Homemade banitza ◎ Баница с ръчно дърпани кори


Не съм от тези, дето въртят баници през ден. Дори и с готови кори баницата у нас е рядкост, защото я изяждаме и питаме за още. А да направя баница с ръчно направени кори ми се струваше абсолютно недостижим връх в кулинарното изкуство - опитвала съм да точа няколко пъти, резултатите бяха по-скоро тутманик. Но преди известно време бях амбицирана от едно групово онлайн събитие, свързано с дърпани кори за баница, и то взе, че стана! Не беше трудно, по-скоро предизвикателно по други начини, но си струваше усилията, със сигурност. 
Мисля, че бих повторила, че и потретила 😃

Не бях и помисляла да слагам рецептата за баница тук, но след като показах снимки в страницата на Facebook имаше доста питанки как става. Та, реших че ще напиша. 

Най-сложното нещо на баницата е таймингът. Прочетете рецептата и отбележете колко пъти и по колко минути трябва да оставите тестото да почива. Не е проблем тестото да престои по-дълго от посоченото време, дори напротив - ще разтеглите корите по-лесно. Така ще можете да прецените кога да започнете, за да сте готови когато искате. Само ако трябва да е за закуска сутрин, не знам как. 



Баница с дърпани кори


За тестото:
500 г брашно за баници или друго силно брашно (100%)
250 г вода (50%)
25 г слънчогледово олио (5%)
15 г сол (3%)
5 г оцет (1%) - добавя се в случай, че брашното е с ниско съдържание на протеин
За слепване на корите 2 по 2:
50 г меко масло, разбито на крем с 15 г брашно 

Замесете тесто от всички изброени продукти. Месете, докато тестото стане гладко - може да ви е малко трудно, защото тестото е сравнително сухо. Ако използвате наистина силно брашно за хляб, може да добавите още 10-15 мл вода. По-лесно става, ако първо грубо забъркате тестото и го оставите да престои, за да се навлажни брашното (така наречената автолиза). След около час например ще забележите, че тестото е доста по-меко, отколкото в началото и с него се работи по-лесно. Измесете го хубаво на плота, ако трябва, правете си кратки почивки, не е проблем. Оставете готовото тесто в покрита купа да отпочине около 1 час.

След това разделете тестото на части. Преценете колко голяма е повърхността, върху която ще разтегляте корите - за кухненски плот с приблизителни размери 60/90 см аз направих парченцата по около 80 г, от цялото количество ще се получат 8 или 10 по-малки, важно е да бъдат четен брой, защото по-късно ще ги слепим две по две. Ако имате по-голяма маса, примерно 90/120 см, можете да направите парчета по 100 г, така ще имате по-големи кори. Направете ги на топчици, намажете с олио и оставете, покрити с фолио, да отпочинат поне час, за да се отпусне глутенът. Може да стоят и по-дълго, нищо няма да им стане, само ще се дърпат по- лесно.

Когато са престояли поне час, разточете две от топчиците на кръг с диаметър около 15-20 см. Намажете едната с малко от масления крем и сложете втората отгоре. Слепете ги заедно, като прищипнете периферията и натиснете добре с пръсти или с точилката. Повторете с останалите топчици тесто. Накрая трябва да имате 4 или 5 или колкото там двойни слепени кръга сте успели да направите. Поставете ги върху намаслен плот, намажете и отгоре с мазнина, покрийте с фолио и оставете да престоят поне 1 час. Колкото повече престои тестото, толкова по-лесно ще се раздърпат корите.
Когато сте готови да печете, загрейте фурната до 200-220°С. Пригответе и плънките, които ще използвате, защото когато разточите първата кора, трябва да сте готови да я напълните и навиете. 

За да раздърпате корите, намажете леко с олио плота си (но не прекалявайте, за да не стане баницата ви твърде мазна). Поставете на плота един от слепените кръгове и разточете с точилката докато си удвои размера. Поставете намаслените си ръце под кората и започнете да изтегляте тестото от средата към краищата. Стремете се първо да изтъните центъра, след това външните части. Работете равномерно, като обикаляте тестото в кръг, докато получите тънка кора. Ако краищата на кората останат малко по-дебели, можете ги да откъснете, като започнете от единия край и намотавате “въженцето” на ръката си. Ако успеете да ги направите по-тънки, можете да ги оставите, изборът е ваш. Аз ги обичам тези части в баницата и ги оставям, като се старая да са възможно най-тънички. 

Плънките могат да бъдат най-различни - от класическата яйца и сирене, праз с бекон или орехи, настъргана тиква или ябълки с ядки, през шунка и кашкавал, до кисело зеле с картофи и както е в моя случай, с чътни и чедър. Дайте воля на идеите си и може сами да се изненадате. 

Когато кората е разтеглена, наръсете с избраната плънка. Ако плънката не е твърде мазна, можете да наръсите кората и с малко разтопено масло, смесено с олио. Внимателно навийте напълнената кора на руло. Поставете в намаслена или покрита с хартия за печене тава. Можете да навиете в кръгла тава като охлюв и да добавите още кори, за да направите една голяма баница. А може и да направите малки индивидуални банички, така всяка може да бъде с различен пълнеж.  Забелязвам, че малките се опичат по-добре. 

Изпечете оформената баница за 30-40-50 минути, зависи от от размера й и от вида на плънката, която сте избрали. Естествено, и от персоналния нрав на вашата фурна.

(рецептата е взета назаем от @marifetkaa, ако сте любители на тестото, надникнете в нейния инстаграм)







Коментари

Популярни публикации