Black mussels corn chowder ☀️ Чаудър с царевица и черни миди


Докато все още поне календарно лятото не е приключило, и сте по морето или пък сте късметлии с дотъп до пресни черни миди, искам да ви споделя една чудна рецепта.  Това нещо, да го наречем супа, макар че става гъсто и питателно по-скоро като яхния, прилича на американските рецепти за чаудър (chowder). Без да претендира за оригиналност или пък да е класическа рецепта, в моята кухня то се появи от необходимостта да бъдат оползотворени останали от предишната вечеря задушени миди и техния бульон. Също така в състава му влязоха зеленчуци, просто налични в хладилника и килера. Ако се интересувате от класически версии на североамерикански чаудър, по темата има достатъчно информация.





Чаудър с царевица и черни миди

За четирима 

Около две шепи миди, почистени от черупките (запазете няколко черупки за красота) и бульонът от тяхното приготвяне. (Ако нямате готови миди, то около 1-1,5 кг миди с черупки, почистени, няколко зърна черен пипер, малко сол, девесил и копър, 2-3 резена лимон)
1 щипка шафран (по желание)
60 мл узо 
2-3 с.л. зехтин
1 глава лук, ситно нарязан 
1 средноголям морков, едро настърган
1 парче джинджифил, ситно нарязано
1 ч.л. семена фенел
2 скилидки чесън, ситно нарязани (по желание)
2 кочана млечна царевица, сурова, зърната отделени с нож
2 големи картофа, единият настърган, другият нарязан на кубчета
2 тиквички, едната настъргана, другата нарязана на кубчета 
няколко домата, може разноцветни, ако намерите, обелени и нарязани на кубчета
3-4 с.л. с връх маскарпоне (или сметана) 
½ връзка копър, нарязан 


▪︎ Ако не са ви останали миди от вчера, ще трябва първо да приготвите тях. Почистете от водораслите, махнете съмнителните миди и ги сложете в голяма тенджера заедно с няколко зърна черен пипер, малко сол, девесил и копър, 2-3 резена лимон. Загрейте, докато кипнат, гответе 4-5 мин и дръпнете от огъня. Щом поизстинат, колкото да можете да ги пипате, почистете ядките (запазете си малко черупки за декор) и прецедете бульона през фина цедка, за да отделите евентуалните песъчинки и парченца черупки. Запазете мидите в хладилника, докато ви потрябват. 

▪︎ Ако ще ползвате шафран, сложете го в чашката с узо да престои, докато приготвяте останалите съставки. Така най-добре ще получите и цвят, и аромат.

▪︎ Загрейте зехтина в голяма тенджера с дебело дъно. Добавете нарязаните лук, морков и джинджифил заедно със семената фенел и гответе на умерен огън, като разбърквате, докато поомекнат. Ако ще слагате чесън, добавете го сега и разбърквайте още минута. Налейте узото заедно с накиснатия шафран и разбъркайте. 

▪︎ След като узото се изпари, налейте бульона от мидите и сложете в тенджерата царевицата. Налейте още 4-5 чаши гореща вода и варете петнайсетина мин, докато омекне. Добавете картофите,  подправете със сол и пипер и гответе почти до готовност. Добавете тиквичките и доматите и варете, докато омекнат. Идеята половината от картофите и тиквичките да са настъргани, а половината нарязани е, че така ще получим повече плътност на бъдещата супа (яхния??).

▪︎ Разбъркайте маскарпонето с малко бульон и го изсипете в тенджерата ( или добавете сметаната). Прибавете мидените ядки (и черупки, ако ще слагате), подправете с още сол и пипер, ако е нужно. Поръсете с копъра и поднесете с резени лимон. 


Поздрав от екипа по качествен контрол 👀

Коментари

  1. Страхотна, страхотна е тази супа! Особено ми хареса идеята с узото. Аз използвах резене, но чудото е супер попадение. Какво да кажа!-Ще се гмуркаме за миди. Сега ли се казват тези рецепти!🤣😂🤣 И аз цяло лято не се сетих и се почудих какви яхнии и ризотота да приготвям.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. ами хайде де? а имам мидени рецепти и от миналото лято чакат :)

      Изтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации