Fig leaves and lavender infused ice cream with pear jam ❋ Сладолед със сладко от круши и аромат на смокинови листа и лавандула


Странно нещо е човешката памет и механизмите, които я задействат. За мен една от най-мощните машини на времето са ароматите. Винаги, когато усетя аромат на напечени от слънцето смокинови дървета, се връщам на прашна созополска улица, с надвиснали смокини над оградите, огряни от следобедна светлина. Това е може би един от най-любимите ми спомени, и най-любимите ми аромати – мирис на море, на свобода, на безгранични възможности, време, в което Райският залив си беше още наистина райски, а созополските скали бяха лесно достъпни за плаж и скокове в морето. Когато по тези улички можеше да си купиш единствено пощенски картички и сладко от смокини, като начин да си купиш спомен. 
От доста години приготвям сироп от смокинови листа, но все търся и други начини да вплета този аромат в рецепта. И ето днес, вдъхновена от Aimee 
@twiggstudios ви нося този чуден-чуден сладолед с аромат едновременно на море и поле, на напечена созополска улица и на лавандулова градина в Прованс. 



Сладолед със сладко от круши и аромат на смокинови листа и лавандула 

За тази рецепта ще ви трябва машина за сладолед, знам, че е досадно, но пък резултатът си заслужава много! 

250 мл сметана с масленост мин. 30%, най-добре да е 35% 
200 мл пълномаслено мляко (моето беше непастьоризирано биволско мляко с предполагаем процент на масленост около 6-6,5)
110 г ( ½ ч препълнена) кристална захар 
3 - 4 смокинови листа
няколко цвята (1 ч.л. сушени) лавандулови цветчета 
60 - 100 г сладко от круши (или 2 големи пресни круши и 100 г захар) 



1.    Охладете купата на машината за сладолед във фризера съгласно инструкциите – мин. 12 ч, а най-добре 24 ч.
2.    В тиган с дебело дъно (или във загрята до 220℃ фурна) запечете на сухо смокиновите листа, докато започнат да се сгърчват и леко променят цвета си, ще усетите по аромата им, че са готови – не повече от 5 мин. 
3.    В подходящ съд изсипете сметаната, млякото и захарта и загрейте, но без да кипва. Разбъркайте, за да се разтопи захарта и дръпнете от котлона. Добавете смокиновите листа и цветчетата лавандула, покрийте с капак и оставете да се охлади. Щом изстине, приберете в хладилник. Оставете сместа да се ароматизира за поне няколко часа, най-добре за цяла нощ.
4.    Ако не разполагате със сладко от круши, сега е моментът да ги приготвите – обелете пресните круши, почистетете от семките и нарежете на малки кубчета. Сложете ги заедно със захарта в подходящ съд и загрейте до кипване. Гответе, като разбърквате внимателно, за 10 -12 мин, докато станат прозрачни, а сокът им се сгъсти. Охладете напълно в хладилник. 
5.    Когато сте готови да стартирате машината, прецедете сместа от добавките и я налейте в купата. Пуснете машината и оставете да работи според инструкциите, или докато получите желаната консистенция. 
6.    Извадете перката, добавете сладкото от круши или приготвените конфитирани круши, разбъркайте и пресипете в подходящ за съхранение съд с капак. Замразете за поне 6 ч, макар че на мен ми харесва много и с консистенцията на крем – пресен сладолед. 


Ще се радвам да споделите впечатления, ако решите да го приготвите -  тук, или в страницата ми във Facebook или в Instagram ❤️


Коментари

Популярни публикации