Bulgur with grilled vegetables and Italian sausage 💥 Булгур с печени зеленчуци и италиански наденички
Отново идвам с "рецепта" за лесно и бързо ястие от поредицата "най-добрият летен обяд".
Този път идеята кръстосва източни и италиански вкусове и аромати. Няма да влизам в досадни подробности, вече ви разказах какъв принцип следвам - приготвям въглехидратна основа, подбирам няколко зеленчука, които си пасват, мариновам ги за кратко с малко зехтин и подправки и ги пека на скара или оребрен тиган. За любителите на невегатиранските ястия добавям протеин. Накрая всичко се слива в една поезия в чинията :)
В този случай ястието е с булгур, който приготвям като малко му помагам за да заблести още повече: Запичам подправки на сух тиган, след това добавям малко зехтин и булгура. Разбърквам, колкото да се разпредели мазнината и ароматите и заливам с горещ бульон. Дръпвам от котлона и покривам с капак, и оставям булгура да набъбне. След десетина минути разрохквам с вилица.Наденичката е италианска прясна наденичка, която е достатъчно подправена сама по себе си, така че просто я нарязвам на кръгчета и запичам в тигана след зеленчуците.
Булгур със зеленчуци на скара и италиански наденички
За четирима
За булгура
½ ч.л. семена кимион, кориандър и черен пипер, леко счукани
1-2 с.л. зехтин
1 чаша булгур
1 ½ чаша горещ бульон
½ ч.л. лют червен пипер (по желание)
За зеленчуците
½ глава фенел, нарязана на дълги ивици (запазете листата за дресинга)
2-3-4 тъмнозелени тиквички, нарязани на дълги ивици
1-2 глави червен лук, нарязани на полумесеци
1 жълта чушка, нарязана на кубчета
1 чушка халапеньо, нарязана на кръгчета
2-3 парчета италианска наденичка, нарязана на кръгчета
За дресинга
3-4 с.л. зехтин
половин връзка копър
половин връзка магданоз
по няколко клонки пресен босилек, кориандър и риган
сол, черен пипер
Резени лимон, за сервиране
1. Пригответе булгура. Загрейте дълбок тиган с дебело дъно на умерен огън, запечете на сухо леко счуканите кимион, кориандър и пипер. Когато усетите аромата им, добавете зехтина и булгура. Ръзбъркайте, колкото да се разпределят равномерно мазнината и подправките и залейте с горещия бульон. Свалете от огъня, покрийте с капак и оставете булгура да се задуши за десетина минути. След това разрохкайте с вилица.
2. Докато чакате булгура да стане готов, мариновайте зеленчуците. След това загрейте чугунен тиган и ги изпечете на силен огън, така че да потъмнеят на места, но да останат свежи и хрупкави. Извадете в чиния. Пригответе и наденичката, като накрая можете да използвате отделената мазнина, за да я добавите към дресинга, ако няма да сервирате на вегетарианци.
3. Пригответе дресинга, като смесите заедно зехтина с всички нарязани подправки и разбъркате. Можете да смесите зеленчуците с кускуса в голям съд, или да поднесете отделно и всеки да си сервира в чинията. Допълнителните резени лимон са хубав акцент. Ако сервирате на хора, които се пазят от въглехидрати, винаги можете да им поднесете само зеленчуци и наденички, без булгур :)
Коментари
Публикуване на коментар