Easy Easter ✤ Лесен Великден

Няма да крия, с всяка следваща година се опитвам да облекча все повече трескавите подготовки, които съпровождат задължителните празници. Да, традициите трябва да се спазват, но не ви ли омръзва всеки Великден да сервирате едно и също и да преяждате по един и същи начин? Аз съм толкова любопитна към различните кухни и храни, че искам непрекъснато да опитвам нови и нови ястия. Дори хората вкъщи, с техните консервативни вкусове, започнаха да се култивират и вече не протестират, когато чуят, че ще сервирам "изненада". Това беше кодовата ми дума за моментите, когато опитвах нови рецепти. Истината е, че в последните няколко години някак бях загубила това любопитство. Явно на всички им омръзна да вечерят с пет редуващи се рецепти и сега посрещат с радост новите ми идеи. А те, за късмет, са много. Да живее Амазон, който ни снабдява с кулинарни книги от цял свят! (Скоро ще ви разказвам за моите последни обсесии и придобивки.) 
Този път започваме с една шарена салата, агнешкото е под формата на бургери, а десертът не е задължителен, но все пак имаме някакъв вариант. 


Шарена пролетна салата 

За 2  

малък резен лилаво зеле 
малък резен салата айсберг 
шепа листа салата валериана 
половин жълта чушка
половин краставица 
половин тиквичка, нарязана и изпечена на грил тиган 
шепа репички 
шепа разноцветни чери домати
няколко сварени и обелени пъдпъдъчи яйца
листа кориандър
За дресинга: 
1 с.л. светло сусамово олио 
1 с.л. сок от лайм 
1 с.л. сок от портокал 
1 ч.л. мед 
½ ч.л. сол



  • Нарежете на тънки ивици лилавото зеле и айсберга, сложете ги в купа и объркайте с валерианата. Нарежете чушката и краставицата на парченца, и ги добавете в салатата заедно с нарязаната изпечена тиквичка. Нарежете репичките на кръгчета, чери доматите и яйцата на половинки, и ги добавете. 
  • Смесете продуктите за дресинга, полейте салатата и поръсете с листата кориандър. Поднесете веднага.  




Бургери с агнешко в марокански стил 
  
 За 2  

400 г агнешко смляно месо 
1 ч.л. смесени смлян кимион, черен пипер, семена кардамон, лют червен пипер
½ ч.л. паста хариса 
по ½ малка шепа листа магданоз и мента
малък резен червено зеле 
малък резен салата айсберг 
2 големи моркова 
1 с.л. светло сусамово олио
2 питки за бургери 
шепа листа бейби спанак 
За соса 
4 с.л. майонеза 
1 с.л. паста хариса 
½ глава салатен лук, ситно нарязан



  • Смесете агешкото с подправките и със ситно нарязаните магданоз и мента и ½ ч.л. сол. Оформете на два големи бургера и оставете да престоят, докато приготвяте останалите продукти. 
  • Нарежете лилавото зеле и айсберга на тънки ивици, сложете в купа и осолете леко. Обелете морковите и ги нарежете на ивици с белачката. Загрейте олиото в тиган и запържете лентите морков, внимавайте да не се разкъсат. Хубаво е да се карамелизират леко. Извадете от тигана и оставете настрана. 
  • Изпечете бургерите в същия тиган, като ги обръщате от двете страни, до степен, каквато обичате. Най-лесно става, ако контролирате температурата им с термометър: за розово 60ºС, за средно изпечено 65ºС, добре изпечено - 70ºС. 
  • Разрежете питките и ги запечете в тигана от вътрешната страна. Пригответе соса, като смесите продуктите. 
  • Сглобете бургерите, като намажете долните половинки на питките със сос, поставете отгоре от салатата, добавете бургерите, морковите на ленти, по няколко листа спанак, още сос и затворете с горните части на питките. Поднесете топли. Естествено, ако избягвате въглехидратите, можете да спестите питките, и да поднесете бургерите с повече зеленчуци. 



Брускети с ягоди и маскарпоне 

За 2 

200 г ягоди, почистени и нарязани
сокът от 1 портокал 
прясно смлян черен пипер 
140 г маскарпоне, студено 
½ ч.л. вода от портокалови цветчета 
2 тънки филийки ръжен или друг вид тъмен хляб  
листенца пресен риган, босилек, мента 


  • Сложете ягодите в купа и полейте със сока от портокал. Поръсете с прясно смлян черен пипер и разбъркайте. Оставете да се мариноват за десетина минути. 
  • Смесете маскарпонето с водата от портокалови цветчета и намажете филийките. Поставете отгоре от маринованите ягоди и поръсете с нарязани или накъсани листенца мента, риган, босилек. Добавете още малко смлян черен пипер. 
  • Ако желаете, можете да спестите филийките и да поднесете ягодите с маскарпоне в чаша. Тогава вече няма да се казват брускети, но пък голяма работа :)


Ако пък държите десертът за Великден да е козунак, скоро ще публикувам и козунак, обещавам :) А засега да си покажа лалетата, макар че май са малко безфокусни, но пък са огромни! 


Коментари

Популярни публикации