Lemony Clafoutis with Apricots ✤ Лимоново клафути с кайсии




Един от най-лесните десерти, които можете да приготвите с минимум усилия е клафути. С нежна консистенция на млечно-яйчен почти крем, обгърнал сладки плодове, потънал под мъгла от пудра захар и сервиран още леко топъл от фурната. 

Класическата рецепта е с череши, дори хард-кор феновете твърдят, че черешите трябва да са с костилките, защото придават допълнителен аромат на сладкиша. 
Сега ще призная, че от години мисля да добавя рецепта за клафути тук, но това така и не беше станало до днес. Все нещо се объркваше в плановете ми - или изяждахме черешите, или вече самите череши не бяха достатъчно красиви за целта, или нали знаете - "ту му млякото горещо, ту пък друго нещо."



Но съвсем на скоро се обзаведох с един прекрасен керамичен съд, който е създаден точно за печене на клафути, и то на Emile Henry! А пък какъв е на цвят! От любимата ми лилавееща гама, но толкова сложно забъркан, че е невъзможно да го определиш точно - сякаш създаден за тъмни череши. 
Да, обаче сме в разгара на лятото и череши, разбира се, вече няма. Но този път вече нямаше как да отлагам и реших да приготвя десерта с кайсии. 

Сместа за клафути е много подобна на тази за палачинки, дъч бейби или английските поп-овърс. Кратко проучване на рецепти в мрежата води до разнообразни вариации на млечните съставки - от обезмаслено мляко, през пълномаслено, до различни комбинации със сметана. Реших, че моето клафути ще се позиционира в златната среда и го приготвих с 50% мляко и 50% високомаслена сметана. 
Рецептата, на която стъпих, е от Justin Chapple от www.foodandwine.com.  В моя вариант захарта е по-малко, а млечните съставки - повече. В резултат се получи нежна текстура, подобна на млечно-яйчен крем, с леко карамелизирани ръбчета. Можете да опитате различни пропорции на масленост на сметаната и да играете с количеството брашно, докато напипате тази комбинация, която ви харесва най-много. Лично аз предпочитам малко повече плътност, но по-малко сладост, и затова леко киселият вкус на кайсиите ми се струва много подходящ за този прелестен летен десерт. 




Лимоново клафути с кайсии 

3 едри или 4 малки яйца 
⅓ ч (70 г) захар 
1 ч.л. прясно настъргана лимонова кора 
½ ч (120 г) пълномаслено мляко
½ ч (120 г) високомаслена сметана (35%) 
1 ч.л. ванилов екстракт 
щипчица сол (не пропускайте, солта подчертава вкуса на десертите)
4 - 6 с.л. (60 - 90 г) брашно 
4 - 6 добре узрели кайсии 
1 - 2 с.л. пудра захар за поръсване 

• В дълбока купа счупете яйцата и добавете захарта и лимоновата кора. Разбъркайте, докато всичко стане еднородна смес. Постепенно добавете млякото и сметаната, като разбърквате. След това добавете ваниловия екстракт и солта. Пресейте отгоре на части брашното, като обърквате внимателно, за да не се получат бучици. Оставете сместа настрани, докато загреете фурната и нарежете плодовете. 

• Загрейте фурната до 180℃. Намажете с масло съд, подходящ за печене (моят е кръгъл с диаметър на дъното 20 см, нагоре се разширява до около 24-25 см. Нарежете кайсиите на половинки, махнете костилките и ги нарежете на полумесеци, не много тънки. 

• Изсипете сместа в подготвената форма. Наредете отгоре нарязаните кайсии. Печете в средата на фурната за около 30 мин. Сладкишът ще бухне сериозно, особено по краищата - това е нормално. След като извадите от фурната, оставете да престои десетина минути и поръсете с пудра захар. 




Аз съм добавила малко цветчета от лилав босилек, защото ми харесва съчетанието на цветовете 😍

Можете да поднесете леко топъл, веднага след изпичането, или напълно изстинал. Мнозина го предпочитат студен от хладилника, но според мен така се губи нежният контраст на запечените ръбчета с меката влажна консистенция на крем. 




Коментари

Популярни публикации