Crispy oven baked vegetable frittata with lemon cream cheese and salmon 🍋 Хрупкава печена зеленчукова фритата с лимоново крем сирене и сьомга
Леката подготовка да се прелеем в есента започна. Неусетно рецептите се променят, фурната се включва с радост и все по-често. Но в градината все още има по някой останал домат, руколата става за бране и с малко въображение можем да имаме чудесни леки ястия, с които да се сбогуваме с лятото.
Това тук е една прелестна зеленчукова фритата, състояща се основно от картофи и тиквички, с хрупкавото участие на шепа киноа. Ако сте били скептични доскоро, тази рецепта ще ви убеди в нейните ползи - влагата от зеленчуците изчезва по магически начин, погълната от малките семенца, а фритатата добива допълнителна хрупкавост.
Тази рецепта ще ви хареса, защото се прави лесно, и ако имате робот, с който да настържете зеленчуците, става и бързо. Номерът е да отцедите колкото можете влагата, и бързо да объркате картофите с малко зехтин и яйце, за да не потъмнеят.
Колкото до рибата, можете да използвате и друг вид риба. На мен ми харесва как цветът на сьомгата контрастира с останалата част на фритатата, но съм сигурна, че ще се получи чудесно и с пушена пъстърва, или с бяла риба от вида на треската.
За млечния сос използвах крем сирене Philadelphia, като ако искате да е по-лек, можете да го смесите с малко кисело мляко. Настърганата лимонова кора и копърът правят вкуса му истински свеж, а ароматите се съчетават отлично с рибата.
Хрупкава зеленчукова фритата с лимоново крем сирене и сьомга
Време за подготовка: 15 мин, готвене 40 мин
2-3 стръка копър
няколко резена лимон
няколко резена лимон
750 г картофи, обелени и едро настъргани
3 яйца, размер М
3 с.л. бяла киноа
няколко стръка копър
няколко стръка копър, нарязани
3-4 с.л. зехтин
1 кутия крем сирене Philadelphia protein
3 с.л. крем сирене Philadelphia light
сокът от половин лимон
2-3 с.л. нарязан копър
връзка рукола
2 с.л. каперси
Загрейте фурната до 200℃. Поставете сьомгата с кожата надолу в малък огнеупорен съд, застлан с хартия за печене. Посолете и поръсете с черен пипер, поръсете с малко зехтин, поставете отгоре 2-3 стръкчета копър и няколко резена лимон.
Изпечете за около 15-20 мин, като проверите за готовност с вилица. Не препичайте, за да не изсъхне рибата. Извадете от фурната и оставете настрана.
В купа смесете настърганите картофи, тиквичката и нарязания лук, посолете и оставете да престоят десетина мин. С ръце изстискайте колкото можете повече вода от настърганите зеленчуци и прехвърлете в друг съд. Добавете яйцата, киноата, сол, пипер и нарязания копър, една лъжица от зехтина, объркайте.
Загрейте половината от останалия зехтин в тиган с дебело дъно с диаметър 26-28 см. Добавете зеленчуково-яйчната смес и я загладете с шпатула. Гответе 2 - 3 мин, намажете повърхността с останалия зехтин и преместете тигана във фурната. Печете 15 мин, докато дъното покафенее и краищата станат хрупкави.
Коментари
Публикуване на коментар