Stone fruit cheesecake with crumble topping ❤️ Чийзкейк с печени плодове и кръмбъл топинг
Мернах една рецепта в Пинтрест, не си я запазих, и после разбира се колкото и да рових, не успях да намеря точно нея. Но така ми беше се запечатала в съзнанието, че реших да се опитам да я пресъздам.
Това е един супересенен чийзкейк, събрал в себе си сладостта на последните градински плодове. За наш късмет, сезонните плодове се намират доста по-дълго сега, благодарение на хладилните складове на магазините, и сливи, и дори праскови все още можете да откриете почти навсякъде. Но мисля си, че можете съвсем спокойно да го приготвите и с круши, или ябълки.
Рецептата е многокомпонентна, но уверявам ви, че си струва да я изпълните изцяло. Просто прочетете докрай, разделете и планирайте задачите, и оставете достатъчно време за да се охлади чийзкейкът поне 10 часа в хладилника.
Кръмбълът се прави лесно, като просто претриете с пръсти брашното и маслото. Пълнежът просто се разбърква с шпатула в купа.
Изпичането (или приготвянето на тиган) на плодовете на два пъти може да ви се види излишно, но когато са прясно приготвени са много по-сочни и привлекателни, така че не си спестявайте тази стъпка.
Може би най-деликатната част от всичко е оформянето на бисквитената основа. Пресипете бисквитените трохи във формата и без да бързате оформете внимателно дъното, като притискате плътно надолу с подходящ инструмент, и избутвате излишните трохи към стените. Опитайте да направите равномерен слой, а по стените да качите височината до около 4 см. Най-удобно е с чаша с плоско дъно и прави стени.
Ето, виждате ли колко е лесно всичко?
Може би най-деликатната част от всичко е оформянето на бисквитената основа. Пресипете бисквитените трохи във формата и без да бързате оформете внимателно дъното, като притискате плътно надолу с подходящ инструмент, и избутвате излишните трохи към стените. Опитайте да направите равномерен слой, а по стените да качите височината до около 4 см. Най-удобно е с чаша с плоско дъно и прави стени.
Ето, виждате ли колко е лесно всичко?
Чийзкейк с печени плодове и кръмбъл топинг
Порции 12, Подг. 30 мин плюс една нощ охлаждане, Готвене 90 минЗа печените плодове
16 - 20 сливи (може да заместите една част с праскови)
5 с.л. кристална захар
1 ч.л. канела
1 ч.л. лавандулов цвят
230 г бисквити
2 с.л. кристална захар
90 г разтопено масло* плюс още малко за намазване на формата
60-80 г (½ ч) брашно
80 г (⅓ ч) кристална захар
80 г (⅓ ч) масло, разтопено
½ ч.л. канела
щипка сол
600 г крем сирене Philadelphia
200 г заквасена сметана
120 г фина кристална захар
15 г царевично нишесте
1 ч.л. ванилов екстракт или ½ ч.л. смляна изсушена ванилова шушулка
3 средно големи яйца
Истински разкош! И тук трябва да се пише, не знам защо хората отвикнаха. Поздравления, Лу
ОтговорИзтриванеами защото сигурно им е писнало да се опитват да се логнат в профилите си 😤 аз днес опитвам за пети път, и след един час борби успях.
ИзтриванеБлагодаря, Дани