Vanilla pudding tart with persimmon and honey hazelnut frangipane ❤️ Тарта с ванилов пудинг, райски ябълки и лешников франджипан

Тази есенна Тарта с ванилов пудинг, райски ябълки и лешников франжипан  е събрала в себе си цялото богатство на вкусове и аромати на сезона. Крехко бисквитено тесто за основа, пълнеж от ароматен ванилов пудинг, последвани от нежен меден лешников франджипан, увенчан с разкошни райски ябълки. 



Какво е интересното в тази рецепта? 

Макар и многокомпонентна, всяка част от нея се приготвя много лесно. И с малко планиране и разпределение на времето можете да се насладите на този истински впечатляващ десерт. Медът в рецептата внася неповторими ароматни нотки, напомнящи за разцъфтели слънчеви поляни. Затова е важно какъв мед ще използвате, за да стане вашият десерт неописуемо ароматен и вкусен. Медът е една от храните, които най-често стават обект на фалшифициране. Затова е важно да познаваме източниците, от които купуваме мед. Аз приготвих рецептата с бурканче от "Истински мед" - организация, която работи за запазване на пчелите и подкрепя пчеларите. Ако искате да помогнете на тяхната кауза, можете да посетите сайта им и да видите как можете да ги подкрепите. Партньорите ни от Dr. Oetker също са замесени - те са осиновители на 4 кошера, а точно сега имат интересна инициатива с кръщаване на четири пчели-майки.  



Какво ви трябваза да приготвите тази Тарта с ванилов пудинг, райски ябълки и лешников франджипан? 

Съставките са прости, и вероятно повечето от тях имате в килера си: 

  • Брашно - обикновено пшенично; масло - пакет от 250 г стига точно за цялата рецепта; 
  • яйца - нужни са ви само 2 големи; 
  • мляко - използвайте пълномаслено; 
  • смлени лешници или други ядки - можете да използвате бадеми, или също кашу, но недейте с орехи, защото те придават доста тъмен цвят на печивата. 
  • Трябва ви захар - кристална за крема и франджипана и пудра за бисквитеното тесто; 
  • мед;
  • една опаковка пудинг за бисквитена торта - аз използвах този на Dr Oetker. 
  • Райските ябълки е добре да ги обелите, преди да ги нарежете. Аз оставих половината с корите за повече цвят, но създават проблеми при консумацията, така че съветът ми е да махнете кората. 
Миксер ще ви бъде полезен за разбиването на маслото за бисквитеното тесто и за франджипана, но спокойно можете да свършите работата и само с телена бъркалка. 



Тарта с ванилов пудинг, райски ябълки и лешников франджипан  

За форма с размери 24 см, дълбочина около 4 см. 
Ако нямате форма за пай, можете да използвате форма за печене на торта с падащо дъно. 

За бисквитеното тесто
150 г масло, меко 
90 г пудра захар 
1 опаковка ванилена захар Dr Oetker
1 яйце 
60 г смлени лешници 
250 г брашно 

За пудинговия пълнеж
1 опаковка специален пудинг за бисквитена торта ванилия на Dr Oetker 
130 г захар
600 мл мляко

За лешниковия франджипан 
100 г масло, меко 
50 г захар 
50 г мед 
1 яйце 
120 г смлени лешници

За декорация 
2 зрели, но твърди райски ябълки 
шепа нарязани лешници 
1-2 с.л. кафява захар 



❖ Първо пригответе бисквитеното тесто. Разбийте с телена бъркалка или с робот мекото масло и захарта, добавете ванилената захар и яйцето и разбийте отново. Прибавете смлените лешници и брашното и объркайте с шпатула, докато получите меко тесто. Съберете на диск, завийте с прозрачно фолио и охладете за минимум 1 ч. 30 мин. 

❖ Пригответе ваниловия пудинг по указанията на опаковката, но само с 600 мл мляко. Пресипете в студен съд, покрийте плътно с прозрачно фолио и охладете. 

❖ Пригответе франджипана. Разбийте с миксер или телена бъркалка маслото, захарта и меда, прибавете яйцето и накрая смесете със смлените лешници. 

❖ Извадете охладеното тесто, разточете на кръг, достатъчно голям да покрие дъното и стените на формата. Надупчете дъното с вилица, покрийте с парче хартия за печене, напълнете с тежести и изпечете за около 15 мин на 160℃. Махнете тежестите и хартията и печете още 6-7 мин. 

❖ Извадете изпечената основа от фурната, напълнете я с охладения пудинг (преди това го разбъркайте добре). Отгоре разпределете на тънък слой лешниковия франджипан (най-лесно е с две силиконови шпатули).  

❖ Обелете и нарежете райските ябълки на полукръгове, подредете ги върху тартата. Между тях поставете от нарязаните лешници, поръсете с кристалната захар. Изпечете тартата на 180℃ за около 30- 35 мин или докато франджипанът и бисквитената основа се зачервят. 

❖ Оставете да изстине и охладете напълно, преди да режете и сервирате, за да може сладкишът да стегне. 





Коментари

Публикуване на коментар

Популярни публикации