неделя, 30 ноември 2008 г.

Cantuccini ● Кантучини



Кантучини? Самото име звучи вкусно, нали? Първата ми среща с тези италиански бисквитки беше в един супермаркет. Красиви опаковки, няколко вида, много съблазнителни, и доста скъпички. Естествено, че ги опитах. След първоначалния шок от тяхната твърдост, реших, че това са едни от най-най любимите ми бисквитки. С бадеми, мноооого бадеми вътре. С кафето, с чая, дори и с коняк след вечеря. Само да не беше цената им така надценена... Изведнъж ми хрумна, че ако отворя www.gennarino.org, със сигурност ще открия рецепта за кантучини! И, ето я, разбира се.



Какво ви трябва:

400г брашно,
200г захар (може и по-малко, доста сладки станаха)
3 яйца + 1 жълтък (запазете белтъка, ще ни трябва)
½ чл сол
2 сл мед
1 пак (9гр) бакпулвер
200г бадеми (аз ги пробвах с лешници)
настъргани лимонова и портокалова кора

Запечете лешниците за 6-8 минути във фурната, след това ги завийте в кърпа и леко ги претрийте, за да паднат част от люспиците им. Нарежете ги или ги натрошете на едри парчета.
Замесете средно меко тесто от всички продукти, като най-накрая добавите и ядките. Оформете тънки дълги парчета тесто, които поставете върху застлана с хартия за печене тава. Оставете разстояние между тях, защото се надуват при печене.



Изпечете на 200 гр.Ц за около 20-25 минути, като няколко минути преди края на печенето ги намажете с останалия белтък.
Извадете от фурната, оставете да поизстинат и ги нарежете с остър нож по диагонал.



След това ги обърнете легнали и върнете във фурната за още 10-15 минути на 150гр.Ц.



След като изстинат напълно, можете да ги приберете в красива кутия със капак или пък да ги сложите в хартиени пликове. Стават и за чудесен ръчно направен подарък, с който можете да шашнете роднини или приятели.

11 коментара:

  1. Лоис, този уикенд съм им вдигнала мерника1 тука им казват бискотти ( от италиански нещо си).
    кажи като престоят омекват ли? Имам да правя за другата седмица и се притеснявам да не омекнат.

    ОтговорИзтриване
  2. ами то всъщност са изсушени бишкоти. не, не омекват, напротив - стават по-твърди. аз си мислех, че малко съм ги пекла, защото бяха сравнително меки 2-3 дни, но днес изядох последните, и вече бяха доста твърди.

    ОтговорИзтриване
  3. Не можах да се сдържа!!! Направих ги преди малко и са вълшебни! Благодаря за страхотната рецепта!

    ОтговорИзтриване
  4. Ще ги пробвам и аз непременно!!!

    ОтговорИзтриване
  5. Оооо, няма да съжаляваш! На всичко отгоре се оказва, че са баш коледни сладки.

    ОтговорИзтриване
  6. Grazie, Paoleta! Ho trovato la riceta su gennarino - http://www.gennarino.org/cantuccini.htm, solamente ho messo 200gr di zucchero e 3 uova + 1 tuorlo. Molto buoni e finiti! Ma i tuoi sono tantissimo invitanti, penso di provarli subbito :-)
    Scusi il mio italiano :-/

    ОтговорИзтриване
  7. Lois, parli benissimo l'italiano ;)
    Questa ricetta è ottima, io adoro tutte le ricette di gennarino!

    ОтговорИзтриване
  8. Кантучините са страхотни! Благодаря за рецептата!

    ОтговорИзтриване
  9. Ама, разбира се, че точно тук ще намеря рецепта за кантучини. Благодаря, Люси!
    Ще ги приготвя непременно :) Весели празници!

    ОтговорИзтриване