Easy peach and lavender cake ♦️ Лесен сладкиш с праскови и лавандула


Използвам слънчевия ден навън, за да споделя една рецепта от късното лято и началото на есента. Непретенциозен сладкиш с праскови, шамфъстък и лавандула, който можете да приготвите за нула време и да имате нещо чудесно и много вкусно към следобедното кафе. А ако докато се пече, у вас изненадващо влезе съседката, със сигурност ще иска рецептата, защото това нещо мирише невероятно упойващо, докато е в печката! 
 


Сладкиш с праскови, лавандула и шамфъстък

За кръгла 20-22 см или квадратна 20х20 см форма за печене

2 праскови, нарязани на средноголеми кубчета (около 250 г общо)
1 с.л. лимонов сок
120 г брашно 
1 ч.л. бакпулвер
¼ ч.л. сол 
115 г масло 
150 г захар
2 големи яйца
1 ч.л. ванилов екстракт 
3 с.л. коняк 
3 с.л. смлян шамфъстък
1 ч.л. сушени цветчета лавандула (или повече, ако харесвате аромата) 
30 г нарязан шамфъстък за поръсване отгоре
1 - 2 с.л. пудра захар 


Загрейте фурната на 180°С. Подгответе кръгла 20-22 см или квадратна 20х20 см форма за печене, като намажете стените с масло, а дъното покриете с хартия за печенe.

Сложете в купа прасковите, полейте с лимоновия сок и разбъркайте. Оставете настрана. 
Смесете в купа брашното, бакпулвера и солта и разбъркайте, оставете настрана.  

Разбийте маслото и захарта на пухкав крем. Добавете яйцата едно по едно, като продължавате да разбивате след прибавянето на всяко яйце, докато сместа се увеличи на обем. Добавете ванилията, коняка, смления шамфъстък и лавандулата, разбъркайте. 

Добавете смесеното с бакпулвера брашно и объркайте с шпатула. Добавете нарязаните праскови в сместа и объркайте всичко. Пресипете сместа в подготвената форма, заравнете отгоре.

Печете в средата на фурната около 40 мин, като проверите за готовност с дървено шишче. Оставете тортата да се охлади за пет мин във формата, след което извадете внимателно и охладете напълно върху решетка. Поръсете с нарязан шамфъстък и пудра захар. 


Накрая не забравяйте да го снимате! Публикувайте на стената ми във Facebook или като стори в Instagram и непременно ме тагнете, за да мога да го видя и да го споделя на свой ред ❤️




Коментари

Популярни публикации