Summer apricot preserve 🍑 Лятно сладко от кайсии


Когато мислите за сладко, любимото ви сладко, кое е първото, което ви идва на ум? Зелени смокини? Ягоди? Бели череши? Вероятно сладкото от кайсии няма да се нареди на първо място в ничия класация. Но на зима, когато можем отново да си пускаме фурните без опасност да се изпепелим от жега, винаги ще сте щастливи, ако имате няколко бурканчета в килера. 


Може и да не е най-любимото ми сладко, но пък е незаменимо в някои сладкиши. Помислете си за всеки един плодов пай, който намазан с това сладко, придобива съвсем нови висоти във вкуса. Мислете за торта сахер, чийто задълителен компонент е сладкото от кайсии. Ами линцерите? Не са ли с кайсиево сладко, не ми ги хвалете 😂 

Приготвянето на сладко от кайсии е доста лесно и бързо, и може да бъде вместено в два часа в някой предиобед. За разлика от сладкото от смокини, което си е една истинска досада за приготвяне, кайсиите са направо като детска игра. Е, да, трябва да ги обелите, но ако следвате указанията по-долу, ще свършите за нула време и без да ви писне. 


Лятно сладко от кайсии 
(от това количество се получават 4 бурканчета по около 250 г)

1 килограм твърди, но узрели кайсии

2 лайма, кората настъргана, сокът изцеден (ако намерите бергамот, не се колебайте да го използвате на мястото на лайм - ароматът е божествен и си подхожда чудно с кайсиите!)

500 г захар

10 г студено краве масло


Измийте кайсиите и направете с нож на всяка една малък кръстобразен срез. Кипнете вода в голяма тенджера и си пригответе купа с ледена вода, в която ще шокирате попарените кайсии.  Щом водата заври, поставяйте по няколко кайсии наведнъж, и дръжте по около 20 сек. Извадете с решетъчна лъжица и веднага сложете в ледената вода. 

Когато приключите с всички кайсии, ги обелете внимателно, нарежете на парченца и полейте с лимоновия сок. Можете да го правите на порции, като веднага прибавяте лимона, за да не потъмнеят плодовете - така ще имате хубав оранжев цвят на сладкото. 


Сложете всички нарязани кайсии в тенджера, поръсете със захарта, добавете настърганата кора от лайм и объркайте - плодовете много бързо пускат сок, не е нужно да престояват.  Поставете тенджерата на котлона и загрейте на умерен огън, докато съдържанието кипне. 

Прибавете парченцето масло и разбъркайте - тази добавка прави сладкото лъскаво, и не му позволява да се пени твърде много. Опитайте, аз бях скептична, но наистина работи!

Варете сладкото около 30 мин на тих огън, като към края на времето започнете да пробвате гъстотата. Ако искате по-гъсто и стегнато сладко, варете още 5-10 мин, докато ви хареса.


Пресипете още горещото сладко в стерилизирани сухи и топли буркани, затворете с винтови капачки и обърнете наопаки за десетина мин. Когато бурканчетата изстинат, проверете дали капачките са се херметизирали - най-добре е да използвате капачки с така наречения "пик бутон" - с тях лесно се разбира дали бурканчетата са затворени както трябва. 

Ако не можете да се удържите до зимата, сервирайте с палачинки, крем сирене и разни пресни сезонни плодове.
Коментари

Популярни публикации