Nordic village chocolate cake 🎄 Шоколадова торта Северно градче


Не успях преди Коледа да ви споделя тази шеметна шоколадова история, но можете да си я приготвите по някой друг повод, тя е достатъчно вкусна и сама по себе си, къщичките - бисквитки само я правят по-коледна и впечатляваща на вид. Ако държите на тях, а вече не е коледа, можете да ги направите в друга форма - например сърца или цветя, защо не.  
Ако сте в Инстаграм, най-вероятно вече сте виждали много подобни къщички и торти, украсени с тях. Аз ги харесах най-много при @linda_lomelino, но ги има и при други автори, по-изтънчени или пък по-наивистични, 
всичките със собствен чар. 




Както за всяка една рецепта, но особено важно при десертите, крайният резултат зависи особено много от качеството на продуктите, които ще използвате. Техните вкусове и аромати са от изключително значение за крайния вкус на готовия десерт. 
И тъй като това е торта за специални случаи, вземете най-доброто качество, което можете да си позволите или намерите в магазините около вас. 

Шоколадова торта Северно градче 

За блатовете: 
85 г масло, нарязано 
100 г черен шоколад, минимум 70%, нарязан или на калети (при мен Callebaut Single origin Ecuador 70.4% Forastero)
180 г бяло пшенично брашно 
80 г пълнозърнесто пшенично брашно
½ ч.л. сол
1 ч.л. бакпулвер
2 ч.л. сода бикарбонат
250 г светла захар мусковадо
50 г тъмно какао (използвах б
ио какао на прах от Перу)
200 мл горещо кафе (аз използвам drip coffee процес, Ethiopia single origin specialty coffee, но всяко друго добро кафе ще свърши работа)
225 г бътърмилк (поради липса, замествам с пълномаслено прясно мляко, смесено с 1 с.л. лимонов сок и оставено да престои 10-15 мин, на стайна температура)
2 големи яйца, леко разбъркани 

Загрейте фурната на 180℃. 
Пригответе две дълбоки форми за печене на торта с диаметър 18-20 см (или три по-плитки, както е в моя случай) - намажете дъното и стените с масло, и поставете на дъното кръг хартия за печене.  
Сложете в касерола маслото и шоколада и разтопете внимателно на ниска степен на котлона, на водна баня или в микровълнова, както предпочитате. 
В голяма купа пресейте двата вида брашно, солта, бакпулвера, содата и захарта. Разбъркайте добре и оставете настрана. 
Пригответе кафето и го смесете с какаото, като отначало налеете малко количество и объркате добре, за да не станат бучки, след което налейте и останалото количество кафе. 
Прибавете към брашнената смес кафето, смесено с какаото, бътърмилка, разбитите яца и накрая разтопения шоколад с маслото, като разбърквате с шпатула след всяка добавка. 
Разпределете сместа между формите, най-добре е да го правите върху везна, за да сте сигурни, че блатовете ви ще бъдат с еднаква дебелина. 
Изпечете за 25-30 мин, (ако печете в две форми, може още 5 мин), проверете за готовност с дървено шишче - то трябва да излезе почти чисто. Извадете от фурната и оставете да се охладят във формите за 10 мин. След това внимателно обърнете върху решетка и оставете да изстинат напълно. Изстудете блатовете за минимум два часа в хладилник, или ако времето позволява - може и на балкона. 
Когато блатовете са напълно изстинали, отстранете хартията за печене и отрежете внимателно подутите капачета - така ще имате правилно оформени блатове. Ако сте изпекли блатовете в две форми, разрежете всеки един по хоризонтала с остър нож, така ще получите четири блата и можете да направите четириетажна торта. 


За ганаша:
200 г черен шоколад, нарязан или на калети (при мен Callebaut Single origin Madagascar 67.4% Criollo, Forastero & Trinitario) 200 мл сметана с масленост 35% 200 г ситна кристална захар 50 г масло
30 г бяла мисо паста
250 г маскаропне, на стайна температура

Сложете шоколада в купа и оставете близо до котлона. Сложете сметаната в малка касерола и загрейте почти до кипване. Сложете захарта в средноголяма касерола и поставете на умерен котлон. Загрейте, докато се разтопи и се карамелизира до цвят на тъмна мед. Прибавете маслото и разбъркайте. Прибавете сметаната на два пъти - внимавайте, защото кипва бурно - разбърквайте с шпатула. След като спре да кипи трябва да имате гладък карамелен сос. Ако сметаната не е била достатъчно гореща, може да останат малки бучици карамел. Затоплете отново за няколко минути, като разбърквате, и те ще се разтопят. Свалете от котлона и изсипете върху шоколада. Оставете за 2-3 мин, след това разбъркайте, до получаването на гладък ганаш, добавете мисо пастата, разбъркайте добре. Оставете са се охлади и поставете купата на студено за 1-2 часа за да се сгъсти. Не охлаждайте твърде дълго, защото ганашът ще стане твърд за разбиване.
Когато сместа вече е сгъстена, и сте готови да сглобявате тортата, смесете я с маскарпонето и разбийте с миксер. Внимавайте да не прекалите и ганашът да се пресече и стане песъклив. Ако забележите наченки на нещо подобно, добавете малко течна сметана и разбийте отново, ще се изглади.

Поставете първия блат върху чиния или поставка за торта (поставете отдолу две ленти хартия за печене - така ще предпазите поставката от изцапване, и накрая лесно ще ги издърпате). Поставете отгоре част от ганаша (ако ще използвате три блата, разделете сместа на три, ако ще бъдат четири - на четири части). Размажете внимателно на равен слой, и продължете с останалите блатове и ганаш. Притиснете блатовете, така че ганашът да се покаже леко извън тях и да залепне. Последния слой направете на вълнички с шпатулата.

Можете да спрете до тук, а можете да приготвите и бисквитките, но тях трябва да направите предварително. 


Канелени меденки с какао и джинджифил 
(от това количество се получават доста бисквити, ако искате можете да намалите количеството на половина)

1 яйце и 1 жълтък 
150 г мед, течен 
90 г захар
щипка сол 
130 г олио
450 г брашно
1 ч.л. бакпулвер 
1 ч.л. канела 
2 с.л. какао
1 ч.л. смлян джинджифил 

За айсинга 
200 г пудра захар 
1 с.л. белтък 
няколко капки лимон

Разбийте яйцето и жълтъка с меда, захарта и солта. Добавете олиото, разбъркайте и добавете брашното, пресято с бакпулвера и канелата. Направете на топка, покрийте с фолио и оставете да почине половин час. 
Загрейте фурната на 180°С.
Разточете тестото до около 4мм дебелина и с нож изрежете различни форми - къщички. Прехвърлете върху тава, застлана с хартия за печене и изпечете за около 20 минути. Охладете върху решетка. 
Когато изстинат, декорирайте с глазура, приготвена от разбитата пудра захар с белтък и лимон. 
Ако планирате да украсявате торта или къпкейкчета, можете да сложите на част от тях по едно малко дървено шишче отдолу преди изпичане - така ще имат солидна опора, с която да се закрепят.

Залепете част от бисквитките около тортата, а отгоре можете да ги подредите в кръгче, или да ги забучите (нали им сложихте шишчета?) както решите :) 



Коментари