Nordic village chocolate cake 🎄 Шоколадова торта Северно градче
Не успях преди Коледа да ви споделя тази шеметна шоколадова история, но можете да си я приготвите по някой друг повод, тя е достатъчно вкусна и сама по себе си, къщичките - бисквитки само я правят по-коледна и впечатляваща на вид. Ако държите на тях, а вече не е коледа, можете да ги направите в друга форма - например сърца или цветя, защо не.
Ако сте в Инстаграм, най-вероятно вече сте виждали много подобни къщички и торти, украсени с тях. Аз ги харесах най-много при @linda_lomelino, но ги има и при други автори, по-изтънчени или пък по-наивистични, всичките със собствен чар.
Както за всяка една рецепта, но особено важно при десертите, крайният резултат зависи особено много от качеството на продуктите, които ще използвате. Техните вкусове и аромати са от изключително значение за крайния вкус на готовия десерт.
И тъй като това е торта за специални случаи, вземете най-доброто качество, което можете да си позволите или намерите в магазините около вас.
Шоколадова торта Северно градче
За блатовете:
85 г масло, нарязано
100 г черен шоколад, минимум 70%, нарязан или на калети (при мен Callebaut Single origin Ecuador 70.4% Forastero)
180 г бяло пшенично брашно
80 г пълнозърнесто пшенично брашно
½ ч.л. сол
1 ч.л. бакпулвер
2 ч.л. сода бикарбонат
250 г светла захар мусковадо
50 г тъмно какао (използвах био какао на прах от Перу)
200 мл горещо кафе (аз използвам drip coffee процес, Ethiopia single origin specialty coffee, но всяко друго добро кафе ще свърши работа)
225 г бътърмилк (поради липса, замествам с пълномаслено прясно мляко, смесено с 1 с.л. лимонов сок и оставено да престои 10-15 мин, на стайна температура)
2 големи яйца, леко разбъркани
1 ч.л. бакпулвер
2 ч.л. сода бикарбонат
250 г светла захар мусковадо
50 г тъмно какао (използвах био какао на прах от Перу)
200 мл горещо кафе (аз използвам drip coffee процес, Ethiopia single origin specialty coffee, но всяко друго добро кафе ще свърши работа)
225 г бътърмилк (поради липса, замествам с пълномаслено прясно мляко, смесено с 1 с.л. лимонов сок и оставено да престои 10-15 мин, на стайна температура)
2 големи яйца, леко разбъркани
Загрейте фурната на 180℃.
Пригответе две дълбоки форми за печене на торта с диаметър 18-20 см (или три по-плитки, както е в моя случай) - намажете дъното и стените с масло, и поставете на дъното кръг хартия за печене.
Сложете в касерола маслото и шоколада и разтопете внимателно на ниска степен на котлона, на водна баня или в микровълнова, както предпочитате.
В голяма купа пресейте двата вида брашно, солта, бакпулвера, содата и захарта. Разбъркайте добре и оставете настрана.
Пригответе кафето и го смесете с какаото, като отначало налеете малко количество и объркате добре, за да не станат бучки, след което налейте и останалото количество кафе.
Прибавете към брашнената смес кафето, смесено с какаото, бътърмилка, разбитите яца и накрая разтопения шоколад с маслото, като разбърквате с шпатула след всяка добавка.
Разпределете сместа между формите, най-добре е да го правите върху везна, за да сте сигурни, че блатовете ви ще бъдат с еднаква дебелина.
Изпечете за 25-30 мин, (ако печете в две форми, може още 5 мин), проверете за готовност с дървено шишче - то трябва да излезе почти чисто. Извадете от фурната и оставете да се охладят във формите за 10 мин. След това внимателно обърнете върху решетка и оставете да изстинат напълно. Изстудете блатовете за минимум два часа в хладилник, или ако времето позволява - може и на балкона.
Когато блатовете са напълно изстинали, отстранете хартията за печене и отрежете внимателно подутите капачета - така ще имате правилно оформени блатове. Ако сте изпекли блатовете в две форми, разрежете всеки един по хоризонтала с остър нож, така ще получите четири блата и можете да направите четириетажна торта.
За ганаша:
200 г черен шоколад, нарязан или на калети (при мен Callebaut Single origin Madagascar 67.4% Criollo, Forastero & Trinitario)
200 мл сметана с масленост 35%
200 г ситна кристална захар
50 г масло
30 г бяла мисо паста
250 г маскаропне, на стайна температура
Сложете шоколада в купа и оставете близо до котлона. Сложете сметаната в малка касерола и загрейте почти до кипване. Сложете захарта в средноголяма касерола и поставете на умерен котлон. Загрейте, докато се разтопи и се карамелизира до цвят на тъмна мед. Прибавете маслото и разбъркайте. Прибавете сметаната на два пъти - внимавайте, защото кипва бурно - разбърквайте с шпатула. След като спре да кипи трябва да имате гладък карамелен сос. Ако сметаната не е била достатъчно гореща, може да останат малки бучици карамел. Затоплете отново за няколко минути, като разбърквате, и те ще се разтопят. Свалете от котлона и изсипете върху шоколада. Оставете за 2-3 мин, след това разбъркайте, до получаването на гладък ганаш, добавете мисо пастата, разбъркайте добре. Оставете са се охлади и поставете купата на студено за 1-2 часа за да се сгъсти. Не охлаждайте твърде дълго, защото ганашът ще стане твърд за разбиване.
Когато сместа вече е сгъстена, и сте готови да сглобявате тортата, смесете я с маскарпонето и разбийте с миксер. Внимавайте да не прекалите и ганашът да се пресече и стане песъклив. Ако забележите наченки на нещо подобно, добавете малко течна сметана и разбийте отново, ще се изглади.
Поставете първия блат върху чиния или поставка за торта (поставете отдолу две ленти хартия за печене - така ще предпазите поставката от изцапване, и накрая лесно ще ги издърпате). Поставете отгоре част от ганаша (ако ще използвате три блата, разделете сместа на три, ако ще бъдат четири - на четири части). Размажете внимателно на равен слой, и продължете с останалите блатове и ганаш. Притиснете блатовете, така че ганашът да се покаже леко извън тях и да залепне. Последния слой направете на вълнички с шпатулата.
Можете да спрете до тук, а можете да приготвите и бисквитките, но тях трябва да направите предварително.
(от това количество се получават доста бисквити, ако искате можете да намалите количеството на половина)
1 яйце и 1 жълтък
150 г мед, течен
90 г захар
щипка сол
130 г олио
450 г брашно
1 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. канела
2 с.л. какао
1 ч.л. смлян джинджифил
За айсинга
200 г пудра захар
1 с.л. белтък
няколко капки лимон
200 г пудра захар
1 с.л. белтък
няколко капки лимон
Разбийте яйцето и жълтъка с меда, захарта и солта. Добавете олиото, разбъркайте и добавете брашното, пресято с бакпулвера и канелата. Направете на топка, покрийте с фолио и оставете да почине половин час.
Загрейте фурната на 180°С.
Разточете тестото до около 4мм дебелина и с нож изрежете различни форми - къщички. Прехвърлете върху тава, застлана с хартия за печене и изпечете за около 20 минути. Охладете върху решетка.
Когато изстинат, декорирайте с глазура, приготвена от разбитата пудра захар с белтък и лимон.
Ако планирате да украсявате торта или къпкейкчета, можете да сложите на част от тях по едно малко дървено шишче отдолу преди изпичане - така ще имат солидна опора, с която да се закрепят.
Ако планирате да украсявате торта или къпкейкчета, можете да сложите на част от тях по едно малко дървено шишче отдолу преди изпичане - така ще имат солидна опора, с която да се закрепят.
Залепете част от бисквитките около тортата, а отгоре можете да ги подредите в кръгче, или да ги забучите (нали им сложихте шишчета?) както решите :)
Здравейте! Влюбена съм в тортата, но не съм на "ти" с инстаграм. Как се постига формата на къщичките? С форма от магазина, с картонен шаблон? Ще съм благодарна за всякакви съвети. Сърдечни поздрави!
ОтговорИзтриванекъщичките са изрязани с помощта на картонени шаблони, който сама си нарисувах. Както виждате, не са особено сложни, декорацията с глазура ги превръща в къщички :)
ИзтриванеБлагодаря! :)
Изтриване