Rosmary and lemon roasted figs ☀️ Печени смокини с розмарин и лимон


Днес рецептата е семпла и лесна, но с голям ефект, съдейки по предварителните проучвания :) 

Смокини, изпечени с лимон и розмарин в сос от мед, кафява захар и лимонов сок. Да, толкова е лесно. Ако харесвате вкуса на смокиновото сладко, но ви се струва непосилна задача да си направите, ето един бърз начин да се доближите до вкуса му. Просто намирате (или си набирате) малко смокини, подбирате си съд, в който да се съберат една до друга и почти сте готови. 

Можете да замените розмарина с мащерка, или със салвия. Лимонът може да се замени с портокал. Захарта може да е кафява, или кокосова, или никаква. Можете да сложите малко мед, или меласа - но ви трябва нещо сладичко, което да се карамелизира и да направи смокините полупрозрачни и лъскавки. 

Отрежете дръжките заедно с част от смокинята, така че да се покаже сочната вътрешност, и забодете по няколко иглички розмарин във всяка смокиня. Ако не сте голям любител на аромата му, карайте през една, или го сменете с нещо друго. 

След това загрейте захарта/меда/ или каквото там ползвате заедно с малко масло и сока от лимон. Аз добавих и корички от лимон. Най-добре използвайте огнеупорен тиган, който да можете да поставите директно във фурната, или съд, който да е подходящ и за печене, и за котлон. 

Когато получите гладък лепкав сос, подредете смокините в съда и ги пъхнете в горната част на фурната на 220℃. Ако пуснете и вентилатор, ще стане по-бързо.  

Печете, докато смокините омекнат и станат полупрозрачни. Времето зависи много от количеството и от вида на смокините - някои са доста сочни и отделят повече течност. За моите 16 смокини и в моята примитивна фурна се наложи печене около 50 мин, за да се превърне течността в гъст и лепкав сос. При вас може да стане доста по-бързо, наблюдавайте ги. 

Можете да поднесете изпечените смокини както са си, леко охладени. Можете да ги комбинирате с някакво сирене - например някое бри, или горгонзола. Защо не и пармиджано. 

Друг вариант е да си направите сос от кисело мляко и маскарпоне, и да положите смокините върху него. Едно поръсване с едро смлян черен пипер дава чудесен завършек. 






Печени смокини с розмарин и лимон

За съд с диаметър 22-24 см

12 - 16 или колкото решите скмокини 
стръкчета розмарин или мащерка или салвия или каквото решите, че подхожда на смокините
2-3 с.л. захар по избор 
1-2 с.л. мед/меласа/сироп от агаве - каквото изберете
20-30 г масло 
сокът от ½ лимон 
настърганата или нарязана кора от ½ лимон, само жълтата част 


Загрейте фурната на 220℃. 

Отрежете дръжките на смокините заедно с част от плода, така че да се покаже сочната вътрешност, и забодете по няколко иглички розмарин във всяка смокиня. Ако не сте голям любител на аромата му, сложете по-малко. 

Сложете захарта/меда с маслото, коричките и сока от лимон в огнеупорен тиган. Най-добре използвайте огнеупорен тиган, който да можете да поставите директно във фурната, или съд, който да е подходящ и за печене, и за котлон. Аз използвах чугунен тиган, чиято дървена дръжка може да се сваля и така тиганът може да се събере дори в малка фурна. Загрейте съдържанието, докато захарта/медът се разтопи. 

Когато получите гладък лепкав сос, подредете смокините в съда и ги пъхнете в горната част на фурната. Ако пуснете и вентилатор, ще се изпекат по-бързо.  

Печете, докато смокините омекнат и станат полупрозрачни. Времето зависи много от количеството и от вида на смокините - някои са доста сочни и отделят повече течност. На мен ми отне около 50 мин. При вас може да стане по-бързо, наблюдавайте ги. 

Можете да поднесете изпечените смокини както са си, леко охладени. Можете да ги комбинирате с някакво сирене - например някое бри, или горгонзола. Защо не и пармиджано. Друг вариант е да си направите сос от кисело мляко и маскарпоне, и да положите смокините върху него. Едно поръсване с едро смлян черен пипер дава чудесен завършек. 

Ако не изядете всички наведнъж, запазете останалите в хладилника. Преди да ги поднесете повторно, ги затоплете леко за да се втечни масленият сос. Ще се запазят в хладилник до 3 дни. 

Подозирам, че ако се сложат още горещи в стерилизирани бурканчета, могат да изкарат доста дълго. 

Ако ви харесва да ме четете, последвайте ме в Instagram, където можете да научавате първи за предстоящи нови статии и за много други допълнителни вдъхновения 🍋 




Коментари

Популярни публикации