Mussels au gratin ❈ Гратинирани миди


Мисля, че вече достатъчно много пъти повтарях колко обичам морска храна. Няма да ви занимавам повече. Само ще кажа, че мога да ям миди всеки ден. Добре де, нека е през ден. Когато обаче живееш в прекрасния прованс, мидите са трудна мисия. Ноооо, едни добри хора, които карат миди към столицата, ми се навиха на молбите (че дори и сами ми предложиха) да ми докарат до вкъщи. Чудни миди, чудни. От малка ферма, чисти и прекрасни. Неудобно ми е да ги карам да се отбиват от пътя си толкова и започнахме да си правим срещи на детелината под магистралата, като едни същински трафиканти. Отивам с хладилна чанта и я пълня догоре. От там вариантите са много.
Днес обаче рецептата е за гратинирани миди. Или на френски Moules gratinées. Семпли, но изтънчени, и ако искате да направите специално впечатление на някого – това е рецептата. Прави се лесно (не много бързо), а изглежда супер впечатляващо!
Най-добре е да съчетаете тази рецепта с някоя друга, например за задушени миди или мидена салата, защото това тук не е за наяждане, а само за събуждане на мераците. Затова най-добре задушете 2 кг миди с черупките, отделете си най-едрите за гратиниране а останалите или изчистете и поднесете с лук, или директно натюр, или със някакъв сметанов сос (рецепта за това следва сравнително скоро, надявам се).
Няколко общи думи за безопасност за мидите като храна. Те могат да са колкото вкусни, толкова и опасни. Вероятно знаете, че мидите се хранят, като филтрират морската вода. Ако не искате да си доставите незабравимо неприятни спомени, бъдете внимателни. Избирайте пресни миди, със здрави черупки, от проверен източник и от чисти води.

Измийте и почистете мидите в мивка със студена вода, като издърпате малките водораслести бради, с които те са били прикрепени към въжетата. Ако има отворени, почукайте с тях 1-2 пъти по плота, и ако не се затворят плътно, ги изхвърлете. Сложете почистените миди в голям гевгир и ги измийте добре под течаща вода. Истински пресните миди ще останат затворени и ще запазят в себе си по малко морска вода, която придава несравним вкус на всяко ястие с миди. Затова е важно мидите да са от чист източник. След като ги сготвите, ако има останали затворени, изхвърлете и тях, не рискувайте.
Гратинирани миди 
(за 2 порции)

18-20 едри миди
няколко стръка копър/ магзаноз/ девесил или и трите
4-5 зърна черен пипер
1/3 ч бяло вино
2 филийки хляб с квас
настърганата кора от 1 лимон и 1 лайм
сок от ½ лимон
1 скилидка чесън, ситно нарязана 
малка връзка магданоз, листата нарязани
1-2 стръка тайландски босилек, по желание
½ ч.л. прясно смлян черен пипер
1-2 с.л. зехтин

Почистете мидите, измийте ги под студена течаща вода и ги сложете в тенджера. Добавете зелените треви, черния пипер и виното. Затворете съда с капак и кипнете. След като заври, варете 4-5 мин, докато мидите се отворят и дръпнете от котлона. Оставете леко да изстинат, за да можете да ги пипате. Отделете свободната черупка и подредете половинките с ядките в тава.
Пригответе хлебните трохи: изрежете корите на хляба, нарежете на кубчета и смелете в блендер. Пресипете трохите в купа, добавете кората от лимона и лайм, лимоновия сок, черния пипер, нарязания магданоз и босилек, чесъна, малко черен пипер и сол, объркайте. Накрая добавете зехтина и объркайте отново, докато трохите се навлажнят равномерно.  
Загрейте фурната на 200℃ и поставете решетката високо под горния нагревател. С лъжичка поставете по малко от трохите във всяка мидена черупка, като ги притиснете
Запечете във фурната за около 10-12 мин или докато трохите станат златисти и леко покафенеят по ръбчетата.
Поднесете с охладено бяло вино или някоя ароматна нефилтрирана бяла бира и резени лимон.




Коментари

Популярни публикации