Pear, lavender and white chocolate cheesecake 🔆 Чийзкейк с круши, лавандула и бял шоколад


Наскоро приготвих този чийзкейк с круши, лавандула и бял шоколад за едно малко дамско парти. Какво да ви кажа, въпреки шестстепенното меню, включващо дори домашни равиоли с пълнеж от тиква Хокайдо и синьо сирене в сос от кафяво масло и салвия, след които вече едва дишахме, всички дружно си изядоха десерта и гък не казаха. Предполагам, че на следващия ден са направили двойно повече усилия в спортната си програма, но нямаше оплаквания. 
Бях обещала да дам рецептата, и ето я и нея. 


Рецептата е за класически печен чийзкейк, който става невероятно копринен и съблазнителен, а деликатната добавка на бял шоколад го прави още по-изкушаващ. Прави се много-много лесно, не изисква печене на водна баня и въпреки това излиза от фурната със съвършена повърхност, без никакви пукнатини. Можете дори да го сервирате без допълнителни декорации, но ако решите да извървите тази екстра миля, наистина ще го превърнете в звездата на вечерта. 

За да приготвите печен чийзкейк, не ви трябват никакви специални уреди - само купа и бъркалка или силиконова шпатула. Разбъркването на сместа на ръка е тайната - не искате да вкарвате твърде много въздух, от което всъщност се получават повечето пукнатини при печенето. 
Изпичането на ниска температура за по-дълго време гарантира получаването на истински копринена и нежна сърцевина, дори и без водна баня. 


Преценете правилно колко време ще ви трябва за различните компоненти на десерта, за да можете да планирате колко по-рано да започнете. За да стегне добре, на този чийзкейк му трябват минимум 4 часа в хладилник, а най-добре цялата нощ. Можете да приготвите крушите предния ден и да ги запазите в кутия в хладилника. Можете също да натрошите предварително бисквитите. Не ви съветвам да изпичате предварително основата, защото е доста крехка и всяко невнимателно движение може да я повреди. 

Друг важен момент за успешния пълнеж за чийзкейк е да използвате продукти на стайна температура - така ще можете много лесно да разбъркате крем сиренето и да го смесите с другите съставки, без да се случи температурен шок. Извадете продуктите от хладилника поне час по-рано. 

Внимавайте при разтапянето на белия шоколад. Той е твърде чувствителен към температура, затова го поставете ситно нарязан в стъклена купа върху касерола с почти вряща вода и разбърквайте нежно със силиконова шпатула. Малко по-висока температура и белият шоколад се пресича. Не че за влагането му в пълнежа за чийзкейк това е фатално, но все пак е важно умение :)



Чийзкейк с бял шоколад, круши и лавандула 
Адаптирано от The loopy whisk 

За форма с диаметър 20 см

За крушите 
3 - 4 круши Уилямс 
2 с.л. алкохол, при мен е уиски 
щипка шафран 
600 мл ароматен черен чай, например Earl Grey
1/2 чаша сироп от бъз (или заменете с няколко лъжици мед)
1 плод звезден анасон  

За бисквитената основа
230 г бисквити 
80 г разтопено масло *

За пълнежа
600 г пълномаслено крем сирене
120 г гъсто кисело мляко (използвам едно с 10% масленост)
100 г захар фин кристал 
15 г царевично нишесте 
1 ч.л. ванилов екстракт или ½ ч.л. смляна изсушена ванилова шушулка
3 средно големи яйца
100 г бял шоколад, разтопен
2 с.л. лавандулов цвят

За глазурата
60 мл сметана, 35% масленост 
120 г бял шоколад, ситно нарязан

Орехи пекан, за декор 


 Първо пригответе крушите, за да имат време да изстинат, преди да ги вложите в пълнежа. Обелете ги внимателно, разрежете на две и издълбайте семките с малка кръгла лъжичка. Смесете уискито с шафрана и оставете да се активира за 5-6 мин. 

Изберете съд, в който ще се съберат плътно всички половинки круши на един ред. Сложете вътре чая, сиропа от бъз (или меда), намокрения в уискито шафран и анасона, кипнете. Варете на умерен огън няколко минути, добавете крушите, намалете котлона и гответе около 15 - 20 мин, докато омекнат, но без да се разпадат - проверявайте често към края на времето. Ако крушите не са напълно покрити с течност, обръщайте ги от време на време.

Извадете крушите в чиния и охладете. Сиропа кипнете на силен огън и варете, докато се редуцира и сгъсти като течен мед. Оставете настрана. Нарежете четири от половинките круши на малки кубчета, а останалите като ветрила, като оставите частта при дръжката цяла. 

 Загрейте фурната до 180ºC и подгответе 20 см форма за печене с откопчаващ се борд, като покриете и дъното, и стените с хартия за печене. Ако имате съмнения, че формата ви не уплътнява достатъчно добре, можете да я увиете с алуминиево фолио за повече сигурност.

Пригответе бисквитената основа: смелете бисквитите в блендер, или ги натрошете ръчно, на сравнително фини трохи, но без да стават на прах, аз лично харесвам хрупкавостта на малките парченца бисквити в коричката. Смесете бисквитените трохи с разтопеното масло и хубаво разбъркайте, така че да получите смес, подобна на мокър пясък. 

❋ В зависимост от вида бисквити, които използвате, може да ви трябва малко повече или малко по-малко масло. Добавяйте го постепенно, като разбърквате, докато получите желаната консистенция. Трябва сместа да се слепва, като я стиснете, но да не е твърде мазна на пипане. 

Пресипете трохите в подготвената форма и с помощта на чаша с плоско дъно (аз използвам мерителната чаша) ги притиснете на равен слой по дъното и стените на формата (до около 4 см височина). Важно е да не оставите дупчици.
Изпечете за 10-12 минути, извадете от фурната и оставете да изстине. Намалете фурната на 150ºC (без вентилатор!)

 Пригответе пълнежа за чийзкейка: В голяма купа смесете крем сиренето и киселото мляко, докато станат на гладка смес. Не разбивайте енергично, а бъркайте, не трябва да вкарвате много въздух в сместа. Добавете захарта и нишестето, разбъркайте. Добавете ваниловия екстракт или смляната ванилия, след това яйцата едно по едно, като разбърквате добре след всяко до пълното му усвояване. Последен добавете разтопения бял шоколад и разбъркайте. 
Накрая добавете цветчетата от лавандула и парченцата круши и объркайте. 

Пресипете сместа в подготвената форма и заравнете повърхността с шпатула. Печете около 60 - 70 мин, докато ръбчетата са напълно стегнати, а в средата сместа е все още подвижна при разклащане. Генерално времето за печене е индикативно, и винаги трябва да проверявате чийзкейка за готовност преди края на печенето, и ако трябва да го удължите още малко. 

Изключете фурната и оставете чийзкейка да изстине до стайна температура на леко открехната вратичка - подпрете с дървена лъжица. Щом се охлади достатъчно, преместете в хладилник.


 Пригответе глазурата: В малък съд загрейте сметаната почти до кипване и залейте нарязания на ситно бял шоколад. Разбъркайте, докато сместа се хомогенизира и залейте студения чийзкейк. Оставете да стегне за поне 4 часа, а най-добре за цяла нощ, преди да го извадите от формата. Дръжте в хладилник до момента на сервиране. 

Преди да сервирате декорирайте с нарязаните като ветрило круши, нарязани орехи пекан и полейте с редуцирания сироп от поширането на крушите. Естествено, можете да пропуснете всичко това и да сервирате чийзкейка както си е. 

Ще се радвам, ако решите да пробвате и да споделите впечатления. И не забравяйте да снимате! Публикувайте на стената ми във Facebook или като стори в Instagram и непременно ме тагнете, за да мога да я видя и да я споделя на свой ред ❤️












Коментари

Популярни публикации