Red sea bream "en papillote" with lemony-butter green pepper sauce ● Фагри в пергамент с лимоново-маслен сос със зелен пипер


Наближава Никулден, и както знаем, от всеки дом ще се носи миризма на риба :) 

Св. Никола е почитан като покровител на децата, моряците, децата, рибарите, търговците, банкерите, крадците, пивоварите, бъчварите, фармацевтите, казва Уикипедия. Човек никога не знае в коя категория ще попадне, нали? 😂 

Аз ще се причисля към рибарите, макар че от доста време съм само готвач на уловената риба, но то и за тази работа се иска майсторлък! Сега ще ви разкажа как с малко усилия може да имате най-нежната и вкусна риба, приготвена без суетене и само във фурната. 

Рецептата е много лесна за приготвяне, а ако в магазина помолите да ви изчистят рибата, съвсем няма да имате проблеми. Този път избрах червен снапер (фагри), но можете да изпълните рецептата с друга риба по избор. Добри варианти са лефер, лаврак, ципура - бели риби с не много мазно месо, но също и парче сьомга би свършило работа. 


Какво ви трябва, за да приготвите тази рецепта за фагри с лимоново-маслен сос със зелен пипер? 

На първо място - рибата.  
Изберете риба от доверен доставчик, прясна, с лъскави очи и розови хриле. С мирис на море. Най-добре уловена на въдица, или друга устойчива риболовна практика. Аз избрах фагри (red sea bream, наричан още червен снапер), но можете да го замените и с друг вид. 


За лимоново-масления сос със зелен пипер 


Масло - използвайте качествено масло, за да няма сосът ви аромат на стара мазнина. Нарежете на кубчета и приберете отново за малко в хладилника.

Лимони - ако имате достъп до нетретирани лимони, може да настържете и част от кората в соса. Моите са майер лимони, по-топло жълти и с по-мек вкус, които точно навлизат в сезона си. 

Зелен пипер - това е продуктът, който прави този сос толкова изтънчен - леко лютив, но по-скоро игрив, с нежни аромати на източни подправки. Дори да сдъвчете цяло зърно пипер, не получавате взрив от лютивина, а само приятна изненада. Преди черният пипер да завладее света, именно зеленият пипер е бил най-търгуван. За съжаление обаче той е сложен за съхранение, защото качествата му се губят много бързо след откъсване и зърната пипер започват да изсъхват или да ферментират, поради което той скоро е изместен от черния пипер. В края на 20ти век обаче се появява сушен зелен пипер, произведен чрез изсушаване при отрицателни температури. Този пипер може лесно да се рехидратира чрез накисване във вода или друга течност или в процеса на готвене. Избрах зеления пипер на Kotányi,  който се произвежда без ферментация на плодовете на пипера, зрънцата са с еднородна големина, цели и със свеж аромат. Накиснете зърната в малко вода поне 10-15 мин преди да ги прибавите в соса, така те ще набъбнат и ще омекнат значително. 

Каперси - мариновани в течност или в сол. Аз предпочитам тези в сол, защото се запазват по-твърди. Преди да ги добавите в рецептата - изплакнете.

За гарнитурата: Чери домати и зелени маслини, объркани с малко зехтин, приготвени бързо в тигана. 



Фагри (червена ципура) с лимоново-маслен сос със зелен пипер  
2 порции
време за подготовка - около 15 мин, време за печене - около 20 мин.

Списък с необходимите продукти: 

За рибата
1 цяла риба с главата, почистена, около 800 - 800 г (аз използвах фагри, но същата рецепта можете да приготвите с всяка една морска риба - лаврак, лефер, ципура, дори парче сьомга)
един лимон, нарязан на кръгове
зелени подправки по избор - аз използвах мащерка, салвия и розмарин 
(ако нямате зелени, можете да замените със сушени, използвайте по-малко количество)
2-3 с.л. зехтин
прясно смлян черен пипер

За масления сос
80 г масло
1 лук шалот, ситно нарязан
¼ ч.ч. бяло вино
¼ ч.ч. лимонов сок 
2 с.л. каперси, изцедени от маринатата
2 с.л. зелен пипер на зърна, предварително хидратиран в малко вода, отцеден
сол на вкус 

За гарнитурата
 
300-400 г разноцветни чери доматчета 
шепа зелени маслини без костилка, нарязани
2 с.л. зехтин
½ ч.л. листенца от риган



Как да приготвите рецептата: 

❖  Загрейте фурната до 200°C/180°C с вентилатор. 

❖  Пригответе рибата:
Измийте и подсушете рибата. Ако има люспи, не е нужно да ги чистите, защото така или иначе ще обелите кожата при сервиране. Посолете я отвън и отвътре с морска сол и поръсете с прясно смлян черен пипер. 

 Поставете я върху голямо парче хартия за печене, подредете отгоре и отдолу резени лимон и подправки. Полейте със зехтина и завийте като пакет. Ако е нужно, можете да завържете с кухненски канап. 

 Печете около 20-25 мин, в зависимост от големината на рибата. Към края на печенето можете да развиете пакета и да проверите дали перката при хрилете ще се отдели лесно - ако това стане, значи рибата е готова. Извадете от фурната и дръжте на топло. 

 Пригответе соса
Загрейте една четвърт от маслото в малък тиган, добавете шалота и гответе, като разбърквате, докато омекне. Прибавете виното, разбъркайте и изчакайте да се изпари почти изцяло. Добавете лимоновия сок, каперсите и зеления пипер, отцеден от водата, разбъркайте. Гответе 2-3 мин и свалете от котлона. Добавете останалото масло на 2-3 порции, като нежно разбърквате, докато се разтопи. Подправете със сол и дръжте на топло. 

 Пригответе гарнитурата:
Сложете чери доматчетата в тиган заедно с маслините и зехтина, добавете ригана или подправка по избор (ако желаете) и загрейте, на среден към силен котлон, докато потъмнеят на места. 

 Сервирайте: 
Прехвърлете рибата в плато за сервиране, или оставете в съда, в който е печена според ситуацията. Добавете отстрани доматите с маслини. Развийте пакета, отстранете лимоните и подправките и премахнете кожата от горната страна. Полейте с част от соса и поднесете заедно с останалия сос. 
Едно приятно сухо вино с плодов аромат ще допълни чудесно цялата симфония!


Може би ще харесате още:  

Коментари

Публикуване на коментар

Популярни публикации