Bulgur with grilled vegetables and Italian sausage 💥 Булгур с печени зеленчуци и италиански наденички

 

Отново идвам с "рецепта" за лесно и бързо ястие от поредицата "най-добрият летен обяд". 

Този път идеята кръстосва източни и италиански вкусове и аромати. Няма да влизам в досадни подробности, вече ви разказах какъв принцип следвам - приготвям въглехидратна основа, подбирам няколко зеленчука, които си пасват, мариновам ги за кратко с малко зехтин и подправки и ги пека на скара или оребрен тиган. За любителите на невегатиранските ястия добавям протеин. Накрая всичко се слива в една поезия в чинията :) 

В този случай ястието е с булгур, който приготвям като малко му помагам за да заблести още повече: Запичам подправки на сух тиган, след това добавям малко зехтин и булгура. Разбърквам, колкото да се разпредели мазнината и ароматите и заливам с горещ бульон. Дръпвам от котлона и покривам с капак, и оставям булгура да набъбне. След десетина минути разрохквам с вилица. 


Зеленчуците, които съм подбрала са фенел, тъмнозелени малки тиквички, червен салатен лук, плътна жълта чушка и люто халапеньо. Нарязавам ги на дълги парчета, слагам в купа и мариновам с малко зехтин, черен пипер, риган или майорана. След десетина минути запичам на силен огън в чугунен плосък или оребрен тиган, така че да се нашарят, но да останат свежи и леко хрупкави. 
Наденичката е италианска прясна наденичка, която е достатъчно подправена сама по себе си, така че просто я нарязвам на кръгчета и запичам в тигана след зеленчуците. 


Накрая, за да придам още блясък, приготвям дресинг от зехтин, малко сол, черен пипер, ситно нарязан чесън, магданоз, пресен риган, тайландски босилек и кориандър, с който допълнително подправям ястието. След това всичко се смесва, или в един общ съд, или всеки си слага каквото пожелае в чинията. 


Булгур със зеленчуци на скара и италиански наденички

За четирима

За булгура
½ ч.л. семена кимион, кориандър и черен пипер, леко счукани
1-2 с.л. зехтин
1 чаша булгур
1 ½ чаша горещ бульон
½ ч.л. лют червен пипер (по желание)

За зеленчуците 
½ глава фенел, нарязана на дълги ивици (запазете листата за дресинга)
2-3-4 тъмнозелени тиквички, нарязани на дълги ивици 
1-2 глави червен лук, нарязани на полумесеци 
1 жълта чушка, нарязана на кубчета 
1 чушка халапеньо, нарязана на кръгчета 
2-3 парчета италианска наденичка, нарязана на кръгчета 

За дресинга 
3-4 с.л. зехтин 
половин връзка копър
половин връзка магданоз 
по няколко клонки пресен босилек, кориандър и риган
сол, черен пипер 

Резени лимон, за сервиране 

1. Пригответе булгура. Загрейте дълбок тиган с дебело дъно на умерен огън, запечете на сухо леко счуканите кимион, кориандър и пипер. Когато усетите аромата им, добавете зехтина и булгура. Ръзбъркайте, колкото да се разпределят равномерно мазнината и подправките и залейте с горещия бульон. Свалете от огъня, покрийте с капак и оставете булгура да се задуши за десетина минути. След това разрохкайте с вилица. 

2. Докато чакате булгура да стане готов, мариновайте зеленчуците. След това загрейте чугунен тиган и ги изпечете на силен огън, така че да потъмнеят на места, но да останат свежи и хрупкави. Извадете в чиния. Пригответе и наденичката, като накрая можете да използвате отделената мазнина, за да я добавите към дресинга, ако няма да сервирате на вегетарианци. 

3. Пригответе дресинга, като смесите заедно зехтина с всички нарязани подправки и разбъркате. Можете да смесите зеленчуците с кускуса в голям съд, или да поднесете отделно и всеки да си сервира в чинията. Допълнителните резени лимон са хубав акцент. Ако сервирате на хора, които се пазят от въглехидрати, винаги можете да им поднесете само зеленчуци и наденички, без булгур :)


 

Коментари

Популярни публикации