Classic Kozunak ✦ Класически козунак



Както ви обещах, публикувам една изпитана в годините рецепта за козунак. Спокойно имате време да напазарувате и да приготвите козунака в събота. Формулата е класическа, но можете да я изпълните в нетипична форма, ако искате да промените поне част от традицията. Тук съм представила вариант от 12 малки козуначени възелчета, но можете да направите или един голям кръгъл, или два средноголеми продълговати козунака. 
Ако обичате козунак, ще трябва да се поизпотите. Няма как да стане без месене. Но когато тестото е малко на обем, нещата стават по-лесно! Добре е всички продукти да са със стайна температура, и в кухнята ви да е топло, поне 23-24ºС. 




Козуначени възелчета 


25 г прясна мая
140 мл мляко, леко затоплено
600 г брашно
160 г захар 
4 яйца
настърганата кора от 1 лимон
140 г мазнина ( смес от мас, масло и олио)
1 яйце, разбито с малко мляко, за намазване преди изпичане
стафиди (по желание, ако правите голям козунак можете да ги сложите при сплитането)
обелени бадеми, кристална захар за поръсване 



1.   Натрошете маята на ситни парченца, сложете я в купа, сипете отгоре половината мляко, добавете 1 с.л. захар и 2 с.л. брашно и разбъркайте. Покрийте и оставете да втаса. 
2.   Разбийте с миксер яйцата и захарта. Пресейте брашното в голяма купа и направете кладенче в средата му. Изсипете вътре втасалата смес с маята. Добавете разбитите със захарта яйца и след това бавно и постепенно доливайте млякото, като замесвате тестото. 
3.   Добавете лимоновата кора и на порции мазнината (леко затоплена), продължете да месите, докато получите гладко и еластично тесто. Оставете да втаса на топло място до утрояване на обема. 
4.   Разделете тестото на 12 части, от които разточете дълги фитили. Завържете всеки на възелче и ги сложете във форма за мъфини, намазана с масло. Оставете да втасат отново. 
5.   Загрейте фурната до 180°С. Намажете козуначетата с разбитото с мляко яйце, поръсете със захар и украсете с бланшираните белени бадеми. Печете около 30 минути, докато станат златисти. Извадете да се охладят върху решетка. 




Много ми се искаше да публикувам и рецепта за козунак с квас, и макар че успях да направя тази година, технологията ми определено има нужда от доизпипване, а и вече е твърде късно тепърва да се започва. Пък и рецепти за козунак с квас в мрежата има много! Хубави празници ви желая, и не преяждайте (само с козунак) J





Коментари

  1. Пробвах я днес, изпече се и хвана хубава коричка. Иска ми се обаче, да е по-въздушен. Може би с по-малко мазнина, тестото ще е по-леко.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации