Chocolate frosted brownie bites ❤ Брауни петифури с шоколадова глазура

Най-бързият десерт, който познава моята кухня е браунито. Прави се лесно, чудесен е на вкус и всички го харесват. Има един единствен недостатък - не изглежда много тържествено :) Затова ми хрумна да приготвя брауни във вариант на дребни хапки - петифури, които да декорирам с ганаш. 

А и така най-после измислих как да използвам по нестандартен начин формата за мини мъфини, която от година отлежава в шкафа ми. Имам дори коледни капсулки към нея, така че - речено -сторено. И честна дума, това е последната такава рецепта тук за този сезон 😆

Рецептата е много лесна за приготвяне, а може да стане и без глутен, ако имате желание или необходимост. Запазват се добре в затворена кутия с капак, само внимавайте да не смачкате ганаша - оставете го да се втвърди, преди да подредите и приберете. 

Какво ви трябваза да приготвите тези Брауни петифури с шоколадова глазура? 

На първо място - шоколад
За всяко успешно шоколадово печиво вкусът на шоколада, който ще изпорлзвате, е от огромно значение. Ако ще приготвяте рецептата за празник - купете си най.добрия шоколад, който можете да си позволите. Черен, с около 55% до 70% какаово съдържание. Ако обичате шоколад с аромати - можете да изберете такъв. 

Масло 
Използвайте качествено масло, най-добре френско от проверен производител. В тази конкретна рецепта качеството на маслото е особено важно, за да получите гладка смес от масло, захар, шоколад и да не се отдели маслото в крайния етап на приготовлението. Нарежете маслото на кубчета - така ще го разтопите по-бързо.

Захар 
Правила съм рецептата с различни видове захар и резултатът е различен. Много ми харесва с тъмна мусковадо, която придава на тези брауни петифури карамелен нюанс във вкуса. Може да опитате и със светла тръстикова. А разбира се, може да използвате най-обикновена захар или да я замените с подсладител, ако желаете. 

Брашно 
Можете да използвате обикновено пшенично брашно, но можете да го замените с безглутеново по ваш избор. Например от елда - има приятен аромат на ядки, или микс от безглутенови брашна, които обичате. 

Яйца  
Използвайте яйца от свободноотглеждани кокошки. 

Сметана
За да приготвите ганаша ви трябва млечна сметана, с да речем 30% масленост. 

Подправки
Сложете каквото решите, аз много харесвам шоколад с портокал, затова го избирам почти винаги, редом с ванилията. Можете да сложите и нещо лютичко - отива му. 

Алкохол, кафе или мляко - тези трите са взаимозаменяеми, но малко блясък към тези дребни шоколадови хапчици не е излишен - бих сложила кафе и уиски. 

Ще ви трябват още 
Форма, в която ще изпечете петифурите. Аз използвах форма за минимъфини с 24 гнезда, просто защото я имам, като намазах добре гнездата с четка с разтопено масло. Когато извадих готовите петифури, оставих ги да се охладят и тогава ги сложих в хартиени капсули - така капсулите не се омазняват и не залепват по петифурите - по-лесно се ядат и изглеждат по-добре. 
Ако нямате форма за минимъфини, можете да изпечете всичко в една голяма форма примерно 20 х 20 или 20 х 25 см, и да нарежете на петифури, когато изстине добре. Само ще трябва да съобразите времето за изпичане - ще бъде малко по-дълго. 



Брауни петифури с шоколадова глазура плюс брауни бисквити
 
време за подготовка - около 20 мин, време за печене - около 15 мин.
Количеството е голямо за една тава с 24 гнезда, затова от остатъка могат да се изпекат брауни бисквитки или няколко големи мъфина в индивидуални форми. 

Списък с необходимите продукти: 
150 г масло, нарязано
100 г черен шоколад, около 50-60% какао, нарязан
150 г захар 
50 г какао
50 мл мляко (или кафе)
2 с.л. уиски 
3 яйца 
1 ч.л. ванилов екстракт 
1 пакетче сушени портокалови корички 
1 ч.л. вода от портокалови цветчета 
120 г брашно (можете да замените с безглутенова смес)
¼ ч.л. сол 

за ганаша 
150 г сметана 
150 г черен шоколад, нарязан

за декорация 
захарни перли, едра захар 


❖  Загрейте фурната до 180°C/160°C с вентилатор. 

❖  Сложете маслото в малка касерола и го разтопете на слаб котлон. С четка намажете форма за мини мъфинчета с 24 гнезда.

❖  Добавете при разтопеното масло шоколада и захарта и върнете на слаб котлон докато всичко се разтопи. Добавете какаото, млякото (или кафето), уискито, разбъркайте добре и дръпнете от котлона. Оставете леко да се охлади. 

❖  Добавете яйцата, ароматите, разбъркайте. След това добавете брашното, смесено със солта и разбъркайте финално. 

❖  Разпределете сместа в подготвената форма да мини мъфини, като си служите с малка лъжица за сладолед или с две чаени лъжички. Не препълвайте формите. Печете около 12 - 13 мин, извадете от фурната и оставете да изстине. Петифурите излизат без усилие от формата - извадете всички и ги охладете върху решетка. 

❖  Ако ви е останала смес, можете да направите брауни курабийки - просто сложете купчинки от сместа върху тава, покрита с хартия за печене и изпечете както петифурите. Докато са топли можете да декорирате с натрошени какаови зърна или каквото ви хрумне. 

❖  За да приготвите ганаша затоплете сметаната, но без да кипва, и я изсипете върху нарязания шоколад. Разбъркайте и охладете. След като изстине, разбийте с миксер на пухкав крем, пресипете  в пош и шприцовайте върху петифурите. Декорирайте с едра захар или други дребни захарти форми по желание 




Може да ще харесате още:  

А ето как изглеждат като бисквитки: 



Коментари

Популярни публикации