Baked orzo with meatballs ● Кюфтенца с печено орзо

Днешната рецепта за работната седмица съчетава в себе си две любими неща - кюфтенца и паста. Но не каква да е паста, а любимото ми орзо. То позволява да бъде сготвено директно в богатия сос, и придобива слоеве вкус и аромати, които се разкриват един след друг. Кюфтенцата са сочни, а сосът, който ги обгръща е от домати, печени чушки и патладжан. Най-хубавата част? Можете да приготвите всичко в един съд, ако имате подходящ широк и дълбок огнеупорен тиган, например чугунен. Рецептата е адаптирана от serving dumplings. 


Кюфтенца с печено орзо
за четирима 

За кюфтенцата:
500 г телешко смляно месо
1 малка глава лук, ситно нарязан
1 яйце
3 с.л. хлебни трохи
2 с.л. мляко
по 1 ч.л. пушен червен пипер, сушен риган, кимион
3-4 с.л. брашно
зехтин за пържене
За соса
300 г печени червени чушки, обелени
400 г консервирани домати на кубчета
2 с.л. доматена паста
1 малка глава лук, нарязан
3 скилидки чесън, нарязани
3 с.л. зехтин
1 патладжан, обелен и нарязан на дребни кубчета (около 350 г)
200 г орзо
250 мл телешки бульон
150 г моцарела, накъсана
мащерка и магданоз, за поръсване

Първо пригответе кюфтенцата. В купа смесете телешкото месо, нарязания лук, яйцето, хлебните трохи, млякото и подправките. Объркайте добре и с мокри ръце оформете малки кюфтенца, колкото топче за пинг-понг.  Оваляйте в брашно, загрейте зехтина и изпържете кюфтенцата от всички страни докато се зачервят. Извадете върху чиния, постлана с кухненска хартия.

Пригответе соса: В блендер сложете печените чушки, доматите, доматената паста и част от бульона. Смелете на гладко пюре.

В тигана, в който сте пържили кюфтенцата, сотирайте лука и чесъна, докато станат златисти. Добавете останалия зехтин и кубчетата патладжан, изпържете ги до златисто. Добавете орзото, разбъркайте. Налейте доматения сос, останалия бульон и подправете със сол и пипер. Гответе десетина минути на умерен огън, като разбърквате периодично, докато сосът леко се сгъсти.

В това време загрейте фурната на 200°C. 

Наместете кюфтенцата в соса, като ги натиснете навътре, и гответе още 5-8 мин, докато пастата стане ал денте. Сложете отгоре накъсаната моцарела и поръсете с листенца мащерка. Запечете във фурната, докато моцарелата се разтопи и стане златиста, около 10 мин. Сервирайте топло, с още прясна мащерка и магданоз и нападайте! 




Коментари

  1. Чудесна рецепта!
    Обичам орзо, а съставките на соса са вълшебни и все любими :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дани! Наистина е много вкусно. А с добро планиране и организация може да стане и много бързо :)

      Изтриване

Публикуване на коментар