The best ever homemade chocolate ice cream! ✺ Най-вкусният домашен шоколадов сладолед!

От три лета насам обитаваме къща на село, в затънтения, макар и близък до столицата прованс. Късметлии сме с цели два хранителни магазина в селото, а и в близост има голям град с почти прилични магазини, но нали знаете душата на гурмана - все не е доволен от наличното. Някои продукти не е трудно да се пренесат и съхранят известно време, но не е така със сладоледа. 
А сладоледът, особено шоколадовият сладолед, е едно от летните удоволствия от които много трудно ще се откажа! Няколко пъти си донесох хубав сладолед с триста логистични магарии, но е абсурд да го правя всеки път. А този, който мога да купя тук наблизо, нека просто кажем, че не покрива критериите ми. И какъв, мислите, е пътят към имането на сладолед? Ами да си го направиш сам, ето какъв. 
Речено - сторено. Започнах да събирам рецепти и да ги анализирам. Дори отмъкнах машината за сладолед на дъщеря ми, докато нея я няма. Опитах няколко рецепти, които, как да кажа - станаха вкусни, но някак нещо им липсваше. Ами да, шоколадът. 
Докато най-после попаднах на снимка, която описваше най-прекрасния и плътен домашен шоколадов сладолед, създаван някога, и водеше към линк с рецепта. 
Тръгнах от тук: cafefernando.com. Следя Cenk от доста дълго време, и дори съм решила да си купя книгата му. Той се отнася толкова сериозно към шоколадовия сладолед, колкото и трябва :) 
След това намерих втори вариант на същото нещо, но леко преработено, ето тук: thingswemake.co.uk. Авторката твърди, че в нейния вариант сладоледът не става толкова леплив, и е по-лесно да се направят топки. 
Накрая обаче, попаднах на трети пост: thehungrybites.com, където имаше такова прочувствено описание на един римски шоколадов сладолед, че направо вече ми беше прималяло от мерак и трябваше да го приготвя!


Най-хубавото от всичко? Не е нужна машина за сладолед! Просто сипвате всичко в една малка тенджерка, готвите за няколко минути, изчаквате да изстине и охлаждате. 
В крайна сметка, от трите рецепти изфабрикувах една, като ползвах продуктите от едната, но технологията от другата. И се получи нещо наистина феноменално. Мек, нежен и богат, който не замръзва напълно дори при -13С (толкова е температурата на фризера ми тук), и може да се направи на топки направо веднага. 

Сега, признавам, че рецептата може още да се поизглади, защото за моя вкус е твърде сладък, и следващия път ще опитам с по-горчив шоколад и с по-малко количество кондензирано мляко. Също така, ако се притеснявате от алкохола, го сложете още в началото на готвенето, така алкохолните съставки ще се изпарят и ще останат само аромати. Но не го пропускайте, защото той играе важна роля в това сладоледът да не стане на буца във фризера. 

.........................................................................
Най-вкусният домашен шоколадов сладолед! 

20 г тъмно неподсладено какао
¼ ч.л. прясно смлян черен пипер
¼ ч.л. сол
6 г инстантно кафе 
6 г царевично нишесте
250 мл пълномаслена млечна сметана (35% масленост) 
210 мл пълномаслено мляко (аз използвах биволско, което е с много висока масленост, неясно каква, от ферма) 
1 ч.л. ванилов екстракт
60 мл хубаво ароматно уиски (или заменете с бренди, или друг ароматен алкохол, но с подобен градус)
220 г черен шоколад (моят беше 60% и 55% поравно), нарязан на дребно 
397 мл кондензирано подсладено мляко 

Смесете какаото, черния пипер, солта, кафето и нишестето и ги пресейте в малък съд. Добавете постепенно сметаната и млякото, разбъркайте до хомогенност.
Сложете съда на котлона и загрейте на умерен огън, и гответе 5 - 10 мин, като разбърквате със силиконова шпатула. Дръжте под око, защото много бързо може да го изпуснете - не трябва да завира или да загори по дъното.  
Добавете ваниловия екстракт и уискито, разбъркайте за още 1-2 мин и свалете от котлона. 
Сложете шоколада в голяма купа и налейте отгоре сместа, изчакайте минута и разбъркайте, докато се изглади. Добавете кондензираното мляко и разбъркайте отново. 
Оставете да изстине, след което охладете за 3-4 часа, преди да пресипете в кутия и да приберете във фризера. Най-добре да го оставите да стегне цяла нощ. 
Забелязвам, че колкото повече стои, толкова по-твърд става (но може би и защото намалява на обем 😂)

.........................................................................
Може би (малък) недостатък е, че се топи бързо, и се превръща в шоколадова локвичка, но така е с хубавите неща, нетрайни са!
А и снимките ми са калпави, ама това е защото много бързах! 😋




Коментари

  1. Здравейте, попаднах на рецептата Ви и сиилно ме впечатли. Мога ли да използвам черен шоколад 75% и да намаля кондензираното мляко, както сама казвате, но с колко. Страх ме е, че ще се отрази на консистенцията. Благодаря.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! За жалост така и не опитах как би станало с по-малко кондензирано мляко. Вероятно ще има промяна в консистенцията, но не вярвам да е някаква ужасна. За шоколада - няма проблем. Дори с 80% бих пробвала, и може би още какао.
      Ще се радвам, ако пробвате да кажете как е станал!

      Изтриване
    2. Пробвайте като начало да намалите кондензираното мляко с ⅓.

      Изтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации