Roasted Turbot Italian Way ☀️ Печен калкан в италиански стил
Когато мислите за калкан, вероятно като повечето хора в България си го представяте пържен, нали? И аз бях така.
Оказва се обаче, че тази деликатна риба е много вкусна, приготвена изпечена с чери домати, маслини и каперси. Рецептата днес е кръстоска между италианска и френска кухня, и е наистина много, много добра! Ако имате търпение да се върнете години назад, прилича много на тази рецепта за морски език , която съм публикувала тук преди време.
За да приготвите тази рецепта за печен калкан, ви трябва следното:
На първо място, рибата - ако можете да си купите пресен калкан, чудесно. Но ако сезонът е свършил, или още не е настъпил, нищо лошо няма в това да си вземете замразена риба. Най-важното е да е уловена с въдичарски способ, и да не е бракониерски улов! Това лято сезонът на забраната за улов на калкан беше много по-дълъг от обичайното, и аз наистина се надявам това да помогне за запазване на популацията му.
Ако имате умения да почистите рибата сами, направете разрез от долната страна от към коремната кухина и отстранете вътрешностите и хрилете. Внимавайте да се порежете - хрилете на калкана са доста остри и твърди! Не се занимавайте да махате копчетата - когато се изпече, кожата на калкана се отделя много лесно. Ако се затруднявате, намерете някой да го направи вместо вас.
Трябват ви чери домати, ако имате разноцветни, чудесно, ако ли пък не - няма значение. Маслини - зелени и черни, без костилки е най-добре. Каперси, лимони, чесън, лук. Картофи. Подправките са сол, черен пипер, балсамов оцет, риган, босилек и копър. И хубав зехтин, разбира се.
Всичко се приготвя в една тава, така че да нямате да миете десетки съдове. Времето за приготвяне зависи от размера на рибата, но общо взето около 25-35 мин за печенето на калкана, плюс още малко време за предварителното готвене на картофите. Ако сте сръчни с ножа, ще сте готови с подготовката за около 20 мин.
Следва разказ в картинки, а рецептата е след тях:
Лоис, пълен разкош! Поздрави!
ОтговорИзтриванеП.П. Сега видях, че данните ми не са се публикували и коментарът ми е излязал като анонимен - Мира от Мармотника ;)
Изтриване