Rice stuffed peppers and tomatoes ☀️ Пълнени чушки и домати с ориз



Наскоро публикувах в Instagram едни съвсем небрежно заснети  пълнени чушки и домати , които събраха необясним за мен интерес. Получих доста въпроси на лични с искане за рецептата. Аз лично съм изненадана от резултата, защото си мислех, че това е ястие, което всички, ама всички го владеят и няма с какво да изненадам читатели, зрители и последователи. 

Оказва се обаче, че не е точно така. Публикувах рецептата в Инста, но реших, че ще я напиша и тук, в пространството, което е в мое владение и не зависи от настроенията и алгоритмите на никого. Така винаги, когато ми потрябва, или пък потрябва на някой от вас, ще можете да я намерите чрез търсачката. 



Пълнени чушки и домати 


3а 6-8 броя 


2 - 3 с.л. зехтин 

1 глава лук, ситно нарязан 

1 морков, настърган или ситно нарязан

400 г телешко смляно месо (или смес 60:40)

200 г ориз, най-добре арборио или подобен

сол, черен пипер

пушен лют червен пипер (или 1 ч.л. паста хариса)

1 ч.л. сушен риган

6 - 8 бр. чушки и домати, чушките почистени от семената, доматите издълбани (запазете капачетата, вътрешността на доматите нарежете на ситно)

магданоз (ако искате и копър), нарязани


● Загрейте зехтина в огнеупорен съд с дебело дъно. Сотирайте лука и морковите за 6-8 мин. Добавете смляното месо и гответе, като разбърквате с две дървени лопатки, за да го направите на дребни парченца. Когато се посготви, добавете ориза, разбъркайте и добавете подправките и вътрешността от доматите. 


● Залейте с половин чаша вода и гответе на тих огън докато течността се поеме от ориза. Свалете от огъня, добавете нарязания магданоз (и копър, ако слагате) и напълнете подготвените чушки и домати. 


● Ако ви остане от плънката, а то почти сигурно ще се случи, я сложете на дъното на съда, в който ще подредите зеленчуците. Поставете напълнените зеленчуци отгоре, и залейте с още половин - една чаша вода, като сложите по малко и вътре в чушките/доматите. Поставете капачетата.


● Изпечете на 220С за около 20-30 мин, докато оризът поеме водата, а зеленчуците омекнат и покафенеят приятно. У нас половината население това го харесва само ако има кисело мляко в добавка. 


(Друг вариант е да приготвите лимонов сос, с който да полеете готовото ястие, но за него - в друга рецепта)


На снимката: заслужил член на екипа от дегустатори ви поздравява 🤣





Коментари

  1. Хей, страхотна публикация !Чудесна и много вкусна кулинарна рецепта !Облизах си пръстите !Поздрави!

    Заповядайте в моят блог: Кулинарна мрежа Гладни ком🧲 - вкусни, но и лесни за приготвяне рецепти

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации