Chicken Avocado Tacos ❖ Авокадо “такос” с пилешко
Авокадо “такос” с пилешко
1 чаша черен или червен боб от консерва, отцеден
1 чаша сварена царевица зърна (изрязани от кочан сварена царевица или от консерва)
1 чаша печено пилешко месо, нарязано на тънки ленти
1 ч.л. неутрално растително олио
1 малка глава лук, нарязан на полумесеци
2 скилидки чесън, ситно нарязани
1 жълта чушка, почистена от семките и нарязана на ивички
люта чушка, по желание, нарязана
100 г настърган отлежал чедър
1-2 ч.л. подправка за тако*
листа кориандър
3-4 плода узряло, но леко твърдо авокадо
1 лайм
крем сирене Филаделфия класик
крем сирене Филаделфия халапеньо
Загрейте фурната на 220℃ с горен реотан, ако имате функция грил - включете я.
В купа смесете боба, царевицата и пилешкото. Оставете настрана.
Загрейте олиото в тиган и запържете лука за няколко минути. Добавете чесъна и жълтата чушка, както и лютата чушка, ако слагате. Гответе още 2-3 мин, докато всичко леко омекне.
Смесете задушените зеленчуци с боба, царевицата и пилешкото. Добавете половината чедър, повечето от подправката за тако и част от листата кориандър.
Разполовете плодовете авокадо, извадете костилките и изгребете по-голямата част от вътрешността в купа. Ако кората е много нежна, оставете повече от вътрешността. Поръсете половинките авокадо и издълбаната вътрешност със сок от лайм, за да не потъмняват.
На дъното на всяка половинка авокадо поставете по 1 препълнена лъжица крем сирене Филаделфия класик. Отгоре сложете колкото се събере от пълнежа, и накрая поръсете с още малко настърган чедър. Сложете всички напълнени половинки в тавичка. Запечете под грила за 5-6 мин, докато сиренето се разтопи, а авокадото леко потъмнее по ръбчетата.
През това време смесете издълбаната вътрешност от авокадото с няколко препълнени супени лъжици крем сирене Филаделфия Халапеньо, добавете останалата част от подправката за тако и объркайте. Ако сместа е гъста, добавете малко сок от лайм или 1-2 с.л. вода - трябва да е като гъста сметана.
Когато извадите запечените авокадо от фурната, сложете върху всяко по малко от соса и поръсете с още листа кориандър. Поднесете веднага.
* Ако не разполагате с подправка за тако, е много лесно да я приготвите сами, даже според мен е за предпочитане, защото можете да контролирате качеството и пропорциите на подправките.
Ето какво ви трябва:
4 с.л. лют червен пипер
по 1 ч.л. чесън и лук на прах (по желание, защото слагаме чесън и лук в пълнежа)
по 1 с.л. сушен риган, 1 с.л. сладък пушен пипер
по 1 ч.л. смлян кимион, смлян черен пипер, люспи лют пипер.
Смесете всичко и приберете в бурканче с капачка. Може да се запази за месец-два.
Коментари
Публикуване на коментар