Baklava cheesecake 🌟 Баклава чийзкейк

Знам, че отвсякъде ви заливат идеи за празнични сладкиши, и че очакванията към тях през този сезон са много големи. Ако не можете да решите какво да приготвите, защото се колебаете между няколко рецепти, ето един вариант, който съчетава в себе си две. Отдолу баклава, отгоре чийзкейк, обогатени с източни аромати, с извънредно лесна, но суперефектна декорация, с който да блеснете отново. Рецептата е за малка 20 см форма, така че ако искате да направите по-голям сладкиш, ще трябва да увеличите продуктите по 1,5 или по 2. 



Баклава чийзкейк 
За форма с диаметър 20 см

За сиропа 
150 г мед 
100 г захар 
150 мл вода 
малко парченце канелена кора 
настъргана кора от 1 лимон 
сок от ½ лимон 
1 ч.л. розова вода

За пълнежа 
350 г крем сирене Philadelphia
300 г заквасена сметана 
100 г захар
25 г царевично нишесте 
3 яйца
щипка смляна ванилова шушулка
 
За основата 
8-12 или 16 броя кори
50-60 г масло, разтопено 
200 г смлени ядки (орехи, бадеми, шамфъстък) 

За декорация 
35 г нарязан шамфъстък 
½ чаша зърна от нар 
стръкчета розмарин





▪︎ В малка касерола на умерен огън загрейте меда, захарта и водата, и варете, докато захарта се разтопи и течността се сгъсти леко - около 5-6 мин. Дръпнете от огъня и добавете канелата, лимоновата кора и сок и розовата вода. Оставете да се охлади. 

▪︎ Пригответе пълнежа: в голяма купа смесете крем сиренето, сметаната и захарта. Разбъркайте с шпатула (не е нужен миксер, целта ни не е да вкарваме излишен въздух в сместа), докато се изглади. Добавете нишестето и яйцата (едно по едно), разбърквайте добре след всяко, накрая добавете ванилията. 

▪︎ Загрейте фурната до 160℃.

▪︎ Започнете да изграждате основата - в откопчаваща се форма за торта поставете на кръст две широки ленти от хартия за печене. Отворете корите, вземете една кора и я намажете леко с разтопено масло. Отгоре поставете втора кора. С кръгъл нож за тесто нарежете на по-малки квадрати (на мен ми беше удобно да са около 15х15 см). 
Започнете да застилате формата, като поставяте корите с ъглите нагоре, така че да стърчат над ръба. Продължете по същия начин с останалите кори. 

▪︎ Между корите ръсете със смлените ядки и поръсвайте с още малко масло. Можете да поръсите и с част от охладения сироп, или направо да смесите смлените ядки с част от сиропа. Имайте предвид обаче, че така ще трябва да разпределяте ядките с ръце на малки парченца. Подреждайте корите плътно до долния ръб, и се стремете тези, които стърчат над ръба, да са стабилни, защото при печене се накланят навътре и част от тях се потапят в крема. Можете също така и да изрежете стърчащите краища, така ще получите сладкиш с чист ръб. 

▪︎ Когато основата ви е готова, изсипете вътре пълнежа и заравнете. (Принципно не се надига кой знае колко, но все пак се надига при печене, така че не пълнете формата до ръба, оставете поне 2 см. Ако ви остане от сместа, изсипете в намаслена формичка за суфле и я изпечете заедно с чийзкейка - така ще можете да опитате на вкус без да разрязвате) 

▪︎ Печете в средата на фурната, като за допълнителна сочност може да поставите вътре огнеупорна купа, пълна с вряла вода. Печете около 70 мин, като проверявате към края на печенето - на пипане повърхността трябва да бъде еластична, а в средата все още да е леко люлееща се. 
Открехнете вратата на фурната и я подпрете с дръжката на дървена лъжица за още около 30 мин.

▪︎ Извадете от фурната, изчакайте 5-10 мин и освободете десерта от формата. Охладете напълно преди да сервирате, най-добре една нощ. 

▪︎ Преди да поднесете, поръсете с нарязания шамфъстък, зърната нар и украсете със стръкчета розмарин. Поднесете заедно с охладения сироп. 






Коментари

  1. Изглежда невероятно красиво! Трябва да се опита 👌

    ОтговорИзтриване
  2. Получи се страхотен чийзкейк!
    Аз направих някои минимални промени.
    За съжаление не мога да кача снимки.
    Благодаря много за рецептата!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Страхотно! Много се радвам.
      Можете да качите във Facebook и да тагнете страницата ми https://www.facebook.com/LemonStudioFoodPhotography или в Instagram - @ludmila.slokoski/

      Изтриване
  3. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  4. Здравейте! А как са останали корите толкова светли, при положение, че се пече 70 минути?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Печенето е на 160C, (без вентилатор!) и при мен поне корите не потъмняха. Ако започнат да потъмняват, бих покрила леко с хартия за печене.

      Изтриване
  5. Може ли да питам, водата с купата, като за водна баня ли се ползва или просто отстрани се слага до тавата с чийзкейка. Извинявам се,ако ми е глупав въпроса.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много си е добър въпросът :)
      Не водна баня, просто отстрани до съда с чийзкейка сложих метална купа, пълна с вода. Така самият чийзкейк става по-влажен.

      Изтриване
  6. Аз бих попитала дали мога да записа предварително корите с орехите?Обичаме всичко леко препеченко,но се страхувам да не се съберат навътре както казвате.

    ОтговорИзтриване
  7. Да запека предварително...извинете не съм забелязала, че излезе друга дума.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Може би не е никак лоша идея, дори мисля, че може и да стане по-добре. Не съм сигурна, но ако опитате и резултатът е добър, непременно пишете, за да го допълня в текста!

      Изтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации