Mussels Belgian style ✹ Миди в белгийски стил


Днес се събудих с рязката мисъл, че е последната неделя на август. И че едва ли не от утре започва есента. Всъщност съм на мнение че далеч не е така, най-малкото календарното лято е чааак до 22 септември, поне за мен, а пък като гледам колко е топло и какви са прогнозите, има време за още море и летни удоволствия. Но независимо от всички тези размишления, реших че днес е денят, в който да ви споделя една от най-любимите си мидени рецепти. Да, пак миди. 
Нали казах, че имам доста рецепти за споделяне? 😍



Повтарям се, защото е важно, и защото не всеки е длъжен да чете цялото ми творчество: 

Няколко общи думи за безопасност за мидите като храна. Те могат да са колкото вкусни, толкова и опасни. Вероятно знаете, че мидите се хранят, като филтрират морската вода. Ако не искате да си доставите незабравимо неприятни спомени, бъдете внимателни. Избирайте пресни миди, със здрави черупки, от проверен източник и от чисти води.

Измийте и почистете мидите в мивка със студена вода, като издърпате малките водораслести бради, с които те са били прикрепени към въжетата. Ако има отворени, почукайте с тях 1-2 пъти по плота, и ако не се затворят плътно, ги изхвърлете. Сложете почистените миди в голям гевгир и ги измийте добре под течаща вода. Истински пресните миди ще останат затворени и ще запазят в себе си по малко морска вода, която придава несравним вкус на всяко ястие с миди. Затова е важно мидите да са от чист източник. След като ги сготвите, ако има останали затворени, изхвърлете и тях, не рискувайте.


Миди в белгийски стил 

За 2 или 4 порции, според това колко ги обичате ❤️

1-2 кг миди (виж подзаглавието 😂)
2-3 стръка девесил
1 с.л. зехтин
1 глава червен лук, нарязан на ситно
2-3 скилидки чесън, нарязани на ситно
настърганата кора от 1 лайм
зърна черен пипер
1 малка люта чушка, почистена от семките (ако не обичате много люто) и нарязана на ситно
1 чаша вино (бяло или розе, но хубаво, най-добре същото, с което ще ги поднесете)
100 г маскарпоне 
няколко стръка магданоз, или кориандър, ако имате, нарязани, за поръсване 
резени лайм, за сервиране


Почистете мидите, измийте ги под студена течаща вода и ги сложете в тенджера. Добавете зелените треви, черния пипер и малко от виното. Затворете съда с капак и кипнете. След като заври, варете 4-5 мин, докато мидите се отворят и дръпнете от котлона. Оставете леко да изстинат, за да можете да ги пипате. Извадете ядките от половината миди и ги оставете настрана. 

В дълбок тиган загрейте зехтина, добавете лука и сотирайте за 5-6 мин, докато леко омекне. Добавете чесъна, настърганата кора от лайм, и още малко едро счукани зърна черен пипер, както и нарязаната люта чушка. Гответе 1-2 мин и добавете виното. 
(Тук ще вметна една тайна само за онези, които ще прочетат цялата рецепта: преди да добавите виното, можете да добавите в тигана 1-2 с.л. узо или пастис, анасоновият аромат придава много интересна нотка на мидите)

След като кипне, гответе още малко, докато течността се редуцира поне на половина и добавете маскарпонето. Разбъркайте, за да се смеси добре и да се получи сос. Добавете почистените мидени ядки и целите миди с черупките. Разбъркайте, за да се покрият добре със сос и пресипете в купа, или поднесете направо със съда, в който сте ги готвили. Поръсете с нарязан магданоз или кориандър и поднесете с резени лайм, за подправяне със сок. И виното! 






Коментари

Популярни публикации