Chinese pickled cabbage ▼ Китайска туршия от зеле

Поради зачестилите и многобройни молби за рецепта на китайска туршия, извънреден и съвсем телеграфен пост. 
Благодарностите са за https://thewoksoflife.com, 
аз само тествах рецептата и добавих краставиците 😂


Китайска туршия от зеле 

1 ч. е 240 мл,
1 с.л. е 15 мл
1 ч.л. е 5 мл 

Около 900 г зеле, накъсано с ръце на големи парчета
2-3 моркова, нарязани на ивици 
1 краставица (може и без)
¼ ч. сол 
2 ч. вода 
1 ч. захар
½ ч.л. сол 
1 ч. бял оцет (5% киселинност)
3 скилидки чесън (смачкани)
2-3 пресни люти чушки (цели или накъсани, със семки или без)
зърна сечуански пипер, дафинов лист


В голяма купа накъсайте зелето на големи парчета, те ще се свият след мариноването. Добавете морковите и краставицата (ако слагате) и поръсете със солта. С ръце объркайте добре всичко, така че продуктите да се покрият със солта. Покрийте зеленчуците с чиния и сложете отгоре нещо тежко, което да ги притиска (например тежък мраморен хаван или дори някое паве). Аз използвах голям буркан, пълен с вода. Оставете купата в хладилника за около 1 час. Този процес изтегля излишната влага от зеленчуците и ги прави хрупкави, но не дръжте в солта по-дълго, за да не стане твърде солена туршията. 

През това време сложете водата и захарта в малка касерола, заедно с пипера и дафиновия лист и кипнете. Дръпнете от огъня, добавете оцета и солта и оставете да се охлади напълно. Сега е моментът да опитате маринатата на вкус и да добавите още сол/захар/оцет, ако желаете. Използвайте чисти прибори всеки път, когато опитвате. 

След като зеленчуците са мариновани около 1 ч, измийте ги 2 -3 пъти с чиста вода, за да премахнете излишната сол. Изцедете добре от водата и дори можете да ги попиете с кърпа или кухненска хартия. Сложете ги в подходящ стъклен или керамичен буркан. 

Добавете смачкания чесън и лютата чушка и залейте с охладената марината. Уверете се, че зеленчуците са напълно потопени в течността. Затворете буркана и оставете в хладилника да се маринова за 24 ч преди да поднесете. 

Може да се запази в хладилника за поне седмица, ако зеленчуците са потопени изцяло и използвате чисти прибори за да вадите туршия от буркана. 

Коментари

Популярни публикации