Gâteau Invisible (Invisible Apple Cake) 🍎 Торта с невидими ябълки



Тази рецепта стигна до мен благодарение на група хора, с които се срещнах съвсем неочаквано. Един я показа, друг я направи, и аз не трябваше да остана без да я опитам, защото звучеше изкушаващо, а и съдържа новия ми любим продукт - бяла паста мисо. 
Ако не сте опитвали бяло мисо, направо веднага да оправите тази грешка! До момента в живота ми присъстваше само червено мисо, което с успех слагах на какво ли не - от супи до сосове. Но бялото мисо... това е нещо, което ако имате по-слаби ангели (като мен), ще се изкушите да ядете с лъжица от буркана, честно. Е, моята собствена дъщеря каза, че не може да си го представи това нещо, но то с хубавите работи трябва да се свиква. 

Десертът получава името си заради начина, по който тънконарязаните ябълки сякаш се разтапят в леката кремоподобна смес. Въпреки френските си корени, този десерт става много популярен и в Япония, и ето тук идва ред на бялата мисо паста. Независимо, че мисо е асоциирано предимно със солени ястия поради соления си вкус и умами нюанс, който придава на храната, в този десерт включването му работи превъзходно. Солен каремел, някой? 

И така, ето я и рецептата, тя е от seriouseats.com, а достигна до нас благодарение на Емил  @noodlesfortehwin и Дени @pickyeatersdiary. 


Торта с невидими ябълки (или невидима ябълкова торта?)

За тортата: 
малко масло за намазване на формата
150 г брашно плюс още малко за поръсване на формата 
1 ч.л. бакпулвер 
50 г бяла мисо паста 
2 с.л. масло, разтопено 
120 мл мляко
3 големи яйца 
130 г захар 
около 1 кг ябълки (най-добре Фуджи или Пинк Лейди), обелени, почистени от семките и нарязани на съвсем тънки резенчета 

За карамеления сос
60 мл вода
120 г захар 
180 мл високомаслена сметана 
35 г бяла мисо паста


Намаслете дъното и стените на 10 х 20 см алуминиева форма за кейк (моята форма беше по-голяма, но по-плитка, мисля, че в посочената ще се получи по-добре) и застелете с лист хартия за печене, като оставите краищата да висят от днете страни, така по-лесно ще извадите сладкиша. Поръсете с брашно двете непокрити с хартия стени. 
Загрейте фурната до 180℃. 
В малка купа смесете брашното с бакпулвера и оставете настрана. 
В друга купа смесете мисо пастата с маслото, добавете около 2 с.л. от млякото, разбъркайте добре до гладкост и добавете и останалото мляко. Оставете настрана. 
Разбийте яйцата и захарта с миксер, докато побелеят, около 3 мин. Добавете и разбъркайте половината от брашното, след това млечната смес и накрая останалото брашно. 

С голяма шпатула объркайте внимателно ябълките в сместа, докато се покрият, като внимавате да не се начупят. С ръце подредете резенчетата ябълки в подготвената форма, като се стараете да слагате гладките страни на резенчета към външния ръб на формата, а в средата можете да ги застъпвате свободно. 
(Подберете си около 30-40 красиви резенчета за горния слой) Когато напълните формата почти до горе, притиснете ябълките с ръце, за да ги уплътните. Накрая подредете финалния слой ябълки, като ги застъпвате като ветрило. Изгребете останалата смес от купата върху ябълките и я заравнете. 

Сложете сладкиша във фурната и намалете до 160. Печете в средата на фурната, като поставите отдолу тава, за да уловите евентуалните капки от сместа, окоо 60-75 мин. Ако искате по-тъмен цвят, можете да засилите фурната в края на изпичането, но имайте предвид, че може бързо да потъмнее. 
Поставете формата върху решетка за около 10 мин. Освободете краищата с върха на ножа, оставете да изстине във формата за поне 2 часа. След това извадете сладкиша, като си помагате с хартията за печене. Оставете десерта да изстине напълно, преди да нарежете, поне още 1 час. За напълно правилни парчета, най-добре да охладите за една нощ. 

В това време пригответе карамела: 
В касерола смесете водата и захарта, кипнете, и гответе, докато получите златист карамел - ще отнеме около 5-6-8 мин. Добавете внимателно сметаната (добре е да я затоплите предварително) и разбъркайте с огнеупорна лъжица, за да премахнете образувалата се пяна. Намалете огъня и гответе, докато сосът достигне температура от 104 - 105℃ на дигитален термометър, около 3 мин. Свалете от огъня, оставете да се охлади няколко минути и добавете мисо пастата, като разбъркате добре. 

Нарежете десерта с вълнообразен нож и сервирайте заедно с карамеления сос. 
При мен цялата работа е обогатена и с няколко грама от черния сусамов тахан на @gelatoandlatte


Коментари

Популярни публикации