сряда, 12 ноември 2008 г.

Пиле салтимбока с аспержи

Днес реших да си подаря пазаруване за удоволствие - отидох в Пикадили. Обичам този магазин! Може би защото до скоро ги имаше само във Варна, все ми мирише на море и на лято, като вляза в Пикадили. И още на щанда със зеленчуците ме очакваше приятна изненада - букети зелени аспрежи!



Не можах да устоя на изкушението и пъхнах един в кошницата. Обикалям си и си мисля за аспержите...Търся им подходяща компания, така да се каже. И както си вървя, усещам, че съм спряла пред щанда с нарязаните колбаси, и си купувам няколко резена прошуто! Рецептата вече беше ясна - пиле салтимбока, придружено от зелените аспержи.

Пиле салтимбока се приготвя много бързо и лесно! Купувате си една опаковка бонфиле, 2-3 резена прошуто или пък хамон серано, и готово. Върху всяко филенце слагате по резенче прошуто и листенце салвия. Ако филенцата са големички, може да се цепнат на две или да се изтънят с чукче.



После затваряте среза, или навивате на рулце. Прикрепвате с клечки за зъби, и овалвате в брашно.



Слагате един дълбок и широк тиган на огъня, и сгорещявате в него 4-5 лъжици зехтин и около 50г. масло. Поставяте набрашнените ролца в тигана, и пържите, докато се зачервят хубаво от всички посоки.



Сега идва моят любим момент - да удавим салтимбоката с вино! Ако имате истинска италианска марсала, не се стискайте - сега е мигът да я използвате! Сипете половин чаша в тигана, затворете с капак, и се насладете на аромата! След около 6-7 минутки можете вече да обирате овациите! Сервирайте, придружено с онези същите аспержи, за които стана дума в началото, само леко попарени, и полейте с образувалия се сос от марсала и зехтин.

2 коментара:

  1. Звучи вкусно...и е красиво,благодаря

    ОтговорИзтриване
  2. Наистина е вкусно, заслужава си да се опита!

    ОтговорИзтриване