Pork chops Asian style ▼ Свински котлети в азиатски стил
Свински котлети в азиатски стил
(2 до 4 порции, зависи колко сте гладни)
4 свински котлета, без кост, по възможност с ивица сланинка
½ ч. соев сос
2 с.л. мед
2 скилидки чесън, ситно нарязани
2 с.л. джинджифил, ситно нарязан
2 с.л. сусамово олио
2 с.л. сладък чили сос
1 люта чушка, почистена от семките и нарязана
1 ч.л. рибен сос
2-3 с.л. терияки сос
За сервиране
жасминов ориз, сварен
пера зелен лук
листа кориандър
1-2 с.л. смесени семена запечен бял и черен сусам
китайска зелева туршия
Измийте котлетите и ги подсушете. Сложете в купа.
В друга, по-малка купа смесете всички съставки за маринатата, без терияки соса. Излейте я върху котлетите и ги обърнете няколко пъти, така че да се намокрят от всички страни. Покрийте съда и оставете да престои 15 мин.
Загрейте тиган с дебело дъно (най-добре чугунен) на умерено силен огън, заедно с 1-2 с.л. неутрално растително олио. Извадете котлетите от маринатата, и ги изпържете от двете страни, докато се зачервят по ръбчетата до степен, която ви харесва. Извадете в чиния. Ако дъното на тигана е доста загоряло, измийте го, и го загрейте отново. Изсипете маринатата в тигана, кипнете и гответе, докато се редуцира и сгъсти. Добавете терияки соса и разбъркайте. Пресипете в сосиера/купичка.
Поднесете котлетите, поръсени с нарязания зелен лук, листа кориандър, микса от сусам и соса от маринатата. Белият жасминов ориз и китайската туршия са чудесна добавка.
Китайската туршия ще ви я разкажа друг път 😁
Коментари
Публикуване на коментар