Potato skin chips 💥 Чипс от картофени обелки

В последно време, освен ако не живеете на Марс, няма как да сте останали встрани от информациите за все по-засилващото се движение Zero Food Waste или Да спасим храната от разхищаване. Все по-често се провеждат събития, посветени на тази тема, което мен лично може само да ме радва. 

Темата е много обширна, и много значима, както в личен, така и в национален и най-вече глобален аспект. Но тъй като целта на този блог не е непременно да ви образова, а по-скоро да даде малки полезни решения за път към един по-приятен и най-вече по-вкусен живот, тук няма да се спирам с подробности на въпроса. Но ето сега имам възможност да съчетая двете - полезното с приятното, и без повече да се бавя минавам към същественото. 

Рецептата е смешно проста, чак се чудя защо ми трябваха почти две години, за да я споделя. Ако си кажете, че не си струва да включвате фурната, за да изпечете обелките от няколко картофа, ще ви подшушна, че можете да събирате обелките и да ги замразявате. 

Сложете ги в пластмасов поднос, покрийте с фолио и замразете. Когато се замразят напълно, пресипете в кутия с капак или в затворен полиетиленов плик и приберете във фризера. Но дори да обелите само два картофа, и да направите малка купичка чипс, е пак повече от никакъв чипс изобщо, нали?

Честно казано, стават толкова вкусни, че у нас винаги има битка кой да изяде последните. Хрупкави, не мазни, и подправени точно както ги обичате - перфектното нещо за похапване. Сега сигурно ще се разплачете, като се замислите колко планини от картофени обелки са отишли в небитието, нали?

Чипс от картофени обелки 

Нужните продукти: 
картофени обелки, колкото прецените или колкото имате 
смлян черен пипер
сол 
розмарин 
малко зехтин - около 1 с.л. на шепа обелки
настърган пармезан или друго твърдо сирене
лют сос или просто кетчуп, за сервиране 
и, разбира се, биричка, примерно :) 


Измийте картофените обелки и ги подсушете върху кухненска хартия. Сложете ги в купа, полейте с 1-2 с.л. зехтин и поръсете със хубава не много ситна сол, прясно смлян черен пипер и ситно нарязан розмарин. Объркайте добре, поръсете с настърганото сирене и изпечете на 200 - 220 ℃ докато станат златисти и препечени по ръбчетата - до степен, в която ви харесват. 
Пресипете в чиния и се настанете пред любимия си сериал/ мач/ каквото и да е. 

Коментари

Популярни публикации