Aromatic Herb & Spice Butter 🍋 Ароматно масло с билки и подправки

Ароматното  масло с билки и подправки е може би най-лесният кулинарен проект, с който можете да се заемете, дори когато е горещо и не ви се стои в кухнята, а още по-малко ви се готви. Приготвя се за минути, а резултатът е фантастично вкусен! 

Можете да го използвате по най-различни начини - от просто намазано на филийка, през овкусяване на различни ястия от ориз или паста, печено месо, а с най-голям успех при печенето на птици, както вече ви разказвах в рецептата за печените френски петлета.

За да приготвите ароматно масло с билки и подправки ви трябва на първо място най-доброто качество масло, което можете да си позволите. Купете хубаво масло, с чист аромат и с оставащо дълго време до края на срока на годност. Вярвайте, има значение. 


Подберете зелените треви и подправките в хармоничен букет, според това за какво ще използвате маслото. Например за виенски шницел е достатъчно да сложите магданоз и малко лимонова кора. За телешки медалиони подхожда мащерка. За печени зеленчуци като тиквички - най-добрият избор е копър и чесън. Проявете креативност, експериментирайте с видовете аромати и съотношенията - черен пипер, смлян кориандър, разни екзотични пипери - комбинациите са безбройни. 

В този тук конкретен случай букетът съдържа мащерка, риган, магданоз и див лук. Подправките са люспеста сол от остров Кипър, прясно смлян черен  пипер, настъргана лимонова кора. 


Ароматно масло с билки и подправки

250 г масло, най-доброто качество, което можете да си позволите
малък букет от свежи ароматни треви - риган, мащерка, магданоз, див лук
прясно смлян черен пипер
настърганата кора от 1 лимон
1 с.л. сок от лимон 
1 до 1 ½ ч.л. сол 

Оставете маслото да стигне до стайна температура, така че да е съвсем меко. 
Сложете го в купа, добавете всички ароматни треви, нарязяни на ситно. Объркайте, добавете подправките. Разбъркайте добре, докато стане хомогенна смес. Опитайте на вкус, и ако сметнете за нужно добавете още малко сол или пипер или лимонов сок,  докато постигнете баланс на вкуса. 
Пресипете маслото в подходяща кутия с капак за хладилник, а ако искате да запазите за по-дълго време, завийте с фолио и замразете. Ще се запази в хладилника до десетина дни, а във фризера - поне за три месеца. 


Коментари

Популярни публикации