Chocolate cake with pears and wine 🍐 Шоколадова торта с вино и круши


Миналата седмица разглеждах рецепти за десерти с круши, това е един от любимите ми плодове през есента. Тази година изпуснах сезона им, сега съм принудена да си купувам и внимавам как ще ги оползотворя. Няма да има печени круши в буркан, но пък ще има няколко рецепти за десерти  круши :) И ако и на вас ви харесват, сте на правилното място. 

Днешната рецепта е много драматична! Може спокойно да мине за торта за Хелоуин! Така или иначе има непрестанни дебати дали/или да го отбелязваме този празник, а и аз не харесвам особено оранжевото, нито торти с тиква, затова си мисля, че тази торта може да изпълни чудесно мисията десерт на въпросния ден. 

Торта с червено вино! Какво по-есенно-зимно и празнично? Торта с круши, поширани в червено вино с разни аромати, с които можете да си играете както ви харесва, и да я направите даже коледна. Тази тук е с малко канела, с няколко семена фенел и зърна бахар, 2 карамфилчета и звезден анасон. Има и ванилия, разбира се. Има и наситения аромат на домашен сироп от череши - съчетава се отлично с виното. 

Рецептата всъщност е за кейк с дупка в средата. Но съм я правила и във форма без дупка, изпича се отлично и може да послужи за много други цели. Приготвя се лесно, а е толкова богата на аромати, с нежна маслена текстура, ще ви се иска да я правите пак и пак!

За да приготвите тази рецепта успешно, е добре да планирате предварително. За приготвянето на крушите ще ви трябва поне час - за да можете да ги поширате бавно и да имат време да се охладят. Добре е да използвате твърди, но зрели круши, за да останат цели след поширането. 

Поширане (не пУширане - няма нищо общо с пушек 😂) е техника, която се състои в готвенето на продукт в течност (бульон, вода, вино, чай...) на температура под точката на кипене и дори къкрене   - около 75-80℃. 

За да направите успешно тази торта, е важно да темперирате предварително всичките си продукти, които идват от хладилника - мляко, масло, яйца. Същото важи и за брашното и захарта - в случай, че ги съхранявате в студен килер, извадете ги на плота в кухнята поне час по-рано, за да имат време да уеднаквят температурите си. Ако не разполагате с това време, можете да темперирате продуктите във фурната - включете на 50℃ за 5 мин и изключете. Сложете измерените за рецептата продукти във фурната за десетина-петнадесет минути, не повече. Внимавайте с маслото :) Яйцата се темперират успешно и в купичка с топла вода. 

За да извадите без сътресения тортата от формата, е удачно да използавте форма с откопчаващи се стени, намазана с масло и покрита с хартия за печене - както на дъното, така и по стените. Разбира се, можете и да я намажете с масло и да поръсите с брашно (или какао - предпочитам го при шоколадовите десерти). 


Забележка: Тъй като рецептата оригинално е за кейк без круши, сместа идва малко в повече. Пригответе си 1 малка продълговата формичка или 2-3 форми за мъфини, в които да изпечете излишното. Така ще можете да опитате вкуса на тортата без никой да разбере 😂 

Шоколадова торта с вино и круши

За пошираните в ароматно вино круши: 
2 ч хубаво червено вино (аз използвах Братанов Мерло от Шишманово)
1/2 ч домашен сироп от череши (можете да замените с 1/2 ч захар) 
1 малка пръчка канела 
2 карамфилчета 
2 плода звезден анасон 
1/2 ч.л.семена от фенел 
4-5 зърна бахар
8 твърди, но зрели круши (харесвам Уилямс, но са малко големи за тази рецепта, потърсете по-дребни), обелени

За тортата:
200 г брашно 
2 с.л. какао 
1 ч.л. бакпулвер 
1/2 ч.л. сода бикарбонат
220 г масло, меко 
180 г захар фин кристал
3 големи яйца
200 г черен шоколад, разтопен и охладен
1 ч.л. ванилов екстракт 
125 мл мляко 
125 мл от виното, в което са поширани крушите
 
За глазурата: 
100 мл сметана
100 г черен шоколад, нарязан 
2-3 с.л. от виното, в което са поширани крушите
По желание: люспи черна сол (от Drekka)


За да приготвите пошираните круши, сложете в подходящ съд виното, сиропа и всички подправки и кипнете. Оставете да ври 4-5 мин, след това внимателно потопете в течността крушите и затворете с капак. Регулирайте температурата на котлона, така че само от време на време да се появява по някое мехурче в течността. Гответе около 30 мин, като периодично проверявате за готовност с тънък остър нож. Искаме ги омекнали, но не на каша. Извадете готовите круши в чиния и оставете да се охладят, докато приготвите сместа за тортата. Прецедете виното и отделете 125 мл за тортата и 2-3 с.л. за глазурата.

 Загрейте фурната на 180℃. Намажете с масло и покрийте с хартия за печене 20 см форма за торта с откопчаващ се борд. Пресейте и смесете в купа брашното, какаото, бакпулвера, содата и щипка сол, оставете настрана. 

❋ С електрически миксер разбийте на крем маслото и захарта, докато побелее. Прибавете яйцата едно по едно, като разбивате добре след всяко. Нежно прибавете разтопения шоколад. 
На два пъти прибавете брашното, като разбърквате с шпатула и го редувате с млякото и виното. Накрая добавете ваниловия екстракт и объркайте финално. 

 Сипете в подготвената форма малка част от сместа. Поставете отгоре крушите, като ги подредите в кръг. Разпределете около тях останалата част от сместа, внимателно сипвайте с лъжица и опитайте да не размествате крушите. Можете също първо да сипете сместа във формата, и след това да натиснете крушите в нея (на мен ми се стори по-трудно). Не препълвайте формата. Изсипете излишното количество смес в малките допълнителни формички, които сте подготвили. 

 Печете около 50-60 мин, като към края на времето проверявате за готовност с дървено шишче. То трябва да излезе чисто, без трохи. Извадете от фурната, оставете да изстине за 5 мин във формата. Освободете внимателно и прехвърлете върху чинията, в която ще сервирате. 

 Пригответе ганаша: Загрейте сметаната почти до кипване и я излейте върху нарязания шоколад. Оставете да престои 2-3 мин и разбъркайте енергично докато получите гладка смес. Добавете виното и разбъркайте отново. Изчакайте да се сгъсти леко и залейте тортата. За още по-голям драматизъм аз поръсих моята торта с черна сол на люспи - придава допълнителен интересен щрих към вкуса. 

Ако сте стигнали успешно до края, ето и как изглежда малкото кексче, изпечено от останалото в повече количество смес - поръсено е с натрошени какаови зърна и е идеално за похапване към следобедното кафе 😍

Ще се радвам, ако решите да направите тортата, да споделите впечатленията си ❤️ 
И не забравяйте да я снимате! Публикувайте на стената ми във Facebook или като стори в Instagram и непременно ме тагнете, за да мога да я видя и да я споделя на свой ред ❤️





















Коментари

  1. Благодарен съм, че попаднах на този страхотен блог. Сайтът го открих в Google, когато търсех неща за стихотворения и проза и останах приятно изненадан! Поздравления и успех с развитието на блога! Ще се радваме, ако разгледате и нашият проект, за повече кликнете тук

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар