The ultimate baklava ♦️ Най-страхотна баклава
Не
Но сега ще получите рецептата, има време дори да я направите и да я хапнете в новогодишната нощ, ако имате мерак за баклава.
Моята е приготвена в кръгъл стъклен съд, като за целта съм изрязала по размер кръгли кори от правоъгълните. Остатъкът отива в състава на друга баница, например наложена млечна баница, или каквато ви харесва.
Давам количествата и продуктите за моята рецепта, чувствайте се свободни да променяте в посока, удобна за вас. Други успешни варианти на аромати са индрише, лавандула, индийско орехче, тонка, ванилия, лимон.
Моята е приготвена в кръгъл стъклен съд, като за целта съм изрязала по размер кръгли кори от правоъгълните. Остатъкът отива в състава на друга баница, например наложена млечна баница, или каквато ви харесва.
Давам количествата и продуктите за моята рецепта, чувствайте се свободни да променяте в посока, удобна за вас. Други успешни варианти на аромати са индрише, лавандула, индийско орехче, тонка, ванилия, лимон.
Най-страхотната баклава
За сиропа
250 г светла захар демерара
230 г вода
сокът от ½ лимон (това е задължителен елемент, за да не се захароса сиропът)
1 начупена канелена пръчка
2 плода звездовиден анасон
2-3 пъпки карамфил
2 резенчета джинджифил
ивички портокалова кора, изрязани с ножче за зест
1 с.л. розова вода
250 г светла захар демерара
230 г вода
сокът от ½ лимон (това е задължителен елемент, за да не се захароса сиропът)
1 начупена канелена пръчка
2 плода звездовиден анасон
2-3 пъпки карамфил
2 резенчета джинджифил
ивички портокалова кора, изрязани с ножче за зест
1 с.л. розова вода
За баклавата
250-300 г тънки кори за баница
200 г кафяво масло*
250 г нарязани/смлени ядки -смес от орехи и шамфъстък (отделете си малко шамфъстък за поръсване отгоре)
50-60 г светла захар демерара
250-300 г тънки кори за баница
200 г кафяво масло*
250 г нарязани/смлени ядки -смес от орехи и шамфъстък (отделете си малко шамфъстък за поръсване отгоре)
50-60 г светла захар демерара
Първо пригответе сиропа, защото трябва да се охлади, преди да го ползвате. В касерола смесете захарта и водата, добавете всичко без розовата вода. Кипнете, като разбърквате, за да улесните разтопяването на захарта. Щом заври, гответе още 3-4-5 мин (ако имате термометър, трябва да отчете 102-104℃. Свалете от котлона, изчакайте да изстине леко и добавете розовата вода. Охладете напълно и прецедете. Аз запазих озахарените ивички портокалова кора за декорацията.
* Как се прави кафяво масло (brown butter) - писала съм за него, но пак ще разкажа.
Нарежете маслото на кубчета и го поставете в светъл съд. Загрейте, докато се разтопи и започне да ври. Разбърквайте леко, без да отпенвате. Когато млечните протеини се утаят на дъното и започнат да се карамелизират (ще отнеме около 10-15 мин), маслото започва да променя цвета си. Вдъхнете аромата – той ще ви покаже кога е готово – трябва да мирише сладко на карамел и ядки. Ако до сега не сте опитвали кафяво масло, непременно го пробвайте! Прецедете през фина цедка, преди да го ползвате.
Загрейте фурната до 200℃.
Отворете корите и ги изрежете в подходяща за вашия съд форма. Оставете си една цяла и неразкъсана кора за най-горна. Намажете с четка дъното на съда с разтопено масло и поставете първата кора. Намажете с масло и нея и поставете втората кора. Продължете по този начин, като мажете с маслото всяка следваща кора.
Може да поставите ядките на един или два слоя - както решите. Разпределете корите на две или три части по 5 или по 7-8. Когато направите първия слой кори, поръсете с част от ядките (или с всичките, ако ще са на един слой) и отгоре със захар. Поръсете и с малко от маслото. Продължете с корите, докато завършите с последната отделена кора.
Нарежете с остър нож на избрани форми - може да е на квадрати, на триъгълници, на ромбчета - зависи от съда и от вашите мераци. Печете в средата на фурната за около 20 мин, или докато получите желания цвят. Преместете в долната част на фурната и печете само с долен реотан още 3-4 мин, за да изпечете добре и дъното.
Извадете от фурната и веднага залейте с охладения сироп. Преценете дали да сложите цялото количество - трябва да стигне горе-долу до средата на баклавата или малко над нея. Оставете баклавата да престои на студено поне 24 ч, а е дори още по-вкусна на следващия ден. Отгоре можете да украсите с отделения шамфъстък, аз прибавих и ивичките портокалови корички от захарния сироп.
Здравейте! Прекрасен сайт и страхотни рецепти! Радвам се, че ви открих ❤️ моля да ми кажете с какъв диаметър е формата, в която печете баклавата? Благодаря ❤️
ОтговорИзтриванеПривет! Много благодаря за хубавите думи!
ИзтриванеТози стъклен съд е с диаметър около 26 см. Дано съм помогнала :)
Благодаря за бързата реакция,въпреки,че сигурно имате доста работа днес.За Иванов ден ще направя баклавата и съм сигурна,че ще е чудесна!
ОтговорИзтриване