Lentils and eggplant stew 🔅Яхния от леща с патладжан

Да стартираме седмицата с една простичка рецепта за вегетарианска яхния от леща? 

Тези дни в една от кулинарните групи, в които участвам имаше пост с такъв въпрос - дайте екзотични рецепти за леща. Идеи за леща има много, дори тук при мен май има поне две, ако не са и три. Но винаги има нови неща за опитване, а това е нещото, което най-много ми допада в готвенето - откриването на нови вкусове и аромати.

Понякога са напълно нови продукти, а друг път - както този път - съчетание на неща, които са ни познати, но не сме ги свързвали заедно в едно ястие. Като лещата и патладжана. Харесват сходни подправки, така че защо да не ги съберем в една тенджера?

Рецептата е на мастър Отоленги. Съвсем мъничко съм я пипнала, защото просто няма как да не попроменя нещо, когато го публикувам тук, иначе всички знаете къде да намерите рецептите му 😂

И най-важният съвет по отношение на лещата, лично от мен - всяка леща, независимо как я приготвяте, е по-вкусна на следващия ден!

Яхния от леща с патладжан и запечени чери домати 

Продукти за 4 порции 
1,5 ч кафява леща, накисната за няколко часа 
60 мл зехтин
1 стрък праз, бялата част, ситно нарязан
1 глава червен лук, ситно нарязан
2-3 скилидки чесън, нарязани на тънки филийки
1 патладжан, нарязан на кубчета (около 400 г)
250 г продълговати чери доматчета
1 ч.л. сушена мащерка 
½ ч.л. семена кимион
½ ч.л. къри на прах
500 г зеленчуков бульон
1 ч.л. царевично нишесте (по желание)
1 ч.л. лют Урфа пипер (или друг лют червен пипер по избор)
заквасена сметана или гъсто кисело мляко, за сервиране
листа кориандър


Приготвяне
Сложете накиснатата леща в тенджера и кипнете. Сменете водата и повторете още два пъти, отцедете и оставете настрана.

В голям и дълбок тиган с дебело дъно загрейте ⅓ от зехтина и сотирайте нарязаните праз и червен лук. Когато омекнат, добавете чесъна, гответе още минута-две и пресипете всичко в голяма тенджера, в която ще готвите яхнията. 

Добавете в тигана (не е нужно да го миете) останалия зехтин и патладжаните. Посолете и поръсете с черен пипер и гответе, като разбърквате, около десетина минути, докато патладжанът омекне и стане златист. Изсипете го в тенджерата при лука. В тигана добавете чери доматчетата и ги запечете, докато започнат да потъмняват на места. Запазете няколко от тях за декорация, а останалите изсипете в тенджерата. 

Добавете лещата, посолете, добавете подправките, налейте бульона и още 500 мл гореща вода. Оставете да къкри на тих огън, докато лещата омекне, но без да се разварява напълно. Ако искате да уплътните соса на яхнията, в купичка разбъркайте нишестето с 2-3 с.л. течност от тенджерата, докато стане на гладка каша. Изсипете сместа в тенджерата и разбъркайте, гответе още 3-4 мин, докато сосът се уплътни. 

Свалете тенджерата от огъня и оставете да (по)изстине. Ако имате възможност, пригответе я от предния ден, и притоплете леко преди да сервирате. Поднесете с лъжица заквасена сметана или кисело мляко, поръсена с лют пипер и листа кориандър. 




Коментари