Slice and bake pistaccio and dried fruits cookies with white chocolate glaze ❤ Бисквитки с шамфъстък и сушени плодове "режи и печи"

Днес искам да ви покажа едни от най-лесните и бързи сладки, които можете да си приготвите. Освен че са бързи и лесни, са и ужасно вкусни, а и как да не са, като тестото им напомня за това на линцерите, но без да са съпроводени от техните деликатни операции. С тях можете да допълните кутиите с коледни сладки, без да отделяте много време. 

Можете да ги приготвите с различни комбинации от плодове и ядки и да добавите различни аромати, каквито харесвате. Аз избрах шамфъстък, заради яркия му зелен цвят, плюс сушени червени боровинки и сушени златисти кайсии, които хем добавят цвят, хем са леко кисели и вкусът им не натежава в общата композиция.  

Какво ви трябва, за да приготвите тези 
Бисквитки с шамфъстък и сушени плодове "режи и печи" 

Масло 
Използвайте качествено масло, най-добре френско, за да няма десертът ви аромат на стара мазнина. Извадете от хладилника поне час по-рано и нарежете на резени, за да се затопли по-бързо. 

Захар 
Хубаво е да изберете захар със ситни фини кристали, така тя ще се разтопи по-лесно.  Използвах една много ситна кафява тръстикова захар, която придаде нежен аромат. Можете също да използвате пудра захар или да си смелите сами, ако не намирате.

Яйца
Всъщност само едно яйце. Най-добре е да използвате яйца от свободноотглеждани кокошки. 

Брашно  
Използвайте обикновено брашно за торти с нисък процент протеин, за да получите крехко тесто. Добра идея е да заместите малка част от брашното с царевично или оризово нишесте или бадемово брашно. Предполагам, че рецептата може лесно да стане и с безглутенови брашна, но не съм опитвала да я приготвя с такива.


Ядки
Използвайте сурови ядки, така след охлаждането на тестото ще можете да нарежете "филийките" по-лесно. 

Сушени плодове 
Избрах червени боровинки и златисти сушени кайсии, заради цвета и заради леко киселата нотка във вкуса им.

Подправки
Можете да ги съчетаете както ги харесвате, но тази комбинация е класическа - ванилия, вода от портокалови цветчета и портокалова кора. 

Ще ви трябват още 
Миксер, за да разбиете маслото и захарта, тава за печене, хартия за печене. За да нарежете охладеното тесто без да се натрошат бисквитките, ви трябва тънък и остър нож. За да останат бисквитките ви максимално кръгли, можете да поставите мекото още тесто, както е завито с фолиото, в картонени цилиндри от домакинска хартия - дозата се събира идеално в два такива.
Установих, че кръглата форма се постига най-добре, ако охладите частично тестото и го дооформите, когато вече е леко стегнало. Но и да не са идеално кръгли, гаранция че никой няма да ги върне!




Бисквитки с шамфъстък и сушени плодове "режи и печи"  
време за подготовка - около 15 мин, време за охлаждане на тестото - поне 4 ч, най-добре цяла нощ, време за печене - около 20 мин (ако ги печете наведнъж)

Списък с необходимите продукти: 

170 г масло, на стайна температура 
125 г фина кристална кафява захар
1 яйце, на сатйна температура
1  ч.л. ванилов екстракт
1 ч.л. вода от портокалов цвят
1 - 2 ч.л. настъргана портокалова кора
250 г брашно за торти
½ ч.л. сол 
1 чаша общо едро нарязан суров шамфъстък, сушени боровинки, нарязани сушени кайсии

За глазурата: 
100-150 г бял шоколад
10-12 ядки шамфъстък, накълцани


Как да приготвите рецептата:
 

❖  Сложете в купа маслото и захарта и разбийте с миксер докато сместа побелее. Добавете яйцето, разбийте за още няколко минути.  Добавете ароматите и разбъркайте. 

 Смесете брашното и солта и го добавете към маслената смес, разбъркайте добре, за да се смесят и да се оформи тесто. Добавете ядките и сушените плодове и объркайте отново, за да се разпределят горе-долу равномерно. 

 Извадете тестото върху леко набрашнен плот и съберете на топка. Разделете на две и оформете два дълги  цилиндрични "салама", като си помагате с хартия за печене или фолио. Завийте всяко парче плътно с фолио и охладете за поне 4 ч. Ако нямате време, можете да ги сложите във фризер за около час - наглеждайте ги, да не се вкаменят.

❖  Когато сте готови да печете, загрейте фурната до 180°C/160°C с вентилатор и застелете тава (или две) с хартия за печене. Извадете охладените "саламчета" от хладилника, развийте фолиото и нарежете на филийки с дебелина малко по-малка от 1 см. 

❖  Наредете нарязаните бидсквитки в тавата и печете около 12 - 13 мин, като ги наглеждате. Трябва да останат светли, но ако обичате по-карамелен вкус, дайте им още минута - две. Извадете от фурната и оставете да изстинат за няколко минути, преди да ги местите от тавата. 

❖  Ако имате още тесто, повторете операциите с него, или го приберете в хладилника - ще се запази увито във фолио за 2-3 дни. Ако искате да го запазите за по-дълго - можете да го замразите. Ще се запази за поне месец. 

❖  За да декорирате бисквитите, те трябва да са напълно изстинали. Разтопете на водна баня белия шоколад, потапяйте всяка бисквитка до където решите и докато шоколадът е още течен, поръсете със ситно накълцан шамфъстък. Подредете върху решетка, за да стегне глазурата. 


Тези бисквитки са много вкусни дори и без глазура. Обаче глазурата определено ги превръща в празнични :) Можете да ги съхраните в затворена кутия до седмица. 


Може би ще харесате още:  

Коментари

Популярни публикации