Lemon-blueberry poppy seeds cake 🍋 Лимонов кейк с боровинки и мак

Може да сте забелязали, но може и да не сте, затова ще си кажа - обичам лимоните във всичките им проявления. Дали ще са в чашата с джин, в мидената супа или при скаридите, или просто в купа с маслини, ароматът на лимоновата кора е в състояние да издигне всяко нещо до нови висоти. От дълго време търся подходяща дума на български, с която да предам значението на английското zing, отнесено към храни и напитки. Живост, енергичност, свежест? Ако се сетите за нещо подходящо, приемам предложения 😃 

Обичам да имам купа с лимони на кухненския шкаф. Не знам дали знаете, но принципно, като с всеки  цитрус и тропически плод, не е добре да ги държите в хладилник. Макар че да, доста бързо се развалят. Ето още една причина да ги използвате повече! 

Днешната рецепта е за лимонов кейк. В основата ѝ е рецепта на мастър Отоленги, която случайно се оказа, че почти изцяло съвпада с една моя базова рецепта за кейк, да видиш ти 🤣


Рецептата е лесна, не изисква никакви специални умения или пък уреди. Ако имате стационарен миксер, използвайте го, така и двете ви ръце ще са свободни за да работите по-спокойно. Но ръчният миксер също върши чудесна работа. Просто най-напред съберете продуктите си, претеглете и измерете всички нужни количества и ги поставете в отделни съдове, за да са ви подръка. 
Ще ви издам една тайна за моя Mise en place. Когато приготвям непозната рецепта за първи път, пък и не само тогава, имам навик да подреждам продуктите си в редичка, в реда, в който ще ги вложа в рецептата. Ако си спомняте статията ми за това как се пише рецепта - там съм обяснила какъв е принципът на подреждане на продуктите в текста на рецептата. Няма нищо случайно в техния ред - те са описани в последователността, в която ще влязат в употреба. Ако следвате добре написана рецепта, и спазвате това добро правило за подредба на продуктите, почти гарантирано е, че ще имате успешен резултат. Вероятността да забравите нещо или да объркате последователността рязко намалява. 
Разбира се, няма нищо по-важно от това, преди да започнете с приготовленията, да прочетете пълния текст на рецептата поне два пъти 😃 


Лимонов кейк с боровинки и мак 

адаптирано от Yotam Ottolenghi

 • 150 г масло, на стайна температура, плюс още за намазване на формата 
 • 160 г кристална захар
 • 2 лимона, кората настъргана, 2 с.л. и 2 с.л. сок, разделени
 • 1ч.л. ванилов екстракт
 • 3 големи яйца, разбъркани
 • 90 г брашно
 • ½ ч.л. бакпулвер
 • ⅛ ч.л. сол
 • 3 с.л. макови семена
 • 110 г смлени бадеми (или смесени със смлени лешници, кашу, кокосово брашно)
 • 200 г боровинки (и малини, ако желаете)
 • 70 пудра захар 

Загрейте фурната до 180℃. Намажете с масло и застелете с хартия за печене форма с приблизителни размери 10 х 20 см. 

Сложете маслото, захарта, лимоновата кора, 1 с.л. от лимоновия сок и ванилията в купа и разбийте с миксер на висока скорост, докато сместа побелее, около 3-4 мин.  Намалете скоростта на миксера и добавете яйцата на няколко пъти, като разбивате след всяко добавяне. Ако е нужно, огребвайте стените на купата със силиконова шпатула. На този етап е възможно сместа да се пресече леко, но не се притеснявайте, на края всичко ще бъде както трябва. 

Добавете брашното, смесено с бакпулвера и солта, смлените ядки и маковите семена на три пъти. Накрая добавете половината боровинки и объркайте сместа с шпатула. 

Сипете половината смес в подготвената форма, отгоре поръсете с половината от останалите боровинки (и малини, ако слагате) и добавете останалата смес. Печете 15 мин, след  което поръсете останалите 50 г плодове по повърхността на кейка и върнете във фурната за още 15 мин, докато кейкът стане златист, но още не е напълно изпечен. Сега покрийте леко с алуминиево фолио и печете още 25-30 мин, докато кейкът се надигне и се изпече напълно. Проверете за готовност като го прободете с метално или дървено шишче - когато е готов, то ще излезе навън чисто. 

Извадете кейка от фурната и оставете да изстине във формата за десетина мин, след което извадете върху решетка и охладете напълно. 

През това време пригответе айсинга. Разбъркайте пудрата захар с останалата 1 с.л. лимонов сок, докато стане течна. Полейте кейка и внимателно разпределете глазурата по повърхността. (Моята глазура, както виждате, е приготвена с кристална захар, така че ако нямате пудра, не се тормозете.) Ако желаете, можете да добавите върху глазурата допълнителни свежи плодове. Коментари

Популярни публикации