Pickled stuffed peppers ● Туршия пълнени камби


Когато преди дни споделих снимка на тези мариновани пълнени камби в стори в Инстаграм, мнозина  ме питаха за рецептата. За да не пращам на всеки поотделно, реших да напиша пост за нея тук, за да остане и да е достъпен за справка при необходимост. 

Правих тези камби миналата есен, покрай един обширен проект за рецепти за туршии с фикс на Dr Oetker. Всички дегустатори, които опитаха и едните, и другите рецепти, бяха категорични, че тези пълнени камби са най-най-доброто нещо, което е излизало от кухнята ми през този сезон. 

Имам един детски спомен, че сме я правили веднъж у дома. Беше едно епично рязане, кълцане, тъпчене в камбичките и запушване на дупките с листа от зеле. Не знам дали детските спомени са винаги преувеличени, или просто тогава наистина се е боравело с огромни количества продукция? Аз такъв героичен спомен имам и за правенето на руска салата по Коледа всъщност 😂  Затова в днешно време, за да можем да съвместим обичайния си живот с правенето на туршията (сладкото, лютеницата) за мен истината е, че количествата трябва да бъдат малки. Така хем няма да се изгърбите, докато я правите, хем ще изядете всичко и ще искате още.  


Туршия пълнени камби 

за един буркан от 4 л. 

2 литра вода 
300 мл винен оцет 6%
2 - 3 с.л. сол 
2 - 3 с.л. захар 
зърна бахар, черен пипер 
3 - 4 дафинови листа 
22 - 24 бр. камби 
1 кг зеле
1 кг карфиол 
600 г моркови
листа целина
2 - 3 глави чесън
100 мл олио 


В широка тенджера сложете водата, оцета, солта и захарта, бахара, черния пипер и дафиновите листа. Кипнете и оставете да ври десетина минути. 
В това време почистете камбите от дръжките и семките. Потопете няколко камби във врящата марината, дръжте около минута и извадете с решетъчна лъжица в широка тава. Повторете с останалите и оставете да изстинат.

През това време нарежете зелето на ивички, карфиола на дребно. Морковите настържете на едро ренде. Листата целина накъсайте или нарежете както ви харесват. Обелете чесъна и нарежете скилидките на филийки. Сложете всички зеленчуци в дълбок съд и объркайте с 1 с.л. сол и 1 с.л. захар. Оставете да престои десетина минути. 

Напълнете камбите със сместа от нарязаните зеленчуци и затворете дупките с парчета от зелеви листа. Подредете камбите в буркана, като между тях разпределите сместа от зеленчуци, ако ви е останала. 


Опитайте маринатата на вкус, ако е нужно регулирайте солта/оцета/захарта. Добавете олиото и кипнете отново. Залейте буркана с врялата марината и затворете с винтова капачка. 
Оставете на тъмно и хладно място за седмица - две. 

Разбира се, можете да сложите камбите в обикновени буркани за компот. Но аз предпочетох този, защото е с широк отвор и мога по-удобно да подредя камбите. 
И да ги извадя след това 😁










Коментари

Популярни публикации