Dried figs paste 🔸 Пестил от смокини

Мина доста време откак вече не съм под смокиновите дървета, но пък имам да ви покажа още някои рецепти със смокини. Ако се случи така, че имате на разположение дърво в градината, и вече се чудите какво да ги правите тези смокини, ето една лесна идея с която ще оползотворите и омекналите и смачкани плодове. Пестил от смокини! 

Прави се много лесно, просто иска малко време, за да е готово. Рецепта няма, но около 2 - 2,5 кг смокини са оптимално количество за една доза. 

Почистете смокините от дръжките, както и ако има части, започнали да се развалят. Ако много ви се иска, можете и да ги обелите, но да белиш меки смокини е сериозно изпитание за нервите, така че - спестете си го. Нарежете ги в голяма тенджера и сложете на котлона да заври. Няма нужда от захар. Гответе, докато всичко омекне и стане на каша. С ръчен блендер пасирайте всичко до гладка смес. Пресипете в две големи плоски правоъгълни тави, покрити с хартия за печене, заравнете (важно е слоят смокиново пюре да е с еднаква дебелина, за да се изсуши равномерно). Сложете във фурната на около 70C с вентилатор за около 14 - 18 часа. Проверявайте от време на време. Целта е да засъхне, но не да се вкамени. Когато е готово, извадете от фурната и навийте на стегнато руло. Нарежете на парчета, увийте във восъчна хартия и приберете на сухо място. Може също да се замрази. 

Чудесно е за кулинарни подаръци, както и към плато със сирена, ама това вие си го знаете 😂 
Коментари

  1. Ах, дъската, ах другата! Смокините ясни! Приготвям си и аз такива лакомства от всякакви плодове! Прекрасна снимка!

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации