Lemony Strawberry Dutch Baby with Homemade Ricotta 🍓Лимоново Дъч бейби с ягоди и домашна рикота



Понякога просто ви трябва нещо сладко и нежно. Особено в дъждовен съботен следобед като днешния. Като например едно въздушно Дъч бейби? Можете да го забъркате за минути и да му се насладите след няма и половин час. Кой казва, че е само за закуска? Понякога харесвам закуската да е вечеря. Покрийте го с плодове, каквито харесвате, със сметана, рикота, или крем сирене. Поръсете с пудра захар или полейте с мед - възможностите са безброй. 


Това нещо е много интригуващо - кръстоска между палачинка и поп-овър, изглежда изумително и лесно може да се превърне в звездата на масата за закуска/брънч. Може да бъде сладко или солено, а възможностите за съчетаване с други продукти са почти безкрайни. Моето Дъч бейби е с домашна рикота (нещо, за което скоро ще ви разкажа) и ягоди от градината на съседи. Лек лимонов аромат и капки отлежал балсамико също. Малко поръсени лавандулови цветчета завършват визията. Вдъхновено от halfbakedharvest - благодаря за идеята!



Лимоново Дъч бейби с ягоди и домашна рикота 
За най-добър резултат е важно всички продукти да бъдат темперирани предварително- извадете млякото, маслото и яйцата от хладилника поне час по-рано. 


¼ ч. кристална захар
настъргана кора от 1 лайм
2 чаши пресни ягоди, нарязани
с.л. отлежал балсамов оцет
4 яйца 
⅔ ч брашно
⅔ ч пълномаслено мляко
щипка сол
50 г масло, разтопено и охладено до стайна температура 
ч.л. ванилов екстракт
1 чаша прясна домашна рикота (за това ще ви разказвам скоро) 
1-2 с.л. пудра захар, по желание 



Загрейте фурната до 190
В купа смесете захарта и лимоновата кора, объркайте, докато се смесят добре. Объркайте 1 ½ ч от ягодите с 2 с.л. от захарта и балсамовия оцет и оставете настрана. 
Смесете яйцата, брашното, млякото, солта, половината от разтопеното масло и ваниловия екстракт и разбийте добре с бъркалка. 
Загрейте огнеупорен тиган с дебело дъно (най-добре чугунен, ако имате) и добавете останалото масло. Оставете на котлона няколко минути и изсипете сместа. Подредете отделените ягоди отгоре и поръсете с останалата лимонова захар.
Сложете съда в средата на фурната и печете 15 мин, докато тестото бухне и стане златисто. Не отваряйте фурната през това време! 
Поднесете Дъч бейби топло от фурната, с купчинки домашна рикота и поръсено с маринованите ягоди и малко пудра захар, ако желаете. 


Коментари

Популярни публикации