Oven baked frittata "Antipasti" 🍅 Печена фритата "Антипасти"


Всеки нов сезон има своите герои в градината. Веднъж това беше босилекът, бях посадила толкова много босилек, че имаше за всичкото песто и за всички салати капрезе, които можехме да изядем през целия си живот. Друг път са доматите, или пък тиквичките. Тази година това е манголдът - разноцветно листно цвекло, колкото красиво, толкова и вкусно. За пръв път успявам да отгледам няколко цвята едновременно - обикновено в опаковките със семена "микс" преобладава един цвят, най-често белият. Сега също белият е най-много, но все пак има и оранжеви, и жълти, че и два вида червени. Малко се надпревараме с охлювите кой ще изяде младите листа пръв, но понякога аз побеждавам 😃


Докато листата бяха съвсем малки, ги слагах в салатата, заедно с рукола и валериана, но сега вече са готови и за готвене. Затова днес ви нося една фритата, в която свежите листа манголд се вписаха чудесно, а цветовете ѝ са толкова живописни, че на мен ми прилича на импресионистично платно. 


Фритата е ястие на основата на яйца, което принципно се прави в тиган на котлона. Може да съдържа почти всичко, което ви хрумне, и е идеално за употреба на всички онези изостанали вкусни парченца в хладилника, които иначе не стигат за нищо. 
Красотата на тази се крие в бавното печене във фурната. Така яйцата стягат бавно и остават нежни, няма опасност да изгори, а докато се готви, можете да поразгледате Instagram :) 

Печена фритата “Антипасти” 
3а четирима 

В тази рецепта се събраха заедно различни герои от италианските антипасти и испанските тапас. Все неща, които много обичам, и които чудесно си кореспондират с чаша охладено розе под шарените августовски сенки. Спокойно махнете от продуктите онова, което не ви харесва, или добавете друго, за което аз не съм се сетила.


2 с.л. зехтин
1 голяма глава червен лук, нарязан на полумесеци
2 скилидки чесън, нарязани на тънки филийки
1 червена чушка, нарязана на ивици и след това на ситно
1 червена люта чушка, нарязана на колелца (може не цялата)
½ ч.л. семена кориандър, леко счукан
връзка листа разноцветен манголд (цветно листно цвекло), нарязани едро
десетина смесени маслини без костилки, нарязани на шайби
десетина кръгчета италиански или испански сух салам, нарязани на дребно 
шепа чери домати, нарязани на половинки 
50 г бяло саламурено сирене, нарязано на ситни кубчета
1 кутия крем сирене Philadelphia с билки 
яйца, леко разбити 


Загрейте фурната на 180. Пригответе огнеупорен съд с размери около 18х26 см.
В голям тиган с дебело дъно загрейте зехтина на умерен огън и запържете лука, докато омекне и започне леко да се карамелизира по крайчетата. Добавете чесъна, червената чушка и лютата чушка и кориандъра и гответе още около минута. 

Дръпнете от огъня, добавете нарязания манголд и разбъркайте, колкото да поеме част от зехтина. Добавете маслините, нарязания салам, чери доматите и бялото сирене, объркайте. Пресипете всичко в подготвения огнеупорен съд и заравнете.
С лъжица сложете крем сиренето на няколко купчинки върху продуктите. 


Разбийте яйцата леко, колкото да смесите жълтъци и белтъци и ги изсипете върху подготвените продукти. С вилица разместете леко продуктите на няколко места, за да разпределите яйцата равномерно.


Поръсете с прясно смлян черен пипер и изпечете за около 30 мин, или докато фритатата бухне и стане златисто-кафява. 
Извадете от фурната, оставете малко да изстине и поднесете със салата по избор – зелена или доматена. 




Recipe created in collaboration with Philadelphia Bulgaria

Коментари

Публикуване на коментар