Stone fruit cheesecake with crumble topping ❤️ Чийзкейк с печени плодове и кръмбъл топинг



Мернах една рецепта в Пинтрест, не си я запазих, и после разбира се колкото и да рових, не успях да намеря точно нея. Но така ми беше се запечатала в съзнанието, че реших да се опитам да я пресъздам. 

Това е един супересенен чийзкейк, събрал в себе си сладостта на последните градински плодове. За наш късмет, сезонните плодове се намират доста по-дълго сега, благодарение на хладилните складове на магазините, и сливи, и дори праскови все още можете да откриете почти навсякъде. Но мисля си, че можете съвсем спокойно да го приготвите и с круши, или ябълки. 

Рецептата е многокомпонентна, но уверявам ви, че си струва да я изпълните изцяло. Просто прочетете докрай, разделете и планирайте задачите, и оставете достатъчно време за да се охлади чийзкейкът поне 10 часа в хладилника. 


Кръмбълът се прави лесно, като просто претриете с пръсти брашното и маслото. Пълнежът просто се разбърква с шпатула в купа. 


Изпичането (или приготвянето на тиган) на плодовете на два пъти може да ви се види излишно, но когато са прясно приготвени са много по-сочни и привлекателни, така че не си спестявайте тази стъпка. 

Може би най-деликатната част от всичко е оформянето на бисквитената основа. Пресипете бисквитените трохи във формата и без да бързате оформете внимателно дъното, като притискате плътно надолу с подходящ инструмент, и избутвате излишните трохи към стените. Опитайте да направите равномерен слой, а по стените да качите височината до около 4 см. Най-удобно е с чаша с плоско дъно и прави стени. 

Ето, виждате ли колко е лесно всичко? 


Чийзкейк с печени плодове и кръмбъл топинг 

Порции 12, Подг. 30 мин плюс една нощ охлаждане, Готвене 90 мин 
 
За печените плодове 
16 - 20 сливи (може да заместите една част с праскови)
5 с.л. кристална захар 
1 ч.л. канела 
1 ч.л. лавандулов цвят 

За бисквитената основа
230 г бисквити 
2 с.л. кристална захар 
90 г разтопено масло* плюс още малко за намазване на формата

За канеления кръмбъл топинг 
60-80 гч) брашно
80 г ( ч) кристална захар 
80 г ( ч) масло, разтопено
½ ч.л. канела 
щипка сол 

За пълнежа 
600 г крем сирене Philadelphia
200 г заквасена сметана
120 г фина кристална захар
15 г царевично нишесте 
1 ч.л. ванилов екстракт или ½ ч.л. смляна изсушена ванилова шушулка
3 средно големи яйца


❖ Започнете, като първо изпечете половината плодове. Нарежете ги на полумесеци и ги сложете в тава, поръсете със захарта, канелата и лавандуловите цветчета и изпечете за 8-10 мин на 180, докато полуомекнат. Оставете да изстинат. Можете да го направите и на тиган, но ще ви трябва и малко масло
Останалите плодове трябва да направите по същия начин в деня на сервиране, за да са прясно приготвени


❖ Пригответе бисквитената основа. Подгответе 20 см форма за печене с откопчаващ се борд, като намажете с масло и покриете и дъното, и стените с хартия за печене. Ако имате съмнения, че формата ви не уплътнява достатъчно добре, можете да я увиете с алуминиево фолио за повече сигурност.

Смелете бисквитите в робот или ги поставете в плик и ги натрошете с точилка. Пресипете трохите в купа, добавете захарта и разтопеното масло, подправките и разбъркайте добре. В зависимост от вида бисквити, които използвате, може да ви трябва малко повече или малко по-малко масло. Добавяйте го постепенно, като разбърквате, докато получите желаната консистенция. Трябва да получите смес, подобна на мокър пясък - да се слепва, като я стиснете, но да не е твърде мазна на пипане

Прехвърлете сместа в подготвената форма, притиснете към дъното и стените, като се опитате да направите висок около 4 см борд. Най-лесно става с чаша с плоско дъно. Оставете основата да стегне за 30 мин в хладилник. Изпечете за 10-12 мин на 180, оставете да изстине. Намалете фурната на 150 (без вентилатор!)


❖ Пригответе канеления кръмбъл топинг. Смесете брашното, захарта, разтопеното масло и подправките и претрийте с пръсти, докато получите едри трохи. Разпределете ги в малка тавичка, покрита с хартия за печене и печете на 180 за около 8-10 мин

Пригответе пълнежа за чийзкейка: В голяма купа с шпатула смесете крем сиренето и заквасената сметана, докато станат на гладка смес. Не разбивайте енергично, а бъркайте, не трябва да вкарвате много въздух в сместа. Добавете захарта и нишестето, разбъркайте. Добавете ваниловия екстракт или смляната ванилия, след това яйцата едно по едно, като разбърквате добре след всяко до пълното му усвояване.


Пресипете половината от сместа в подготвената форма и заравнете повърхността с шпатула. Отгоре поставете печените плодове и поръсете с половината от канеления кръмбъл топинг. Върху тях изсипете останалата смес и заравнете. Печете около 60-70 мин, докато ръбчетата са напълно стегнати, а в средата сместа е все още подвижна при разклащане

Като правило времето за изпичане е относително, и винаги трябва да проверявате чийзкейка за готовност преди края на печенето, и ако трябва да го намалите или удължите още малко

❖ Изключете фурната и оставете чийзкейка да изстине до стайна температура на леко открехната вратичка - подпрете с дървена лъжица. Щом се охлади достатъчно, преместете в хладилник.

❖ Когато искате да сервирате, пригответе останалите плодове по описания начин, и ги подредете върху чийзкейка. Поръсете с трохи от канеления кръмбъл и полейте с гъстия сироп, отделил се при печенето, ако желаете




Коментари

  1. Истински разкош! И тук трябва да се пише, не знам защо хората отвикнаха. Поздравления, Лу

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. ами защото сигурно им е писнало да се опитват да се логнат в профилите си 😤 аз днес опитвам за пети път, и след един час борби успях.
      Благодаря, Дани

      Изтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации