Red cabbage sarmi rolls 🔸 Сарми с червено зеле


Може би ви е направило впечталение, че у нас червеното зеле e доста на почит. И сурово, и сготвено. Харесвам го в салати - и есенни, и пролетни. Харесвам го в азиатските пълнежи за гьоза или пролетни ролца. Харесвам го също изпечено на резени във фурната, или бързо задушено в тиган като гарнитура към говежди стек. 


Единствено в супа не го слагам, откакто преди години се опитах да сервирам на свекър ми една синьо-лилава супа ала Бриджет Джоунс 😆  Червеното зеле се готви много бързо, и може да се превърне в интересен акцент в ястията ви. Този път се оказа, че имам една червена зелка в кошницата със зеленчуци, която беше загубила свежест и реших, че е много подходяща да стане на сарми. 

Какво ви трябваза да приготвите тези Сарми от червено зеле?

Очевидно червена зелка.  В момента е в сезон и се продава навсякъде, още повече, че хората слагат червена зелка в бидона с киселото зеле, за да оцветят сока му в розово. Изберете не много твърда и не много тежка зелка. Отрежете кочана на зелката и отделете външните листа, продължете, докато можете да ги отделяте, без да се късат. Бланширайте отделените листа във вряща вода, докато омекнат - 3-4-5 мин. Пуснете сърцевината на зелката във врящата вода и опитайте да отделите още малко листа - трябват ви 12-14 бр.

Ориз. Обикновено правя сармите с ориз за ризото. Този път обаче ми попадна един ориз за паеля, за който производителят твърдеше, че е идеален със способността си да поема течност три пъти повече от теглото си. Дадох му шанс, и се получи добре, може би не три пъти, но два и половина и зрънцата останаха цели и с плътност.  

Лук, морков, праз. Когато правя постни сарми, обичам да сложа повече и различни видове лук. Морковът също е важен, защото ми носи допълнителен колорит. 

Ядки. Става вкусно с орехи. Имах останала една чаша пълнеж от друга рецепта, състояща се от орехи и гъби, задушени с лук и подправки, и добавих и това към общата смес. Но можете да използвате просто орехи. 

Подправки. В последно време съм обсебена от салвията. Нейният смолист аромат ми харесва във всичко. Съчетава се добре с риган, черен пипер, лют червен пипер. Направете букета по свой вкус. Важното е да използвате пресни подправки, които не са загубили аромата си. 

Мариновани лимонови кори от буркан - може да ви се стори нетрадиционно, но ако имате, сложете малко, нарязани на ситно. Придава неочатвана свежест и колорит на всяко ястие. Ако нямате - заместете ги със прясно настъргана лимонова кора. 



Сарми от червено зеле 
време за подготовка - около 25 мин, време за готвене - около 40-60 мин.

Списък с необходимите продукти: 

1 малка червена зелка
2-3 с.л. зехтин
1 стрък праз, ситно нарязан 
1 глава червен лук, ситно нарязан 
1 морков, настърган 
1 ч.ч. ориз
1-2 половинки кори от осолени лимони, сърцевината отстранена, ситно нарязани (или прясна настъргана лимонова кора)
1 шепа орехи, нарязани
1 шепа листа от салвия, нарязани 
1 ч.л. сушен риган
½ връзка копър, нарязан 


Как да приготвите рецептата: 

❖  Загрейте фурната до 200°C/180°C с вентилатор. 

❖  Кипнете вода с 1 с.л. сол в голяма тенджера. Отрежете кочана на зелката и отделете външните листа, продължете, докато можете да ги отделяте, без да се късат. Бланширайте отделените листа във врящата вода, докато омекнат - 3-4-5 мин. Пуснете сърцевината на зелката във врящата вода и опитайте да отделите още малко листа - трябват ви 12-14 бр. Внимавайте да не се изгорите - работете с дълги пинсети и нож. Поставете бланшираните листа в съд. 

 Загрейте зехтина в голям дълбок тиган, и сотирайте праза, лука и моркова, докато омекнат. Добавете ориза, нарязаните лимонови кори, орехите. Разбъркайте, и гответе, докато оризът стане прозрачен. Добавете салвията и ригана, подправете със сол и пипер, и налейте чаша и половина вода. Гответе на слаб огън, докато течността се поеме от ориза. Свалете от котлона и оставете леко да изстине, за да можете да завиете сармите.

 Изрежете най-дебелата част на средната жилка на всяко зелево листо - на нещо като триъгълник. Вземайте с лъжица от сместа и поставете в центъра на листото, завийте сармата и подредете в дълбок съд, подходящ за печене във фурната. Повторете с всички листа. Ако ви остане от плънката, разпръснете я под/между завитите сарми. 

 Печете около 40 мин, като наглеждате ястието - у нас харесваме сармите леко запечени отгоре и покафеняли, но не и прегоряли. Извадете от фурната, оставете леко да изстинат и сервирайте. 


Може би ще харесате още:  

Коментари

Популярни публикации