Chocolate cake with cream and chocolate glaze ❤️ Шоколадов кейк със сметана и шоколадова глазура
Този шоколадов кейк е едно от най-изкусителните шоколадови неща, които можете да приготвите. А се прави толкова лесно! За всичко ви трябва само купа и миксер, и една касерола за да приготвите шоколадовия ганаш за глазурата.
Непременно трябва да опитате тази рецепта!
Този кейк е с богат и наситен шоколадов вкус, мек и нежен от сметаната и зехтина, и е перфектното нещо за похапване в есенния следобед, а защо не и като десерт с топка ванилов сладолед? Балансът между леката сладост и тръпчивостта на черния шоколад е перфектен към чаша еспресо.
Всички съставки, които са ви нужни
Общо взето не ви трябва нищо твърде специално, предимно продукти, които предполагам че имате в шкафа, но за всеки случай се уверете, че разполагате със следните неща:
- яйца
- захар - аз използвах кафява захар, защото тя придава чудесен карамелен аромат, но можете спокойно да замените с бяла захар, или кокосова
- зехтин - с добро качество, лек и с плодов аромат
- сметана, млечна, поне 30% масленост
- гъсто кисело мляко, или заменете със заквасена сметана, ако имате
- черен шоколад - хубав, поне 65-70% какао, с хубав вкус
- ванилов екстракт, или ванилова захар, или изсушени и смлени шушулки ванилия
- какао, неподсладено - аз обичам да използвам тъмно какао, заради интензивния цвят и аромат
- смлени бадеми, или бадемово брашно, пълномаслено
- брашно за торти, или заменете с обикновено брашно. Можете да заместите 2-3 с.л. от брашното с нишесте, така текстурата на кейка ще стане още по-нежна.
- бакпулвер - уверете се, че е в пресен и в срок на годност
Не ви трябва нищо много специално, но все пак ето списък н нещата, които биха ви били полезни или биха помогнали в приготвянето на този чуден шоколадов кейк:
- Стационарен миксер с приставка за леки теста, или ръчен електрически миксер, но можете да го направите и с телена бъркалка в купа
- Дигитална кухненска везна - това е най-добрият начин за измерване на продукти в сладкарството и ако още нямате везна, е крайно време да си купите
- Сито за пресяване на брашното и какаото
- Форма за кейк с дупка - аз съм използвала една чудесна форма на NordicWare, но можете да го изпечете и в друга, с обем около 2,4 литра
- Малка касерола, в която да загреете сметаната за глазурата
Съвети и трикове за перфектен кейк всеки път!
- използвайте продукти със стайна температура винаги, освен ако в рецептата не е указано изрично друго
- ако имате, използвайте брашно за торти - с него печивата стават с нежна текстура
- загрейте фурната предварително до посочената температура - някои фурни имат нужда от 15-20 мин
- намажете формата за печене с разтопено масло с помощта на четка - дори и най-качествените форми понякога създават трудности при изваждане на кейка.
- когато печете шоколадов кейк, вместо с брашно поръсете намаслената форма с какао - така шоколадовият ви кейк няма да има бял брашнен външен слой
- не отваряйте фурната през първите 25 -30 мин от печенето - това може да причини спадане на кейка
- ако е нужно, направете "предпазна тента" от фолио, макар че никога не ми се е налагало за този кейк
- кейкът е изпечен, когато краищата леко се отделят от формата и при пробождане с шишче то излиза с няколко полепнали трохи.
- имайте предвид, че кейкът ще продължи да се пече още след като го извадите от фурната, не чакайте да извадите шишчето напълно чисто, защото ще получите много сух кейк
- охладете изпечения кейк във формата за 15 мин, но не повече!
- внимателно го обърнете върху решетка и оставете да се охлади напълно преди да залеете с глазурата
- загрейте сметаната за глазурата почти до кипване, но без да завира
- изсипете я върху ситно нарязания шоколад и след минута разбъркайте енергично
- оставете глазурата да престои 5 мин и залейте внимателно кейка
Шоколадов кейк със сметана и шоколадова глазура
За форма за кейк с обем 2,4 л
4 яйца
140 г кафява захар
45 г зехтин140 г кафява захар
200 мл млечна сметана 30%
3 с.л. гъсто кисело мляко
120 г черен шоколад, разтопен и охладен
1 ч.л. ванилов екстракт или ½ ч.л. смляна изсушена шушулка ванилия
30 г какао
70 г смлени бадеми
120 г брашно за торти
7 г бакпулвер
За глазурата
100 г млечна сметана 30%
100 г черен шоколад, нарязан
❖ Нарежете шоколада на ситно, сложете го в касерола и го разтопете на много слаб котлон или на водна баня. Внимавайте да не го прегреете, защото ще се пресече. Оставете настрана.
❖ Разбийте с миксер яйцата и захарта, добавете на тънка струйка зехтина.
След него добавете сметаната и киселото мляко, разтопения и охладен шоколад, разбъркайте.
❖ Пресейте отгоре какаото, добавете смлените бадеми и брашното, пресято с бакпулвера. Разбъркайте сместа с шпатула, докато се хомогенизира. Не бъракйте твърде много.
❖ Пресипете в намаслена и поръсена с какао форма (обем около 2,4 л). Изпечете в загрята до 180℃ фурна за около 45 мин, като 5 мин преди времето да изтече проверите с дървено шишче за готовност. Извадете кейка от фурната, поставете върху решетка и оставете да се охлади за 15 мин. След това извадете и охладете напълно преди да залеете с глазурата.
❖ Пригответе глазурата. Загрейте сметаната почти до кипване, но без да завира. Залейте с нея нарязания шоколад, изчакайте минута и разбъркайте енергично. Оставете за пет мин и след това залейте охладения кейк. Оставете глазурата да стегне за 10-15 мин, преди да нарежете.
Коментари
Публикуване на коментар