Dried fruit and nut cake 🍋 Нещо като кейк със сушени плодове и ядки

Сред множеството сладки, бисквитки, курабийки и всякакви други захарни изкушения през декември, днес искам да ви покажа едно различно лакомство, което можете да наместите на дъската със сирена и крекери и отново да откраднете шоуто. Рецепта на основата на традиционен британски коледен кейк със сушени плодове и ядки, но на съвсем друго ниво. В нея няма нищо старомодно, напротив. 


Съставена предимно от сушени плодове и ядки, съвсем малко брашно, и всичко това се държи заедно от разбитите яйца. Рецептата е много лесна за приготвяне, а може да стане и без глутен, ако използвате безглутеново брашно. Има и малко набухвател, но наистина основно съдържа ядки и плодове. Върви си чудесно с чедър, със синьо сирене, с ементал, с гауда, с манчего, общо взето с всяко сирене, което решите да сервирате. 

Какво ви трябва, за да приготвите този Не точно кейк със сушени плодове и ядки?

Сушени плодове 
Основата е от фурми, но можете да изпозвате също смокини, или комбинация от двете. Също биха стояли добре сушени сини сливи. Композицията може да съдържа буквално каквото решите - красиво е, когато има различни цветове - кайсии, череши, червени боровинки, златни стафиди. Не е нужно да режете фурмите, но махнете костилките! Кайсиите можете да ги направите на половинки. 

Ядки 
Използвах микс от ядки, предимно лешници, бадеми, орехи пекан. Но сложих също малко тиквени семки и кайсиеви ядки, можете да сложите дори слънчогледови. 

Брашно 
В оригинала е с пшенично брашно, но е посочена и безглутенова версия с нишесте от тапиока или овесено брашно. Сигурна съм, че всеки от вас, който прави безглутенови печива, знае как да замести брашното. 

Захар - в оригинал рецептата съдържа доста повече захар. Аз реших, че изобщо не ми е нужно да е толкова сладко, при положение, че се състои предимно от сушени плодове, и я намалих драстично. 

Подправки
Можете да направите собствен букет. Аз избрах канела, мускатово орехче, розов пипер и дълъг пипер за малко spiciness. 
Също добавих малко какао, защото всичко шоколадово ми се струва по-привлекателно. 

Яйца 
Яйцата са това, което събира и държи всичко това заедно. Разбийте ги заедно с ванилията и разбъркайте с останалите съставки. 

Всичко това просто се разбърква с ръце в голяма купа и се натъпква добре в подготвената форма. Пече се на сравнително ниска температура дълго време. От начало може да ви се стори, че нищо не се променя, но не се изкушавайте да засилвате фурната. След време ще видите, че започва да се надига и ще усетите аромат на изпечен сладкиш. 

Извадете от фурната, когато забодено в сладкиша дървено шишче излиза навън чисто. Оставете да изстине напълно във формата преди да извадите. Охладете добре, завийте в хартия и запазете на студено. 



Не точно кейк със сушени плодове и ядки 
време за подготовка - около 15 мин, време за печене - между 90 и 120 мин.
Инспирирано от thelemonapron.com

Списък с необходимите продукти: 

За кейка:
80 г пшенично брашно 
¼  ч.л. бакпулвер 
¼ ч.л. сода бикарбонат 
½ ч.л. сол 
3-4 с.л. тъмно какао
330 г сушени фурми без костилки или смокини 
200 г сушени кайсии, череши, сливи, златни стафиди (каквато комбинация ви харесва)
300 г смес от различни ядки - орехи, бадеми, лешници, пекани, шамфъстък 
50 г тъмна кафява захар
настърганата кора от 1 лимон 
1 ч.л. канела 
½ ч.л. едро натрошен розов пипер
3 големи яйца (120 г без черупките)
1 ч.л. ванилов екстракт



Как да приготвите рецептата: 

❖  Загрейте фурната до 150°C/130°C с вентилатор и поставете решетката на най-ниското ниво. Намажете с масло и застелете с хартия за печене продълговата форма с размери около 22-23 х 12 см. 

❖  В голяма купа смесете брашното, набухвателите, солта и какаото и объркайте добре. Прибавете сушените плодове, ядките, захарта, лимоновата кора, канелата и розовия пипер. Разбъркайте добре (най-добре става с ръце), така че всичко да се покрие с брашнената смес. 

 В купичка разбъркайте яйцата с ванилията и изсипете върху сместа с плодове и ядки. Отново с ръце объркайте всичко много добре, така че яйцата да се разпределят навсякъде. Пресипете в подготвената форма за печене, като притиснете добре, за да не остават празнини.

 Печете, докато отгоре коричката се карамелизира и при пробождане с шишче то излиза навън чисто. Печенето може да отнеме между 1,5 до 2 часа. Ако все още е влажно в средата, а се притеснавате, че може да прегори отгоре - покрийте леко с фолио. 

 Извадете от фурната и оставете да изстине напълно във формата. След това извадете с помощта на хартията. Можете да го съхраните за около седмица, добре завит в пергаментова или восъчна хартия. Друг вариант е да го замразите за до един месец. 

Поднесете със сирена, крекери, резенчета сух колбас, някое вкусно плодово вино. 

Може би ще харесате още:  

Коментари

Популярни публикации