вторник, 31 август 2010 г.

Frutti di mare risotto ✸ Ризото фрути ди маре


В последните дни на лятото, когато вече краят му се усеща, и променената светлина вещае за наближаващата есен, сякаш се опитвам за последно да се вкопча в топлината, слънцето, морето. Преглеждам списъка с нещата, които бях набелязала за непременно правене през лятото, давам си сметка, че сме отметнали доста от тях, но все пак има останали и такива - ненаправени, които пак ще бъдат включени в списъка за следващото лято. Морски риболов с лодката на приятели, поход по скалистия бряг до другия нос, посещение на кучешка изложба в съседство... имаме доста да наваксваме! Понякога си мисля, че щом ти остават толкова неща от списъка, явно живееш така, сякаш имаш цялото време на света. Не зная дали е добре или не, но понякога имам нужда да се оставя на течението, да не мисля какво ще правя след ден, или след час, да не се тормозя дали е дошъл часът за коктейлите, а просто да си сипя едно, и да се насладя на минутите, които отминават. Времето е като река - не можеш два пъти да стъпиш в една и съща вода. Поради което си мисля, че не е добре да го пропилявам, но и също така че трябва да се наслаждавам на всяка глътка, защото тя никога няма да се повтори точно същата...





Наближава и краят на живота в морската синьо-бяла къща, и преглеждайки дълбините на хладилната камера, не щеш ли се натъквам на днешния обяд - пипала от калмари и малко скариди, забравени на дъното зад сладоледа. Толкова са малко, че не стигат за едно ястие като например Скариди по тайландски, ли пък нещо от рода на това...
Затова решавам, че ще приготвя ризото, класическо ризото фрути ди маре, макар и без миди, но все пак!





И така, какво ви трябва:
Първо, нещо морско - калмари, скариди, миди, октоподчета, каквото имате.
В случая - аз имам едри бланширани скариди и пипала от калмари, достатъчно.
200 г ориз, подходящ за ризото
1 малка глава лук
2-3 с.л. зехтин
резен масло
чаша бяло вино
сол, пипер, сушен риган
зелен девисил за гарниране.




Как се прави ризото съм писала вече няколко пъти - например тук а също и тук, затова ще карам на кратко този път.

Трябва ви около 1л бульон, най-добре да си го приготвите лично. Аз използвах главите на скаридите и жертвах едно парченце от калмарите :-) Сложих няколко клонки девисил, половин лимон, няколко зърна черен пипер.
Нарежете пипалата на калмарите, и ги задушете за кратко в малко зехтин.
Загрейте в голям тиган зехтина и маслото, сотирайте дребно нарязания лук, добавете ориза (не го мийте!), и след като стане стъклен, налейте виното. Продължете с лъжици от бульона, малко по малко. Поддържайте бульона горещ, така, когато слагате нова порция, процесът на варене няма да спира. Когато оризът се надуе, добавете малко парченце масло, добавете и нарязаните пипала от калмари, почистените скариди. Подправете със сол и сушен риган.
Сервирайте веднага, като поръсите ястието с прясно смлян черен пипер, свеж нарязан девисил (така ли се пише тази дума, все се чудя) и резени лимон.
Бялото вино, дето го наляхме в началото, нали има още от него? Налейте в чаши, и отпийте, насладете се на мига, защото нито тази минута, нито тази глътка ще се повторят.


7 коментара:

  1. Изглежда прекрасно ! :)
    Снимките ти , както винаги , са невероятни ! :)
    Поздрави ! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Джинджър, благодаря ти, радвам се, че ти харесват.

    Stefania, tante grazie, me piace molto sentire che ti piacciono le ricette

    ОтговорИзтриване
  3. Любимата ми морска храна! Изглежда и звучи просто фантастично! Снимките както винаги невероятни. Поздрави и прекрасен ден!

    ОтговорИзтриване
  4. Синьо-бяла морска къща - прекрасно!!! Мечтая си някой ден да иам къща, а ако е и край морето...би било вълшебно...:)
    Снимките ти са страхотни!!!
    Слънчеви дни!!!:)

    ОтговорИзтриване
  5. блатодаря ви за коментарите и за хубавите пожелания! Радвам се, че ви харесват - и снимките, и рецептите.

    ОтговорИзтриване
  6. благодаря.всичкко е прекрасно!

    ОтговорИзтриване