pone v Kumariza
еха :)
ОтговорИзтриванеще взема да ида да опитам!