Pork chops Asian style ▼ Свински котлети в азиатски стил


Да, от време на време и в нашата къща се ядат свински пържоли 🤣 
И когато онзи ден стоях пред хладилника в размисъл как да ги направя, че да не са пак с картофи във фурната, се сетих, че имам малко кориандър за употреба. И речено-сторено, получиха се едни чудни ала азиатски пържолки. Всъщност, може би са по-скоро корейски, но тъй като нямам много практически опит с истинската азиатска храна (това е като да се учиш да си хирург само по учебник), не се наемам да ги окачествявам толкова конкретно.  Имат си всички атрибути на източна рецепта, а Азия е голяма, така че - все някъде ще минат за автентични 😅 
Във всеки случай се получиха много добри!


Свински котлети в азиатски стил

(2 до 4 порции, зависи колко сте гладни)


4 свински котлета, без кост, по възможност с ивица сланинка 

½ ч. соев сос 

2 с.л. мед 

2 скилидки чесън, ситно нарязани 

2 с.л. джинджифил, ситно нарязан 

2 с.л. сусамово олио 

2 с.л. сладък чили сос 

1 люта чушка, почистена от семките и нарязана 

1 ч.л. рибен сос 

2-3 с.л. терияки сос 


За сервиране 

жасминов ориз, сварен 

пера зелен лук 

листа кориандър 

1-2 с.л. смесени семена запечен бял и черен сусам 

китайска зелева туршия 



Измийте котлетите и ги подсушете. Сложете в купа. 

В друга, по-малка купа смесете всички съставки за маринатата, без терияки соса. Излейте я върху котлетите и ги обърнете няколко пъти, така че да се намокрят от всички страни. Покрийте съда и оставете да престои 15 мин. 


Загрейте тиган с дебело дъно (най-добре чугунен) на умерено силен огън, заедно с 1-2 с.л. неутрално растително олио. Извадете котлетите от маринатата, и ги изпържете от двете страни, докато се зачервят по ръбчетата до степен, която ви харесва. Извадете в чиния. Ако дъното на тигана е доста загоряло, измийте го, и го загрейте отново. Изсипете маринатата в тигана, кипнете и гответе, докато се редуцира и сгъсти. Добавете терияки соса и разбъркайте. Пресипете в сосиера/купичка. 



Поднесете котлетите, поръсени с нарязания зелен лук, листа кориандър, микса от сусам и соса от маринатата. Белият жасминов ориз и китайската туршия са чудесна добавка. 


Китайската туршия ще ви я разкажа друг път 😁


Коментари

Популярни публикации