Lentils and eggplant stew 🔅Яхния от леща с патладжан
Да стартираме седмицата с една простичка рецепта за вегетарианска яхния от леща?
Тези дни в една от кулинарните групи, в които участвам имаше пост с такъв въпрос - дайте екзотични рецепти за леща. Идеи за леща има много, дори тук при мен май има поне две, ако не са и три. Но винаги има нови неща за опитване, а това е нещото, което най-много ми допада в готвенето - откриването на нови вкусове и аромати.
Понякога са напълно нови продукти, а друг път - както този път - съчетание на неща, които са ни познати, но не сме ги свързвали заедно в едно ястие. Като лещата и патладжана. Харесват сходни подправки, така че защо да не ги съберем в една тенджера?
Рецептата е на мастър Отоленги. Съвсем мъничко съм я пипнала, защото просто няма как да не попроменя нещо, когато го публикувам тук, иначе всички знаете къде да намерите рецептите му 😂
И най-важният съвет по отношение на лещата, лично от мен - всяка леща, независимо как я приготвяте, е по-вкусна на следващия ден!
Яхния от леща с патладжан и запечени чери домати
60 мл зехтин
1 стрък праз, бялата част, ситно нарязан
1 глава червен лук, ситно нарязан
2-3 скилидки чесън, нарязани на тънки филийки
1 патладжан, нарязан на кубчета (около 400 г)
250 г продълговати чери доматчета
1 ч.л. сушена мащерка
½ ч.л. семена кимион
½ ч.л. къри на прах
1 ч.л. лют Урфа пипер (или друг лют червен пипер по избор)
заквасена сметана или гъсто кисело мляко, за сервиране
листа кориандър
Коментари
Публикуване на коментар