Roasted Turbot Italian Way ☀️ Печен калкан в италиански стил




Когато мислите за калкан, вероятно като повечето хора в България си го представяте пържен, нали? И аз бях така. 

Оказва се обаче, че тази деликатна риба е много вкусна, приготвена изпечена с чери домати, маслини и каперси. Рецептата днес е кръстоска между италианска и френска кухня, и е наистина много, много добра! Ако имате търпение да се върнете години назад, прилича много на тази рецепта за морски език , която съм публикувала тук преди време.

За да приготвите тази рецепта за печен калкан, ви трябва следното: 

На първо място, рибата - ако можете да си купите пресен калкан, чудесно. Но ако сезонът е свършил, или още не е настъпил, нищо лошо няма в това да си вземете замразена риба. Най-важното е да е уловена с въдичарски способ, и да не е бракониерски улов! Това лято сезонът на забраната за улов на калкан беше много по-дълъг от обичайното, и аз наистина се надявам това да помогне за запазване на популацията му. 

Ако имате умения да почистите рибата сами, направете разрез от долната страна от към коремната кухина и отстранете вътрешностите и хрилете. Внимавайте да се порежете - хрилете на калкана са доста остри и твърди! Не се занимавайте да махате копчетата - когато се изпече, кожата на калкана се отделя много лесно. Ако се затруднявате, намерете някой да го направи вместо вас. 

Трябват ви чери домати, ако имате разноцветни, чудесно, ако ли пък не - няма значение. Маслини - зелени и черни, без костилки е най-добре. Каперси, лимони, чесън, лук. Картофи. Подправките са сол, черен пипер, балсамов оцет, риган, босилек и копър. И хубав зехтин, разбира се. 

Всичко се приготвя в една тава, така че да нямате да миете десетки съдове. Времето за приготвяне зависи от размера на рибата, но общо взето около 25-35 мин за печенето на калкана, плюс още малко време за предварителното готвене на картофите. Ако сте сръчни с ножа, ще сте готови с подготовката за около 20 мин. 

Следва разказ в картинки, а рецептата е след тях: 










Печен калкан в италиански стил 

600 г картофи, обелени и нарязани на тънки шайби 
1 голяма глава червен салатен лук, ситно нарязан 
½ ч.л. семена от фенел 
5 с.л. зехтин, разделени
½ ч. бяло вино
250-300 г чери доматчета, разполовени 
150 г черни и зелени маслини, без костилки, нарязани 
3 с.л. каперси, отцедени 
1 с.л. балсамов оцет
3-4 скилидки чесън, обелени, ситно нарязани
1 голям лимон, нарязан на резени, след това на триъгълни парченца 
3-4 стръка риган, листенцата откъснати 
3-4 стръка босилек (аз използвах тайландски), нарязан
½ връзка копър, нарязан
едра морска сол, прясно смлян черен пипер 

1. Почистете калкана, оставете го настрана. Загрейте фурната на 200℃. Сложете вода да кипне в широка тенджера и сварете за 2-3 мин нарязаните картофени резенчета. Извадете с решетъчна лъжица и отцедете. Сложете ги в тавата, смесете с нарязания лук, семената фенел, малко сол и пипер и част от зехтина и объркайте добре. Разстелете на равен слой, полейте с виното и запечете във фурната, докато картофките леко се зачервят. 

2. Сложете разполовените чери домати, маслините и каперсите в купа, добавете балсамовия оцет и малко зехтин и объркайте. Смесете лимоните, чесъна и зелените треви (запазете половината от копъра) с част от останалия зехтин. 

3. Извадете тавата от фурната и разпределете отгоре нарязаните чери домати с маслините и  каперсите. Вземете калкана и направете няколко среза с нож между копчетата. Намажете го с останалия зехтин, посолете го и го поставете върху зеленчуците. Отгоре разпределете нарязаните лимони, чесън и зелени треви. Печете още около 25-35 мин, можете да проверите за готовност - ако месото се отделя лесно от гръбначната кост, значи е готово. 
Оставете леко да изстине и поднесете. Много е вкусно и студено, ако можете да чакате, или пък незнайно как остане :)







Коментари

  1. Лоис, пълен разкош! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. П.П. Сега видях, че данните ми не са се публикували и коментарът ми е излязал като анонимен - Мира от Мармотника ;)

      Изтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации